С пари от еврофондовете ще се подпомага създаването и развитието на бизнес инкубатори

С пари от еврофондовете ще се подпомага създаването и развитието на бизнес инкубатори

© Надежда ЧипеваС 35.2 млн. лв ще се подпомага създаването и развитието на бизнес инкубатори по схема на оперативната програма "Конкурентоспособност". Инкубаторите подпомагат развитието на малки фирми. Ще се отпускат средства, както за инвестиции в нови или съществуващи проекти, така и за оперативната дейност на инкубаторите и разширяването на услугите им.


По схемата могат да кандидатстват фирми, научни организации, университети, общини. Безвъзмездната помощ за инвестиции е от 50 до 70%, като останалите средства трябва да се осигурят от организациите, които получават финансирането. При подпомагането на оперативната дейност парите от оперативната програма покриват по-голяма част от проекта - 80-90%. И за двата вида проекти помощта може да е минимум 200 хил. лв. и максимум 1.5 млн. лв.


Проекти се подават до 28.03.2011 г. в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и в териториалните й звена. Документацията и насоките на кандидатстване може да бъдат намерени в сайта на управляващия орган www.opcompetitiveness.bg.


Междувременно Управляващият орган на оперативната програма взе решение да спре една от първите процедури по нея - "Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия". Проекти по нея повече няма да се приемат, въпреки че нямаше краен срок за това. Една от причините са неясните насоки и критерии за кандидатстване, които създаваха много проблеми на фирмите и водеха до отстраняване на повечето проекти. Вместо тази схема ще бъде открита за разработване на иновации от стартиращи предприятия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK