Доставчици не искат да намалят цените на имплантите заради решението на здравната каса

Проф. Генчо Начев

© Надежда Чипева, Капитал

Проф. Генчо НачевФирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради решението на НЗОК. От 23 фирми, към които е изпратено запитване, отрицателно са отговорили 13. Това информира проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, в интервю за вестник "Труд".


НЗОК намалява с до 20% своя дял от плащането на медицински изделия.


Надзорният съвет е утвърдил списъка със стойности, до които здравната каса плаща за медицински изделия от 1 април тази година, съобщиха от касата преди седмица. Доплащането за някои видове медицински изделия, които досега са били безплатни, ще е от порядъка на 200 лв., но за други е за над 10 000 лв. Не е изключено цената да стигне и до 30 000 лв., цитира вестник "24 часа" позиция на Българската асоциация на търговците на медицински изделия. Според нея касата е намалила дела си от плащането с до 70%.
Намалени са парите за болниците за животоспасяващи консумативи в кардиологията, кардиохирургията и ортопедията като стентове, клапи, протези и други. Проф. Начев коментира, че е получил уверение за повторното разглеждане на мярката. Един от въпросите, върху които ще се акцентира, е дали намалението на цената, която плаща касата, трябва да е еднакво за всички консумативи.


Той дава пример с изкуствените сърца, където плащането е намалено с 20% и достига 30 000 лева. Модерните клапи, които се поставят чрез катетър, също са намалени с 20% – от 50 000 на 40 000 лева. В същото време клапите, които най-често се поставят, са намалени с едва 12%.


Специалистът призовава да се помисли за схема, при която колкото по-скъп е продуктът, толкова по-малко да е доплащането като процент. "В момента по статистика парите, които се вадят директно от джоба на пациента, са 40% от общите пари за здравеопазване, като максимумът в Европа е 20%", обяснява проф. Начев и акцентира, че проблемът е, че не се знае за какво точно се плаща.


Той заявява, че трябва се приеме националната здравна карта, въз основа на която във всяка област трябва да се прецени какви са предлагането и търсенето. "Тогава ще се установи, че на много места се предлага повече, отколкото е търсенето, и касата ще трябва да сключи договори само с онези болници, които отговарят на определени изисквания и дават най-доброто", обясни още той.


Трябва да се въведе контрол


Проф. Начев смята, че трябва да се въведе и оценка на качеството. "Това не изисква пари. Научните дружества трябва да бъдат оторизирани да са експертни съвети, които на всеки три или шест месеца да проверяват качеството на услугите в тяхната специалност", каза той и добави, че в момента ситуацията е такава, че касата е задължена да сключи договор с всички, които се явяват на пазара, и изкупува всичко, дори да не е качествена.


Националният консултант по кардиохирургия насочва вниманието към друг парадокс – съотношението между парите, които се дават за лекарства, и парите за болнична помощ. "В Европа навсякъде съотношението на болничната помощ към лекарствата е три към едно в полза на болничната помощ. Пазарът на лекарствата е един много хубав пазар. Ще ви кажа само един факт – петте най-големи световни фармацевтични фирми имат годишен оборот, по-голям от брутния вътрешен продукт на всички страни в Африка, на юг от екватора", разяснява той.


"За реформата са необходими поне шест месеца, което е никакъв срок на фона на загубените години. Въпросът най-напред трябва да се постави на обществено обсъждане, за да няма напрежение", смята професорът. "Крайно време е политическите партии да се обединят поне в областта на здравеопазването, а не да търсят само да спечелят следващите избори", обобщава още той.


За неплащащите здравни осигуровки


По повод статистиката, че 719 хиляди не си плащат здравни осигуровки, Начев отново напомни, че задължителното здравно осигуряване е закон. "Тези, които нарушават закона, трябва да си понесат последствията. Тоест законът трябва да каже какви ще са последствията – дали ще му се конфискува имущество, дали ще му се откаже здравна помощ, където може, защото, ако е спешен случай – не може", казва Начев.


По думите му не е нормално държавата да плаща 50% осигуровките на деца, пенсионери и студенти. "Поне се прие закон, според който всяка година държавата увеличава участието си на плащане на тези осигуровки. Вярно, че е в много дълъг период от време, но поне това се прие", казва кардиологът.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  А какво стана с централизираните договаряния?
  Имаше и такава идея.
  Едно е 50 болници да договарят по 20 единици изделия,друго е един/каса или МЗ/ да договаря 1000 единици.Естествено е,че ще има голяма отстъпка.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10661 Неутрално

  Държавата или е слаба или корумпирана или и двете, щом не може да се договорят на осигурен пазар...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Държавата се пробва в ролята на купувача да се разпорежда колко да е цената и то на пазар където нейните покупки са незначителни ( за мащаба на Европа) . Няма как да им се получи ....

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Отстъпка има и сега, но си отива при когото трябва, а не при пациента.
  Пробвай да се оперираш при Начев (ако се вредиш) - ще ти каже да идеш да купиш импланта от еди-коя си фирма, да му представиш фактурата, после влизаш за операция, а той се оправя с отстъпките.
  Всички така правят де, не е само той. Виж какви коли карат по-известните доктори.
  Не че не трябва да са добре заплатени, те навсякъде по света биха изкарвали много пари, но тук това става по уродлив и непрозрачен начин.

 5. 5 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  Прав си и най-жалкото в случая е,че това е един от най-корумпираните сред лекарите.

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#3] от "Quo Vadis?":

  И е така и не е така. Публична тайна е, че процента на прекупвачите в случая гони 100!

 7. 7 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бялата мафия имитира вътрешни борби. Гнус.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  От 30 до 50% са рушвет за доктора.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ми нали е бизнес, а бизнесът не е благотворителност, сиренцето с пари, няма безплатен обяд, само мързеливите са бедни и други любими мантри.

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8655 Неутрално

  Обаче имплантите наистина излизат златни. Но според мен, щом на някои се осигуряват по 50 000 евро за лечение в чужбина, трябва да са безплатни и имплантите на лекувашите се в България.

 11. 11 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  На гърба на болния всеки се упражнява. А докторите и фармацевтите се водят не от Хипократовата клетва, а от принципа "болен на креват се е@е".

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До кога ще се лъжете че има здравно осигуряване?

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#4] от "Камен":

  'Не че не трябва да са добре заплатени, те навсякъде по света биха изкарвали много пари, но тук това става по уродлив и непрозрачен начин.'
  Еййй все пак те е треснала пролетарската завист а ? Какво му е непрозрачното -професия с ценз , квалифкация и социална значимост - еднаква по тежест тук и на Запад . Същият лекар би получавал за същата работа 22 пъти по-високо заплащане и само защото комунетта тук не го позволяват вече било непрозрачно и недопустимо а ? Колко плитко и колко удобно. А иначе ви е страх да попитате политическите боклуци за които гласувате ,защо има такова крещящо разминаване в стандарта на заплащане при предявяване на същото качество каквото е на Запад. Съгласявате се и намирате за нормално българските лекари да не бъдат заплащани , а след това ги подозирате,че изкарват пари все пак ?!?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stanko":

  Станко Тодоров, влез си обратно в гроба другарю . Не ни се слушат плювни от президиума на БКП за борбата с интелигенцията. Нито вълкочервенковата нито правешката селяндурщина ще ви оправят здравеопазването.....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6509 Неутрално

  "В момента по статистика парите, които се вадят директно от джоба на пациента, са 40% от общите пари за здравеопазване, като максимумът в Европа е 20%"

  Така е за бедняците в Булгаристан - плащат повече от по-богатите граждани на страните членки на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на frigor
  frigor
  Рейтинг: 8 Весело

  Лекарят взема троха от цялата схема с медицинските изделия. А "бялата мафия" е на ниво дружбенски дилър. Истинските сфери на влияние са извън лекарската професия, те са над Генчо, над министъра, над правителството, същевременно впити в последното, в уродлива симбиоза, като най-големите не са и свързани пряко с него, нито пък са шефовете на медицинските фирми за консумативи. Та, тези сфери няма да позволят снижаване на цените, абсурд пък да допуснат консумативите да бъдат поети от НЗОК, хаха.

 17. 17 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  А какво стана с централизираните договаряния?Имаше и такава идея.Едно е 50 болници да договарят по 20 единици изделия,друго е един/каса или МЗ/ да договаря 1000 единици.Естествено е,че ще има голяма отстъпка.
  —цитат от коментар 1 на xmm


  Щото при този тип договаряния ще се водят преговори директно с производителите, и много комисионери ще изгорят. А тия комисионери са във всяка една партия.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK