Министерство на културата: Работим за законови промени в защита на кинодейците

Министерство на културата: Работим за законови промени в защита на кинодейците

© Надежда ЧипеваДве работни групи - на Министерството на културата и на Националния филмов център, изготвят предложения за промени в Закона за филмовата индустрия, с които да се защитят правата на филмовите дейци при ползване на техни произведения от кабелни и сателитни оператори. Това се казва в отговор на министерството на питане на "Дневник" от 8 ноември по повод открито писмо, подписано от 202 кинодейци, сред които режисьорите Иглика Трифонова, Константин Божанов, Димитър Коцев-Шошо и Петър Вълчанов, срещу неспазването на авторското право при препредаването на филми в страната.


България е единствената страна в ЕС, в която от години над 250 кабелни и сателитни оператори осъществяват своя бизнес, без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филми, както изисква Законът за авторското право, посочват филмовите дейци. В момента, ако някоя от националните телевизии излъчи филм, за чиито права е платила на дадена компания, то кабелните оператори, които го препредават, дължат авторски отчисления за това вторично използване на филма. Въпреки огромните приходи от платена телевизия (според данни на КРС за 2018 г. те надвишават 368 млн. лв.) кабелните оператори в страната продължават да не плащат дължимото на авторите и продуцентите на тези произведения.


В подкрепа на исканията на българските кинодейци 55 европейски дружества през април 2018 г. са изпратили до резолюция до министъра на културата и до СЕМ, с която се настоява за спешни мерки за гарантирането на условия у нас, при които кабелните и сателитните оператори ще осъществяват своята дейност в рамките на закона.
В отговора си до "Дневник" Министерството на културата отбелязва следното:


"Във връзка с постъпили писма от страна на кинодейци с въпроси относно реформите в българското кино и актуализацията на нормативната база в тази сфера Министерство на културата е изразило в отговор пълната си подкрепа за текущите промени в действащото законодателство. Членовете на работната група, назначена със заповед на министъра на културата, са уведомени с писмо относно принципната позиция на министерството във връзка с подготовката на изменение на Закона за филмовата индустрия и на правилника за прилагането му.


С цел постигане на пълна прозрачност и удовлетвореност на страните през 2019 г. бяха създадени две работни групи в Министерство на културата и в Националния филмов център, които работиха паралелно по промените в нормативната уредба, като в състава им бе заложено широко представителство на експерти от киногилдията. Към настоящия момент са предприети съответните административни действия, свързани със съгласуване на посочените нормативни документи с Министерството на финансите по реда на Закона за държавните помощи.


Министерство на културата ще подкрепя усилията за подобряване на финансовите условия за работещите в тази сфера. Институцията, включително в лицето на Изпълнителна агенция "Национален филмов център", категорично показва воля и намерение за реформа в сферата на филмовата индустрия, както и за реформа, свързана с администрацията, обслужваща тази област на обществения живот", се казва в отговора на Министерството на културата до "Дневник".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Леле, к'во сега...няма да може да се гледа "На всеки километър"!!!

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5174 Неутрално

  "Министерство на културата: Работим за законови промени в защита на кинодейците"

  Всички сме наясно как работи Министерството на културата, ало Банов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK