Спешните отделения да се възстановят, залага стратегия на здравното министерство

Спешните отделения да се възстановят, залага стратегия на здравното министерство

© Юлия ЛазароваСпешни отделения и спешни болнични комплекси, които бяха закрити през 2007 г., да бъдат възстановени. Това е заложено в стратегията за развитие на спешната помощ до 2020 г., разработена от Министерството на здравеопазването, съобщава  "Дарик радио".


Документът ще бъде предложен за обсъждане до края на годината. Стратегията представи доктор Максим Гайдев от здравното министерство по време на провеждащия се в София Първи конгрес по спешна медицина.


В страната нивото на спешната медицина е добро, но има сериозни проблеми в областта на кадровия потенциал, логистиката и организацията, посочи директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.
Максим Гайдев съобщи, че в момента работят 370 екипа в цялата страна. По думите му спешната помощ разполага с 600 линейки; 3.5 повиквания е средното ниво за страната за един екип в 12-часова смяна.


Според участниците в конференцията в някои области нивото на спешната помощ в България е доста по-добро от някои страни в Европа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK