Корина Крецу, еврокомисар: България има впечатляващи постижения в усвояването на европейски средства

"Бих искала да поздравя България за усилията, положени през последните години, за да се подобри усвояването на европейските средства по оперативните програми. Когато встъпих в длъжност, България усвояваше около 60%, в момента се усвояват до 80.89%", заяви комисар Крецу пред Дневник.

© European Commission

"Бих искала да поздравя България за усилията, положени през последните години, за да се подобри усвояването на европейските средства по оперативните програми. Когато встъпих в длъжност, България усвояваше около 60%, в момента се усвояват до 80.89%", заяви комисар Крецу пред Дневник.В началото на юни Европейската комисия (ЕК) публикува резултатите от общественото обсъждане по предстоящата за съставяне стратегия "Дневен ред за европейските градове". Основната идея на дневния ред е да адресира общите предизвикателства на градовете в ЕС, да насърчи зелените политики на местно ниво, социалното включване, енергийната независимост и да подобри ефикасността на европейските инструменти, които се използват на ниво местна власт.  


Дневник разговаря с европейския комисар за регионалната политика Корина Крецу в Брюксел, след второто издание на ежегодната конференция CITIES, посветена на европейската политика за градовете.


Корина Крецу е била част от румънската делегация към парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и член на Европейския парламент (ЕП) от партията на Социалистите и демократите от януари 2007 г. Тя също така е зам.-председател на ЕП от 2014 г. до момента, когато встъпва в длъжност като европейски комисар.
___
Мнозина смятат, че работата по създаването на Дневния ред за европейските градове отне прекалено много време. Какво е свършено до момента?


Kонсултациите с бизнеса, националните правителства и неправителствени организации за Дневния ред за европейските градове продължиха повече от две години и, в края на краищата, скоро ще имаме тази стратегия. В новия програмен период до 2020 г. направихме сериозна крачка напред, като гласувахме на европейските градове много повече доверие. Предвидени са средства, които директно ще бъдат управлявани от местната власт. На националните власти на държавите членки вече е ясно, че ще трябва да помагат на градовете. България е една от най-активните държави членки, що се отнася до дейности, свързани с нови типове инвестиции в градовете. България ще подкрепи 39 града с тези фондове. Общата сума е 800 млн. евро, по-голяма, отколкото за всички останали в Европа.


В България обаче сериозно предизвикателство са слабо развитите региони. Пет от общо шестте ни региона са в топ десет на най бедните в ЕС.


На първо място бих искала да поздравя България за усилията, положени през последните години, за да се подобри усвояването на европейските средства по оперативните програми. Когато встъпих в длъжност, България усвояваше около 60%, в момента се усвояват до 80.89% по Структурните и кохезионните фондове. Това говори, че доста сериозни усилия са положени през последните месеци.


Смятате ли, че градовете в Източна Европа имат капацитета да се справят с директното управление на фондовете в новия програмен период?


Това е голямо предизвикателство. Трябва да се гарантира административният капацитет на всички 39 български града, преди фондовете да бъдат отпуснати към тях. Разбира се, ние ще осъществяваме мониторинг върху това заедно с органите посредници. Но все пак това е огромна възможност. Аз съм оптимист. Не изхождам от предположението, че те няма да са способни да се справят. Убедена съм, че имат воля за развитие, но времето ще покаже.


Комисар Корина Крецу открива конференцията CITIES 2015.

© European Commission

Комисар Корина Крецу открива конференцията CITIES 2015.


В документите за новия програмен период се посочва, че отпускането на средства по кохезионните фондове ще бъдат съобразени с напредъка на страната в икономическите реформи. Как ще работи тази система за оценка и какви са критериите?


Имаме предварителната предпоставка, че икономическите реформи трябва да се прилагат. Не смятам обаче, че България ще изпадне в ситуация, при която ще бъде санкционирана по един или друг начин. Все пак ние от Европейската комисия не сме съдии, цялата отговорност се споделя между Брюксел и самите държави. Проблем ще имат страните, които не успяват да усвояват средствата. Т.е., самите правителства ще сами ще се санкционират, като губят пари.


Що се отнася до Дневния ред за европейските градове, стана ясно, че някои правителства демонстрират нежелание подобна стратегия да бъде изготвена. Къде очаквате да срещнете най-сериозна съпротива?


Все още нямаме стратегията налице, но не очаквам съпротива. Хубавото обаче е, че дори и да не знаем какво ще представлява тя, със сигурност знам какво не трябва да представлява. От консултациите стана ясно, че от никой не иска Комисията да предлага повече ново законодателство. Европейците искат да се съобразимс принципа на субсидиарността.


Организациите, с които комуникираме, смятат, че Брюксел вече има всички необходими инструменти, но в същото време се припокриваме в изпълнението им вътре в самата Европейска комисия. Трябва да отчитаме по-ясно кой какво върши. Трябва да се организираме много по-добре.


Кога смятате, че новата стратегия за градовете ще влезе в сила окончателно?


След срещата на министрите, отговорни за регионалната политика, ще знаем много повече подробности. Надявам се, че ще напреднем по методологията на нейното създаване. Поне в срок от една година, по време на председателството на Холандия през 2016 г., ние ще приемем Дневния ред.


Комисар Корина Крецу и зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович по време на откриването на конференцията CITIES 2015.

© European Commission

Комисар Корина Крецу и зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович по време на откриването на конференцията CITIES 2015.


Освен в качеството си на европейски комисар, вие сте румънският представител в ЕК и следите прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) отблизо. Какви са личните Ви прогнози за бъдещето на инструмента?


Присъединявам се към надеждата на председателя Жан-Клод Юнкер, че до края на мандата на тази комисия, Механизмът ще приключи.


Като политик и бивш евродепутат обаче, винаги съм защитавала позицията, че трябва да имаме единна система за мониторинг за всички държави в ЕС. Свидетели сме на сериозни недостатъци и неравнопоставеност в много страни по отношение на борбата с корупцията и независимостта на съдебната система. В същото време не разполагаме с инструменти, чрез които да се намесваме. Например проблемът с Унгария по отношение на свободата на изразяване и отношението към имиграцията. Трябва да можем да оценяваме начина, по който правителствата изпълняват заложените клаузи в европейските договори, но и в своите собствени конституции.


Този месец комисар Корина Крецу ще присъства на среща на министрите на държавите членки, отговарящи за регионалното развитие. На срещата се очаква да бъде подписана т.нар. Декларация от Рига, в която ще бъде заявена официално политическата воля на националните правителства за създаването на Дневния ред на европейските градове. Източници от Европейската комисия (ЕК) коментираха пред Дневник, че Декларацията ще съдържа най-конкретните идеи по стратегията, договорени до момента.


"Дневният ред за градовете е политически ангажимент, според който гласът на градовете в ЕС вбъдеще ще се чува по-ясно", заявиха още от ЕК.


По време на консултациите в Брюксел, всички заинтересовани страни са заявили желание Европейската комисия да бъде по-координирана и да направи политиките си по-кохерентни, научи още Дневник.


"Комисар Крецу е съгласна с тази необходимост, тя никога не е смятала, че всичко работи перфектно. Знаем, че няма нужда да създаваме повече правила и повече законодателство. Не става дума дори и за повече пари. Това не е целта на новата стратегия", сподели екипът ѝ пред Дневник.
___


Еврокомисар Корина Крецу ще бъде в България от 15-и до 17-и юни. По време на посещението си тя ще провери изпълнението на трансгранични проекти и ще пътува до няколко български градове.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Горката наивница.
  Права е-усвояването върви.
  Но какъв е процента от присвоеното от усвоеното...
  Наречете ме"хейтър", но с присвояванията нещата са чудовищни.
  Първо се минава през далаверата с човекочасовете и уж скъпия и качествен труд/при изпълнението-най-евтината работна ръка и неефективна работа/
  После през надутите стойности на вложените материали, превъртане през свързани фирми,излишни разходи, нисък или никакъв контрол. За финал-врътката с ддс-то.
  Отриване с менци, китки и Лентореза, ухилен като тиква.
  След 3-6 месеца-държавата, т.е.- отново българския данъкоплатец, отпуска пари за рехабилитация и ремонт на обекта.
  Найс, а?
  Фондовете са изключително полезни, но СТИГА СТЕ КРАЛИ ОТ ТЯХ!!!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нашенските политици са много добри в това отношение. Падне ли им, здраво усвояват.

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Че кога пък успяха? Те доскоро парите бяха спрени.

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това е ирония.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  др. Крецу - думата "усвояване" тук има друго значение.

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Браво. Имаше 2 правителства, на една и съща партия , където усвояването беше 0%, просто защото бяха спрени

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на Олег Генин
  Олег Генин
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В България няма усвояване госпожо,има ...Присвояване!

 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Като мутирали комуноиди, Гробарите могат само да лъжат и крадат.
  НО НАЙ-МНОГО ГИ БИВА В ХАРЧЕНЕТО НА ЧУЖДИ ПАРИ.
  Гушките на приятелчетата - напълнени, комисионните - прибрани, партийната каса - пращи, следващите избори - в кърпа вързани.
  ДОКОГА?

 9. 9 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тва някакъв виц ли е?
  Най- често парите не се усвояват(щото е трудно да се открадне от тях),и се връщат обратно!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 10. 10 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Ама коя България? Тази на 240-те богове в парламента ли?

  Да живее България и българският народ.
 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 946 Неутрално

  По документи! Нямаме равни.

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Да се чуди човек от заглавието - бъзика ли ни или наистина е впечатлена )))))

 13. 13 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "clutch":

  Не е наивница - потърси "измами с европейски средства в Гугъл". ЕК хваща измамниците, просто защото така е създадена системата че да ги хваща. Тъжното е, че за измамите на управляващите пак нацията плаща. Което е резонно между другото - ние сме си ги избрали, ние носим най-много отговорност за техните действия

 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Отделно, че тази е калинката на сегашната комисия. До последно не се знаеше, дали ще я изберат.

 15. 15 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 495 Гневно

  Ахам и аз така чух - стотици села и за всяко по милион на селска църква за ремонт, за работа за 50 хиляди.... - впечатляващо постижение....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Впечатляваща "умница"; ИСТИНАТА Е, че не България, а българските мутри наестина МНОГО ДОБРЕ усвояват въпросните средства.
  Но кво да й се чудим - бюрократка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "България има впечатляващи постижения в усвояването на европейски средства.."
  А, също така има и впечатляващи постижения в прибирането на тези средства и личното облагодетелстване, без особен видим резултат!!!

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Важното е, че ни хвали румънка, може да сме ги преварили на тая писта, не бъдете черногледи. Жената има точна информация, който иска да види, гугъл-корина крецу-блиц.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Това е прекрасно,да се надяваме да отидат,където трябва.

 20. 20 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално
 21. 21 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#1] от "clutch":

  ЕК и всичките им финансови разузнавания спят,не и нашия Ключ от форума.
  Евала,буден гражданино!Да илядиш за информацията!

 22. 22 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "Корина Крецу, еврокомисар: България има впечатляващи постижения в усвояването на европейски средства"

  Впечатляващите крадци и мизерници на ЕС....
  Държавно-частен бандитизъм и обир....впечатлявай си се!

 23. 23 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  от една странЪ :
  "Корина Крецу: Tрябва да прекъснем порочния кръг на бедността"
  2 мар 2015 , http://www.dnes.bg/world/2015/03/02/korina-krecu-triabva-da-prekysnem-porochniia-kryg-na-bednostta.256122

  от друга странЪ:
  Еврокомисар Корина Крецу – агент на Секуритате
  15 Септември 2014
  http://www.cross.bg/kretzy-korina-komisar-1430360.html#axzz3cvkF31Ld

  Пълен е еврокомисариата и др. под. тела с "бивши" комунистически другари и другарки! Сега строят пък демокрацията и дават модерен демократичен акъл?!?!?!
  Пълна конвергенция...

 24. 24 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#13:"alex2"]ние носим най-много отговорност за техните действия[/quote]  каква отговорност носите вие,бе,избиратели?!?!Пред кого,как??Носите...грънци!
  И как ще ми се наплатите,как ще ме компенсирате,мен и други като мен, за тия ваши изпълнения?!
  чупирах се отдавна,ха сега ме компенсирайте че нищо не съм поискал от вас за целта,де?!

 25. 25 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Усвоята, присвояват, все тая. Строежите на безсмислени или спорни обекти са основният начин за "усвояване". Над 40 милки отиват в Пловдив за строежа на безумните велоалеи, които подменят напълно изправни тротоари, дори съществуващи велоалеи, унищожават се зелени площи, изкореняват се поставени миналата година системи за напояване на зелените площи. Хората в белите държави правят велоалеи с ум и разум, а не с урбулешко рушене на вече построено. Ама може ли някой да им излезе насреща на тиквариата? Ще го смачкат като въшка, както смачкаха Алаедин фуудс по друг повод...

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Любопитно

  2 МИЛИОНА евро за един сайт, са наистина впечатляващи.
  КРАДЕ се като за световно.

  Гарантирано от ГЕРБ

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 434 Неутрално

  чантаджиите по света са едни и същи. каквито са нашите лелки по разнообразните институции, така и тази госпожа. реалността остава да бъде борена от и с парите на частния сектор, докато бюрокрацията пише програми, стратегии и други "важни" дейности. да живее бюрокрацията!

  http://postclamores.blogspot.com
 29. 29 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много симпатична жена за разлика от българскит евродепутатки които чупят "годзиломера" особенно една която е втори мандат и е меко казано грозна.

 30. 30 Профил на tartarenski
  tartarenski
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И два милиона за сайт са добре, но за мен върхът са 1.5 млн. за две пешеходни пътеки, като и двете се разминават. Тръгваш от лявото платно по тях, стигаш до средата вървиш 4-5 метра на страни за да стигнеш до втората част на пътеката и продължаваш. Реалната цена за това е уволнени от работата на проектанта или чертожника, корекция на измервателните уреди, плюс 4-5 хил. за самите пътеки, но някой е успял да усвои 1.5 млн. европари, като и девойката на снимката е намазала 25-30% от тях за консултантски.

 31. 31 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 713 Весело

  Тъй като чета бързо прочетох: "впечатляващи упражнения".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK