Репортажите на Джеймс Баучер от България са преиздадени за пръв път от 35 г.

Репортажите на Джеймс Баучер от България са преиздадени за пръв път от 35 г.


За пръв път от 35 години в България излиза издание на "Репортажи от България" на Джеймс Баучер. Ирландецът дълги години работи като кореспондент от Балканите за британския вестник "Таймс", но името му се асоциира най-често с България. Страна, от която е запленен до такава степен, че често ходи облечен в народни носии, играе ръченица и спи завит в ямурлук.


Баучер пристига в България малко след проруския преврат, свалил княз Александър Батемберг, и прави репортаж за първата официална обиколка из страната на княз Фердинанд. В отлични взаимотношения е със Стефан Стамболов, въпреки че често си позволява да критикува неговото правителство. Налага му се да напусне страната, след като публикува статия, в която описва жестокостите, извършени от български християни срещу помаците, за да отмъстят за страданията на македонците, живеещи под турска власт.


Когато разногласията му с българските власти са изгладени, се връща в страната. Участва активно в обществения и политически живот на България. Става свидетел на двете балкански войни и критикува остро Букурещкия мирен договор от 1913г.. По времето на създаването на Балканския съюз играе ролята на таен посредник между правителствата. Напуска отново България след влизането на страната в Първата световна война. Работи като журналист от Руската империя преди да се завърне в Лондон. След пенсионирането си през 1918 г. се мести в София. Умира на 20 декември 1920 г. в София и съобразно неговото желание е погребан близо до Рилския манастир - чест, оказана единствено на този чужденец.
В "Репортажи от България" читателите могат да хвърлят поглед към едни от най-динамичните години от българската история през погледа на един от водещите журналисти на времето си. Човек, когото вестник "Таймс" нарича "най-верният и непоколебим приятел, който някога е имал българският народ".


Изданието е дело на сдружение "Българска история" и вече е в търговската мрежа.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Налага му се да напусне страната, след като публикува статия, в която описва жестокостите, извършени от български християни срещу помаците, за да отмъстят за страданията на македонците, живеещи под турска власт
  ------------

  От това става ясно колко е обичал българите.

  А писал ли е за жестокостите, извършени от мюсолманите срещу християни?
  Подозирам не.
  Цялата политика на Англия е била срещу България, която тя е виждала (и сега вижда) като част от друга култура - източно православаната. Пишем на кирилица, като руснаците, езика ни е близъл на руския ... това за Англия е била страна за унищожение.

  Нищо лично, просто гео-политика.

  А и Баучър най-вероятно е бил англииски разузнавач, с вероятност на 80%.
  Повеето англииски журналисти, и писатели също, са от разузнаването.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  ''Налага му се да напусне страната, след като публикува статия, в която описва жестокостите, извършени от български християни срещу помаците'' !!!!!!

  Упс !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  ПРЕДГОВОР КЪМ "ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА В БЪЛГАРИЯ"

  Всекиму е познат даровитият кореспондент на вестника "Дейли нюз" Е. А. Макгахан, който чрез своите дописки за турските зверства в България възбуди негодованието на всичкия образован свят против постъпките на турските варвари и всели съчувствие и милост към нашите страдания даже и у народните ни врагове. В настоящата книга се заключават писмата на Макгахана. Ето що говори за тях руският издател на книгата "Зверства в Болгарии":

  "Писмата на кореспондента на "Дейли нюз" Макгахан за турските зверства в България съставят едно от най-едрите явления в европейската литература в настоящата (1877) година. Съвършено вярно говори Гладстон в своята знаменита брошура: "Аз напълно съзнавам многоброй-ните заслуги, правени от независимия печат на човечест-вото, свободата и справедливостта, но, доколкото ми е известно, "Дейли нюз" е направил най-голямата и блестяща услуга. Ако да не беше мъжеството, решителността и сръкето на тоя орган на общественото мнение, то ние щяхме досега да стоим в тъмнината, и злочестите българи не щяха да имат своята най-добра и основателна надежда."

  Всекиму е позната историята на произхождението на тия многознаменателни писма. На 23 юний 1876 година в английската либерална газета "Дейли нюз" беше напечатано едно писмо от нейния цариградски кореспондент Пирс за жестокостите, правени от турците в България, на основание върху събраните от него местни сведения. Английското обществено мнение се сепна, но Дизраеловото министерство в парламента и в своите органи не само изрази съмнение за справедливостта на тия страшни известия, но направо ги опроверга, като ги назова "сензационни и недостойни за внимание клюки". Предизвикана на бой, газетата гордо вдигна ръкавицата и като видя, че англииското правителство при всичко, че има многобройни агенти в Турция, не може или не иска да разкрие напълно мрачните събития, които позорят нашия просветен век, изцрати в България свой специален кореспондент или комисар, за да направи формално следствие. Изборът най-сполучно падна на Макгахана, който вече се ползуваше с голяма известност като кореспондент на една американска газета при руската армия, в Хивинския поход.

  Като пристигнал в Пловдив на 23 юни Макгахан посетил всичките, най-вече пострадали местности и като посветил четири месеца за най-добросъвестно изследване настоящето положение на злочестата страна, върнал се в Цариград чак на 20 ноември. Резултатът на това дознание са писмата, които, като се появяваха според мярката на натрупването на материала, отвориха най-първо очите на Европа, за да види иастоящия характер на турското правителство, извършваните под неговото покровителство беснотии и ужасната съдба на притиснатите християни. Тия писма възбудиха голямо негодование, което се изрази в 300 публични митинга, в които люде от всевъзможни партии и мнения пламенно изказваха, от една страна, отвращение към турското правителство и към политиката на английското министерство, а от друга - своето дълбоко съчувствие към правдолюбивия дописник, който разкри тайната, така старателно покривана не само от турските, но и от английските официални органи.

  Победата на "Дейли нюз" беше пълна и Дизраели, ако и не направо, но чрез устата на другаря на министъра на иностранните работи, Бурк, беше принуден да признае, че правителството и всичката страна са много задължени на газетните дописници, с помощта на които станаха известни събитията в България. Тая знаменателна съвременна епопея на формално следствие, направено от частната газета върху действията на една могуществена империя, имаше грамадно влияние върху европейската политика и може да се смята за една от главните причини за свикването на цариградската конференция, резултатьт от която с такова трескаво безпокойство чакаше всичкия свят.

  Но без да гледаме на едно такова важно, почти безпримерно значение на Макгахаиовите писма, те още нигде не са се появили изцяло, макар че преводи и отломки от тях да се поместваха във всичките европейски и руски газети. Даже в Англия само първите шест писма са напечатани в отделна брошура, а между това само в общия техен състав те представляват пълна, не само обстоятелна и правдива, но даже художествена картина на зверствата, извършвани от турците в България през пролетта на 1876година, и положението на злощастния народв настоящата минута, за изучаването на което Макгахан е посетил повторно в октомври и ноември всичките прегледани по-напред от него места. Затова ние смятаме за полезно, особенно във вид на проектите за бъдещото устройство на България, обсъждани в цариградската конференция, да представим на руската публика пълния превод на всичките писма на Макгахана.

  Като изпълни възложената на него задача, той се обърна към английския народ с тържествено заявление своята благодарност за съчувствието, изказано в многобройните митинги. И твърде скромно на себе си предписваше незначителна роля в изобличението на българските ужаси, като уверяваше, че славата, а следователно и благодарността, най-вече принадлежи на Пирс, който най-напред обърна вниманието на Европа върху тия мрачни фактове, на английския консул Беринг и на американския Скайлер, които посетиха България в едно време с него. Той така също характеристично забележва, че винаги е считал за длъжност на всеки човек, а толкова повече на всеки вестникар, да изобличава всяко престъпление, дето то и да е станало, и да брани слабите и злочестите. И затова, като е изказвал твърде слабо негодуванието, което той е чувствал към турските подвизи, той и не подозирал, че ще го обвинят в желание да порази читателите с трескави ефекти, които действуват неприятно върху нервите на образованите хора.

  В отговор на това обвинение, прибавя той, мога само да кажа, че у българските жени и деца, подхвърлени от турците на всевъзможни мъки, така също имаше нерви и че при бездействието, даже отречението на станалите фактове от страна на турското правителство, оставаше ми само да известя на английския народ и на всичкия свят за ония действия на турците, за които и досега не мога да си припомня без ужас и негодувание. Това обръщение към народното сърце не остана безплодно: Англия направи на България материална помощ до 50 000 лири стерлинги и нравствена, която, надявам се, съвършено ще измени бъдещето на тоя страдащ, мъченически народ.

  Остава ни да кажем няколко думи за достоверността на съобщаваните от Макгахана сведения. Той се е ползувал от материали от първи ръце и е основавал всичките приведени от него фактове върху свидетелствата на иностранните консули, на немските по железницата чиновници, американските мисионери, най-сетне на самите пострадали българи и техните желати - турците. Справедливостта на описваната от него картина напълно се потвърдява от официалния отчет на Беринг, който не дотам съчувствува на българите, от протокола, съставен от княз Церетелев и Скайлер, а най-вече от подробното Скайлерово донесение на американското правителство, напечатано тия дни и което в главните си черти съставя само повторение на знаменитите писма на неговия другар по пътешествието. Но окончателният извод на Скайлер така е важен и така напълно съвпада с погледите на Макгахан, щото ние ще го приведем изцяло:

  "В пловдивския, сливенския и търновския окръзи, а така също в съседните места, на които обърнах особено внимание, казва той, има изгорени досущ или отчасти 79 села, без да говорим за многобройните разграбени села. И така, пропаднали са до 9000 къщи, а като смятаме във всяка къща средно число по 8 души, излиза, че 72 000 човешки създания са останали без покрив. Убити според моята сметка има до 10 984. Разбира се, че много още има убити по полето, големите пътища и горите, но за тях не са останали положителни сведения. Затова мисля, че общата цифра на убитите достига до 15 000 души. Сетне са умрели много хора от болести, затвори и пр. Фактове за позорно оскърбление жените срещаха се на всяка стъпка така много, щото не мога да ги приведа всичките. Изгарянието на домовете, убийствата и всевъзможните зверства, извършени от турците, очевидно съвсем не са били необходими за потъпкването на въстанието, което е било твърде незначително, и селяните при първото поискване давали са оръжието си. Така също тия действия не се оправдават от паниката, защото тя се е била отколе минала, когато войските излезли в поход, или пък с подобни зверства от страна на българите, както утвърдяваха не само турците. Аз старателно изследвах тоя въпрос и не намерих никакви доказателства да са извършвали българите каквито и да са зверства. Само в два случая инсургентите са изгорили две турски села и убили две туркини при бягането им из Панагюрище. Нито една туркиня, нито едно турско дете не са били убити хладнокръвно, преднамерено; нито една туркиня не е била обезчестена, нито един турчин не е бил мъчен, нито една турска къща не е била ограбена и нито една джамия не е била осквернена. Мнозина се стараят да докажат, че Портата не само не е заповядвала да се извършват станалите ужаси в България, но даже че не е знаяла за тях. Но има много причини да ни карат да предполагаме, че Абдул Керим паша, сердар-екрем, изпратен в Едрине за усмиряване на бунта и сетне главнокомандуващ на турската войска в Сърбия, Хюсеин Авни паша, бившия военен министър, и Митхад паша са знаяли твърде добре за българските ужаси, ако да не са ги сами възбудили. Но във всеки случай лицата, които особено са се отличавали със своята жестокост и варварство, са получили награди от турското правителство, а тия, които са се старали да действуват законно и им е било жално да проливат невинна кръв, едвам избягнаха от наказанието."  (Предговор към преведеното от Ст. Стамболов съчинение на Макхаган и издадено у нас като самостоятелна книга през 1880. Преводът е направен от руското издание на книгата, като в предисловието са заети от там много елементи)

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Пред България и Турция, Англия винаги е избирало Турция, така че по-добре да чуем малкото англичани, които наистина са ни обичали.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Респект !!!
  Баучер и Макгахан са част от българската национална идентичност!!!!!!

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  Може би ще е интересно да се знае, че фамилията на журналиста е Баурчър, не Баучер (James David Bourchier), ирландец от заможно семейство, завършил сред първите Тринити Колеж в Дъблин.

 7. 7 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 663 Разстроено

  Респект !!!Баучер и Макгахан са част от българската национална идентичност!!!!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  От 1944г. до сега тъмен плащ покрива дейността на всички защитници на българското дето не са рушнаци.
  За братя Бъкстон какво сме учили? Макгахан хората мислеха, че е някакъв български Хан.
  А бе не е за разправяне, че можем да осъмнем в разказване на исторически истини.

 8. 8 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":
  [quote#1:"WWW"А писал ли е за жестокостите, извършени от мюсолманите срещу християни?Подозирам не.[/quote]
  Да, писал е много пъти и особено за жестокостта, с която е смазано Илинденско-Преображенското въстание и апелира свободолюбивата световна общественост да се застъпи за измъченото българско население. Баучер постоянно пише в подкрепа на българската кауза и защитава България, дори когато се оказва в противниковия лагер. След смъртта му, тялото му е изложено в катедралата „Св. Александър Невски“,а след това, съобразно последната му воля, е погребан близо до Рилския манастир – чест, която не е оказвана на друг чужденец.

 9. 9 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Може би ще е интересно да се знае, че фамилията на журналиста е Баурчър, не Баучер (James David Bourchier)
  —цитат от коментар 6 на daskal1

  Това е английският вариант на фамилно име с френски корени, така че не е много ясно как точно се чете. При аристократичните родове се е запазило и старото произношение и могат да го произнасят в различни варианти на Буршие. Докато други могат да го произнасят като Баушър или направо Баучър. Не ми е известно самият журналист да е имал нещо против как му произнасяме фамилията, така че не виждам смисъл да променяме начина, с който е останала у нас.

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ашколсун (или м?), № 1 българофобе.
  Изпревари Българофилите... плюс вся осталная.

  Според теб, Джеймс Баучър следвало да хвали или мълчи за жестокости?

  Щеше да си превъртел (повече),
  ако в такъв случай.

  Нема да се пуашиш.
  България и EU работят за мир на Континента.

  Мир и за другите 4ри... орнамента
  така да се каже

  До коментар [#1] от "WWW":

  Налага му се да напусне страната, след като публикува статия, в която описва жестокостите, извършени от български християни срещу помаците, за да отмъстят за страданията на македонците, живеещи под турска власт
  ------------

  От това става ясно колко е обичал българите.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ансамбъл ,,Българе" имат много хубава програма, като филм за Джеймс Баучър. А самият факт, че е единственият чужденец погребан до Рилския манастир означава колко е бил уважаван.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#9] от "kumcho___valcho":

  Така е, фамилното име претърпиава изменения най-вероятно свързани с имуществени права и собствеността . http://landedestates.nuigalway.ie/LandedEstates/jsp/estate-show.jsp?id=2259

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#3] от "НеКой":Всекиму е познат даровитият кореспондент на вестника "Дейли нюз" Е. А. Макгахан, който чрез своите дописки за турските зверства в България
  ...>> А бе мани го този руски зет.:) Май и на Скобелев е бил личен приятел.

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Пред България и Турция, Англия винаги е избирало Турция, така че по-добре да чуем малкото англичани, които наистина са ни обичали.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Баучер е бил ирландец, а не англичанин. Само казвам...

 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Александър Батемберг
  —цитат от коментар 0 на статията


  БатеНберг, Дневник.

  Иначе руските подлоги по-горе не се посвениха да хвърлят кал и по Баучер, защото измежду всичко друго споменавал и една лоша страница от българската история. Жалкари.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Любопитно

  "Налага му се да напусне страната, след като публикува статия, в която описва жестокостите, извършени от български християни срещу помаците, за да отмъстят за страданията на македонците, живеещи под турска власт."

  Това наистина е любопитно за какво точно става въпрос при положение че помаците които са клали българите по време на въстанието си обявяват Тамръшка република и никой не ги закача а заради зверствата над българи в Македония да ги нападат звучи неправдоподобно. А иначе заради гръцките зверства по време на сватба в родното село на Благоев в Поморие през 1902 година избухва първият въоръжен етнически конфликт между българи от Македония и местните гърци от коти са набирани андарти!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Ти си патриот, нали?!!От най-новите - тъпи, прости, с татуирани Левски и Ботев по ръце и крака, но непознаващи дори малко от история и неприемащи каквато и да е критика срещу нас!
  Да пази Господ от патрЕоти, като теб!
  В изторият на човечеството няма нация, няма държава, която да е вършила само добро, а и доброто за теб е лошо за някой друг - запомни това, ако имаш изобщо мозък!

 18. 18 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Това наистина е любопитно за какво точно става въпрос
  —цитат от коментар 16 на Julian Mall

  Българите и българската армия са правили доста лоши неща на турците/помаците. Т.нар. Възродителен процес през 80-те не е единствения такъв случай. Тия неща, разбира се, не се учат в училище. Съответно в другите балкански страни пък не учат за техните зверства.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Любопитно

  До коментар [#18] от "Yard":

  Какви лоши неща е правила българската армия - пълни глупости! Чети Любомир Милетич и ще видиш само обратните примери даже се отзовават на оплаквания от същите помаци които са вършели най-големите зверства върху българското население по време на Балканските войни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Какви лоши неща е правила българската армия - пълни глупости!
  —цитат от коментар 19 на Julian Mall


  Нали? Булгар! Булгар!!!

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Yard":

  Когато няма аргументи, идват личните нападки. Посочете кои точно са били зверствата на българската армия и народ и да ги сравним с тези, които са били извършвани от други армии и народи над нашите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK