Трима художици представят графика в Историческия музей на София

Регионалният исторически музей на София

© Надежда Чипева

Регионалният исторически музей на София"Pontes Artis представя" е заглавието на поредица от изложби и срещи, първата от които е с въздействащите графики на трима художници - Мария Духтева, Ирма Водева и Иван Нинов. Неслучайно е избран за място на първата изложба от поредицата, която се открива тази вечер, Историческият музей на София, мотивът е да се стимулира от централно ниво националният диалог чрез хуманистичните послания на изкуството.


Ирма Водева е най-младата представителка на графиката от тримата художници, но е имала награди за млад автор и Artist-in-residence в Китай (2009, 2015) и Сърбия (2011 г.).


Мария Духтева и Иван Нинов са добре познати на изкушената публика със своите графични творби и редовни участия в национални изложби и международни биеналета по света. Духтева е многократно номинирана и награждавана и на национални изложби, и на международни биеналета.
Иван Нинов работи предимно в сферата на графиката със смесените техники на сухата игла, литографията и фотолитографията, в рисунката - креда и темпера, но се проявява и в живописта - акварел и масло. Има десетина престижни награди за графика.

Трима художици представят графика в Историческия музей на София


Основни цели на сдружение "Pontes artis" /"Понтес артис"/ са работа за насърчаване на междукултурния диалог за добри отношения между различните общности, участие в международни програми за култура и гражданско общество на Европейския съюз, стимулиране на културния диалог на регионално, национално и международно ниво, както и работа за развитието на гражданското самосъзнание и гражданското общество, обяснява Михаела Тодорова, основагел на сдружението и организатор на първата изложба.


Сдружението е създадено преди две години, но вече има осъществен международен керамичен пленер "Мостове на изкуствата: КЕРАМИКА" с участие на български лектори професори и артисти от България, Полша и Мексико през миналата година в София, Пловдив и с. Бусинци /община Трън/.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK