"Музикаутор" иска промени в закона за легалното копиране на музика и книги

"Музикаутор" иска промени в закона за легалното копиране на музика и книги

© Музикаутор"Музикаутор" започва кампания за създаването на действащ механизъм за компенсации на авторите от частното копиране на техни произведения. Това може да се осъществи чрез промяна на действащия в момента чл. 26 от Закона за авторското право. "Музикаутор" е дружество, основано от композитори, автори и музикални издатели за управление на правата върху ползването на произведенията, които са създали.


"Уредената в Закона за авторско право регламентация за частното копиране в България


практически не работи
Записаният в закона текст съдържа неясноти и непълноти, които в крайна сметка водят до обезсмисляне на механизма и липса на рентабилност за събиране на компенсационни възнаграждения на авторите", коментираха пред "Дневник" от "Музикаутор".


Като проблемни точки в закона в настоящия му вид "Музикаутор" посочиха облагането на информационните носители, но не и на записващата и копирна техника, което прави практически невъзможно събирането на възнаграждения за отпечатани произведения. Наложителна е и промяна на облагането на носители и устройства, които се внасят от други държави. В момента се облага вносът единствено от държавите извън ЕС, което е предпоставка за


почти нулева събираемост


тъй като повечето информационни носители, които се внасят у нас, първо минават през някое от европейските пристанища.


От дружеството твърдят, че правоносителите са ощетени и от разпоредбата, която към момента урежда компенсациите между 1 и 1.5% върху доставната стойност. Тази ставка е в пъти по-ниска в сравнение с възнагражденията, предвидени в останалите европейски законодателства. В противоречие с международно наложилите се стандарти е и фактът, че се облага доставната, а не продажната цена на стоките.


Вследствие на тези проблеми в закона в момента постъпления от частно копиране в България не се събират.


"България е една от малкото държави, която, въпреки че е въвела световната практика за частното копиране,


не го прилага изобщо


В резултат на това хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение от десетилетия", твърдят от "Музикаутор". От отказа от реално правоприлагане са засегнати не само авторите на произведения, а и държавата. Според закона 30% от събраните пари от компенсациите ще постъпят във фонд "Култура".


Компенсациите за авторските права се дължат не от обикновените потребители, които ползват носителите на информация (флашки, дискове и пр.),


а от техните производители или вносители


Събраните средства би следвало да бъдат разпределени между всички правоносители.


"От 2011 г., когато компенсациите за частно копиране са разписани в закона, до днес механизмът не работи заради сериозни пропуски. Ето защо са належащи спешни промени, които да доведат до ревизиране на правната рамка", обясняват от "Музикаутор".


В подкрепа на тази кампания дружеството започва петиция, в която български автори застават зад исканите промени. Паралелно с това от дружеството изпращат всяка седмица картички до министъра на културата Боил Банов, в които му показва какви са позитивите от работеща регламентация на компенсационните възнаграждения от частно копиране.


Петицията може да бъде намерена на сайта на "Музикаутор", а сред първите автори, които застанаха зад исканията, са музикантите от групата JEREMY?.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK