Нов общински заем гласуваха в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува предложението на кмета Йордан Лечков за нов общински заем. "Разрешава община Сливен да поеме дългосрочен дълг за финансиране на инвестиционни проекти в полза на местната общност чрез договор за общински заем в размер на 6 136 000 евро, сключен с финансова институция, избрана по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП)", се казва в решението. Срокът на заема е 10 години. Обезпечението е запис на заповед, подписана от кмета на общината, а изискването към банковите институции, които ще се кандидатират за изпълнители, е да предложат максимален лихвен процент не повече от 6,2 към момента на обществената поръчка.
   Предвижда се най-голямата част от заема – 3 579 043 евро - да идат за дофинансиране на проект "Интегриран проект за водния цикъл на гр. Сливен – фаза II". Това е продължението на проекта по програма ИСПА, по който от година време основни улици в Сливен стоят разкопани, след разрива между кмета Йордан Лечков и Радостин Русев, съуправител на бившия вече изпълнител ДЗЗД "Хидросистеми". Останалите пари са разпределени за водоснабдяване на част от кв. Ново село, на местностите Среди дол, Хисарлъка и Градището в селищно образувание "Изгрев". Част от парите са за разплащане на стари задължения на общината по изградени вече обекти - "Реконструкция на уличната мрежа в квартал "Сините камъни", "Основен ремонт на път ІV – 66088 Злати войвода – Струпец – Бинкос", за обектите "Алеи гробищен парк" и  "Пристройка и разширение на регионална библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен, както и ремонти в VІІІ ОУ "Юрий Гагарин" и детска ясла №15. 
  Община Сливен в момента изплаща десетгодишен заем от 11 млн. евро, отпуснат от банка "Дексиа комуналкредит" през 2007 г. Остатъчният размер на главницата е 14 780 000 лв., със срок на погасяване месец юли 2017 г. Прогнозираният годишен размер на плащанията по двата заема за всяка отделна година е съобразен с изискванията на Закона за общинския дълг и не надвишава 15 на сто от общата сума на собствените приходи и общата изравнителна субсидия, твърдят от общинската администрация.
   Още при обявяване на намерението за нов заем през миналата година, в Сливен се оформи силна опозиция срещу такава стъпка. Протестно шествие и днес завърши в залата, в която заседава съвета. То бе организирано от граждански инициативен комитет, наречен "Заедно да спасим Сливен", чиито действия активно подкрепят неколцина съветници от опозицията в общинския съвет. Днешната протестна инициатива официално бе подкрепена от общинските съвети на ВМРО-НИЕ, БСП и СДС. Междувременно шестима общински съветници са изпратили сигнал до окръжната прокуратура с копие до Върховната касационна прокуратура за манипулиране на протокола от публичното обсъждане на намерението за поемане на общинския дълг от община Сливен, каквото бе проведено в края на миналата година според изискването на Закона за общинския дълг. Съставен е официален документ с невярно съдържание, твърдят шестимата (Елена Попова, Иван Андреев, Радостин Русев, Мартин Славов, Андрея Андреев и Петър Димитров), тъй като обществената нагласа, проявила се при обсъждането, е била отрицателна, което не е отразено в протокола.
   Обсъждането продължи няколко часа, в хода на които бяха изяснени основни положения, останали неясни за сливенската общественост след няколкомесечни противоречиви изказвания и оценки от общински съветници и администрация – например, че парите от новия заем не са за довършване на разкопаните улици, а за продължаване на проекта по подмяна на ВиК системата на града, т.е. за разкопаване на нови. Основният мотив на опозицията бе, че с предишния заем, а и с цялата си дейност, общинската администрация не е показала капацитет да администрира подобен кредит. В крайна сметка 21 общински съветници от 40 присъстващи гласуваха "за" кредита. Предстои кметът да организира и проведе процедура за избор на финансова институция по реда на Закона за обществените поръчки.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Който даде заем тря да е луд - един заем 22млн. лева + 12млн.лв. тва прави много над приходите на кредитоискателя - общо 34млн.лв. + забавените плащания на община Сливен , тва си е набълбукване , да се оправят ....

 2. 2 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#1] от "ямболия":

  Със сигурност, този който дава заема знае какво прави, щото даже и общината да спре да плаща, насреща ще получи някой апетитен имот. Всъщност може и заради това да е заема...

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  И какво ще залагат ? Хотелите на Лечков , ли ? Кой ще ги връща тези заеми , след като след 10-20 години там ще останат само цигани ? Този който им отпусне заема , ще трябва да е получил наистина много тлъст рушвет , защото това ще бъде изключително неизгодна сделка за кредитната му институция !

 4. 4 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нека общинските съветници и кметът да ипотекират собствени имоти и тогава да теглят заеми. Сума ти селски общини печелят финансиране за ремонти на училища и детски градини, Лечков ще прави това със заеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK