Проблемите в болниците във Враца и Ловеч били трупани от 10 години

Проблемите в болниците във Враца и Ловеч били трупани от 10 години

© Анелия НиколоваПроблемите в болниците във Враца и Ловеч били трупани от 10 години. Констатирани са отклоняване на средства за медицинска апаратура, дублиращи дейности и липса на обществени поръчки. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в ефира на Би Ти Ви.


"Изготвили сме оздравителен план и имаше преговори с кредиторите, които завършиха успешно, но за да се изпълнят поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места, за да може болницата да възстанови нормалния си 24-часов ритъм", допълни още зам.-министърът.


Тя обясни, че са предприети действия, но министерството няма наказателни функции. "Уверени сме, че лекарите ще се върнат на работа. Мисля, че с общи усилия и с тяхно съдействие те ще се убедят, че ако възстановят работа, възнагражденията им ще бъдат изплатени", добави тя и подчерта, че са изготвени финансови правила, за да не се допуска в бъдеще такова нещо.
Здравното министерство си е поставило за цел до края на юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските възнаграждения. Ведомството вече е успяло да се договори с кредиторите на болницата, което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно.


В понеделник, преди да бъде съобщена новината за изплащането на част от забавените заплати, служители на болницата хвърляха яйца по Жени Начева. След като обстановката се успокои, тя представи новия директор на лечебното заведение и обяви, че то няма да бъде затворено.


Въпреки изплащането на част от заплатите кризата в лечебното заведение се задълбочава, тъй като масово медиците продължават да напускат работа. Лекарите излязоха на протест и днес. Вече бяха затворени пет отделения, а от седмица не работи и реанимацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK