Руският цигулар Вадим Репин ще открие 90-ия сезон на Софийската филхармония

Софийската филхармония

© Георги Кожухаров

Софийската филхармонияПонятието филхармония означава "любители на хармонията" и от тук нататък ще доказваме, че отговаряме на нашето име и ще се стараем то да работи за името на София." С тези думи директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров започна представянето пред журналисти на програмата, с която културния институт ще отбележи своят 90-годишен юбилей през този сезон.


Освен на многото концерти тази година филхармонията залага и на периодични фото изложби, които ще припомнят различни периоди от историята й.


Изявата на Паата Бурчуладзе на 21 септември се заменя с концерт, посветен на Рахманинов
Произведенията на композиторът Сергей Рахманинов ще бъдат представени на концерта на 21 септември в зала "България", който ще замести изявата на руския бас Паата Бурчиладзе, съобщи Тодоров. Поради здравословни причини певецът няма да успее да осъществи концерта си, но текат уточнения за нова дата, която ще бъде през пролетта.


Концерт на руския цигулар Вадим Репин ще открие новия сезон


Официалното откриване на новия сезон ще бъде на 27 септември с концерт на един от най-добрите цигулари на нашето време - Вадим Репин. В архива на филхармонията се пази снимка от неговия дебют в зала "България", когато е бил само на 13 години. Благодарение на нея диригентът Найден Тодоров успява да убеди, без много усилия, агента на Репин за концерт още тази година, след като той му предлага дата чак за след седем години.


Руският цигулар няма да е единственият, завърнал се на сцената на Софийската филхармония през този сезон, допълни директорът - още много имена от световните афиши, които архивите на залата помнят, ще се изявят отново пред българската публика.


Цикълът "Музиката на Европа" продължава


Цикълът от концерти "Музиката на Европа" ще продължи и през новия сезон на филхармонията. Той беше част от културния календар на Българското европредседателство и се състоеше от 28 концерта, като на всеки един се изпълняваше музика, характерна за една от държавите- членки. Проектът се осъществи съвместно с Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".


Концертите ще се осъществят в периода от януари до юни и различното тази година е, че ще бъде представена музика от всички държави на Европа.


"90 години Софийска филхармония, 80 години зала "България"


Около сто уникални фотографии, изрезки и обяви от чуждестранни медии, които са част от Националния архив и архивите на Националната градска библиотека и Софийската филхармония, ще бъдат представени в изложбата на 28 годишния фотограф Антон Марков. Посветена на юбилея и озаглавена "90 години Софийска филхармония, 80 години зала "България", експозицията разказва историята на културния институт и на залата, станала важна част от облика на София. Нейното откриване ще бъде на 25 септември от 10.00 ч., в градинката на НДК (на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев").


Експозицията е с подкрепата на Столичната община и ще може да бъде видяна до края на октомври.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK