Артисти от "Оратница" плюс Иван Шопов - неочаквана ли е комбинацията

Артисти от "Оратница" плюс Иван Шопов - неочаквана ли е комбинацията

© Енчо Найденов, Go MarvelГодината на изолация изтича с още един музикален проект, роден в период на почти пълна липса на живи изпълнения. Преди седмица е публикуван с възможност за закупуване албумът "ELATE" с автори електронният артист и продуцент Иван Шопов (Cooh) и познатите от формацията "Оратница" Георги Маринов-Хорхе (гайда и диджериду) и Ася Пинчева (вокали). Те са обединени под името Trigaida ("Тригайда").


Както и Иван Шопов, музикантите от "Оратница" през годините също интерпретират "фюжъна между българския фолклор и клубния звук", според определението на разпространителите на албума. Предстои да се чуе как новото трио "Тригайда" сплита талантите на участниците.


Името на албума позволява интерпретация както на родния език на артистите - "елате", така и на английски като повик към възвисяване. Музиката му е описана от маркетинговите агенти на група "Тригайда" като "фолктроника" - традиционен български фолклор със съвременна електронна музика и вдъхновения от други музикални направления като джаз, уърлд мюзик и неокласика.
В албума участват като гост-музиканти Теодосий Спасов (кавал), Димитър Бодуров (пиано), Акира Ушида (клавикорд, саксофон), Максим Анокин (електроника), Бурак Малчок (ней), Асен Вапцаров (китара, струнен аранжимент), Мария Димитрова (бек вокали), Нейко Бодуров (тромпет), Тайфун Атеш (перкусии) и Гюлдесте Мамац (цигулка). Обложката на "ELATE" възпроизвежда маслено платно на българския художник Nasimo, познат от 90-те години насам като един от най-значимите стрийт арт артисти на Балканите и в Европа.


Официална премиера на "ELATE"на живо с участието на част от гост-музикантите е предвидена за лятото в София, но все още е под въпрос заради ограниченията, свързани с COVID-19. Към момента албумът може да бъде закупен освен онлайн и на диск от "Дюкян Меломан", Laika.bg и Giftedsofia.com, както и на винил тук. Изданието е на българския пазар с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK