Над 100 големи фирми кандидатстват за европари за модернизация на производството

Над 100 големи фирми кандидатстват за европари за модернизация на производството

© Надежда ЧипеваОбщо 113 проекта са подадени по процедурата за технологична модернизация в големи предприятия по оперативната програма "Конкурентоспособност", съобщиха от управляващия орган на програмата. Едно от предложенията е внесено след крайния срок, който изтече на 7 септември, и няма да бъде разглеждано. 


Повечето проекти са подадени в последните дни от срока за кандидатстване. За сравнение - към края на август имаше подадени само три проекта по данни на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която приема документите. Председателят на агенцията Марияна Велкова обяви миналата седмица, че очаква около 100 фирми да участват в процедурата, по която са осигурени почти 58.7 млн. лв. Очаквано най-много предложения са подадени в София - 72. Следват Стара Загора (10) и Пловдив (9). В поделението на агенцията във Враца няма внесен нито един проект.


Европарите, осигурени по процедурата, покриват половината от стойността на проектите за модернизация на производството, като безвъзмездно ще се финансират между 1 млн. и 4 млн. лв. Ще се отпускат средства за купуване и въвеждане в експлоатация на машини, съоръжения и компютърна техника, свързани с производството. Ще се покриват и половината от разходите за софтуер за управление на производството и за разработване на продукти и ноу-хау. Допустими разходи са и консултантските и одитните услуги за проектите, които обаче не трябва да надхвърлят съответно 10 хил. и 40 хил. лв.
При обявяването на процедурата консултанти предупредиха, че изискванията за съфинансиране и големите суми по проектите може да спрат фирмите да кандидатстват. От Министерството на икономиката и агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия също отчитат, че заради кризата и липсата на достатъчно поръчки за натоварване на съществуващите мощности компаниите се въздържат да кандидатстват с проекти за модернизиране на производството.


Процедурата за модернизация в големи предприятия е една от петте, които бяха обявени по програма "Конкурентоспособност" през тази година. Вече приключи набирането на проектни предложения за технологична модернизация в малки и средни предприятия. Все още са отворени процедурите за иновативни предприятия, за внедряване на международно признати стандарти и за клъстери, както и отворените през 2009 г. процедури за стартиращи иновативни предприятия и за технологични паркове.


Индикативната годишна работна програма по оперативната програма за бизнеса предвижда през 2010 г. да бъдат обявени 16 процедури на обща стойност 1.3 млрд. лв.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това е по-голям социализъм от СССР, да наливаш общи пари в частни фирми го нямаше по татово време.

  икономист - неграмотник с диплома
 2. 2 Профил на tutuffi
  tutuffi
  Рейтинг: 405 Неутрално

  тел_112
  Става въпрос за кредити с ниска лиха и добри условиа при склучване на договора, а не за раздаване на пари. Свери си познанията по икономика,..... ако ги имаш. Не злобей.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK