Световноизвестни лекари ще преглеждат безплатно във Варна

Световноизвестни лекари ще преглеждат безплатно във Варна


Двама световноизвестни лекари - проф. Игор Резник от Университетската болница"Хадасса" в Йерусалим и проф. Гуннар Квалхайм от Университетската болница "Радиум" в Осло ще преглеждат безплатно пациенти със съмнения или с доказани злокачествени заболявания на кръвта в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. Това съобщиха от пресслужбата на болницата.


Проф. Гунар Квалхайм е медицински онколог-имунотерапевт и ръководител на Катедрата по Клетъчна терапия в Университетската болница "Радиум" в Осло.  Той е специалист с международен авторетет както по провеждането на имунотерапия на пациенти с рак, както и при използването на стволови клетки. В рамките на два мандата е бил генерален секретар на Световното дружество по клетъчна терапия.


Проф. Игор Резник е зам.директор на Департамента по костно мозъчна транспантация и имунотерапия в Университетската болница "Хадасса", както и зам.председател на Израелското дружество по клетъчна терапия. Един от най-авторитетните специалисти по онкоимунология.
Двамата професори са гости на варненския Медицински университет, като визитата им е свързана и с участието им в Юбилейната Асамблея на Интернационалната Медицинска Асоциация, която ще се проведе от 14 до 17 май 2015, в курортния комплекс "Зл.Пясъци".


Прегледите на пациенти във Варна ще се извършат на 11 и 12 май в Клиниката по хематология към Университетската болница "Св.Марина" след предварително записване и предоставяне на пълна медицинска документация.


Записването на пациенти може да стане от 9ч. до 14ч. в работните дни най-късно до 7 май в Клиниката по хематология, която се намира на втория етаж в Онкологичния и лъчетерапевтичен център в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Допълнителна информация пациентите могат да получат и на тел: 052 978 860.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Тук хората умират, преди да са умрели (за клиниката "Интензивна терапия" във ВМА)

  Това не е журналистическо разследване. Нито репортаж. Това са парчета “живот” на третия етаж на Военна болница в София. Там няма камери, като онези заснели лудостта на една акушерка. Малко от пациентите оживяват. Свидетелствата са оскъдни…

  Първият път, когато си дадох сметка, че увитото в одеало нещо в коридора на клиниката за интензивна терапия в тази най-елитна болница е безжизнено тяло на умрял човек, ме стъписа не толкова фактът на случилото се, а това че часове наред покрай него минаваха сестри, лекари, санитари… Минаваха и отминаваха. Смъртта тук е нещо обикновено. Свикнали са. Не им прави впечатление.  Тук всички са трупове,

  каза една от сестрите от трета зала - фактически още не са, но технически никой не ги брои за живи. … Към тях не се и отнасят като към живи. Професионалистите общуват с апаратурата, която поддържа някакви жизнени функции, но не и с човека, вързан за тази апаратура. Занимават се с механиката на затихващия живот, с остатъчните спазми, регистрирани на екрана, с рефлексите на обърканата биохимия - за повече нямат сили, нито душа, нито способност. Нито култура. Онова, което прави от биологичния вид висша материя - хомо сапиенс, човек, е не просто смазано, смачкано, сринато. То е отхвърлено и отблъснато със самосъхранителна погнуса от персонала. От част от персонала. Ако правех журналистическо разследване, може би щях да добавя: не са виновни те! Сестрите стоят тук заради графика - почивните дни след нощно дежурство са сякаш единствената компенсация за този вид работа.

  Идвам тук по четири пъти на ден -

  на всеки шести час от денонощието. Заради човека, който в различни периоди от моя живот е бил за мен и баща, и майка. Извършвам една проста манипулация изливане и вливане на перитонеален разтвор през имплантираната на пациента тръбичка. Отварям и затварям капачка с добре измити ръце. Това е всичко. Сеансът е около 45-50 минути. Умножени по четири - това е времето, което ежедневно прекарвам в тази обстановка. В клиниката по интензивна терапия, където има денонощно екипи от сестри, лекари и санитари, медицинският персонал отказва да се занимава с болни на перитонеална диализа. Няма отговор на въпроса какво се случва, ако болният няма близък, който може да върши това. Тяхната професионална неадекватност е моят пропуск в тази зала.

  Лесно е да се ориентираш в качеството на екипите, които се сменят в залата. В професионалната им състоятелност. И в хуманната им пригодност. Защото именно тук едното без другото губи стойност.

  Точно преди една година вероятно

  в същия коридор е лежало и тялото на майка ми

  Съобщиха ми за нейната смърт с 12 часа закъснение. Без да обяснят как така никой не е намерил една минута време от 9 сутринта до 19 вечерта да набере телефона записан в картона й…

  Не знам каква е официалната статистика - знам, че тук хората умират преди да са умрели. Упоени, интубирани, седирани, на командно дишане, вързани, безпомощни. На тях не им е оставен дори бутон, за да повикат някого, ако започнат да се задушават. Лежат в обща зала. Унизително зависими. Предадени от нас-живите. “Тук не лекуваме - поддържаме жизнените функции - това е”. Няма значение чии са тези думи. Непоносимо е, че сме стигнали до тази пропаст на човешкото. Непоносимо е. Точно толкова, колкото да научиш как една акушерка бие и души бебе родено преди четири дни.

  От страницата на авторката във Фейсбук
  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 2. 2 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Откриха два черепа в метален контейнер за смет във видинския жилищен комплекс „Строител”, съобщиха от ОДМВР-Видин.

  По първоначални данни, съдейки по състоянието им, човешките останки са от миналото. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване възрастта на находката.

  Към момента няма данни за извършено престъпление. В районно управление „Полиция” във Видин е образувано досъдебно производство.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK