"Ние не сме извънземни" - как хора с увреждания протестират срещу новия закон

Снимка: скрийншот "Нова телевизия"

Снимка: скрийншот "Нова телевизия"Избори 2022

Кампания в социалната мрежа "Фейсбук" на хора с увреждания "Ние не сме извънземни" се опитва да привлече вниманието към пропуските в новия закон, който се подготвя. Участниците в нея се записват във видеа с колажи на извънземни.


"Искаме да започнат да гледат на нас като отделни индивиди и хората да престанат да си мислят, че щом сме с увреждания, сме еднакви." Това коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот в ефира на "Нова телевизия". "Искаме да предизвикаме общественото внимание, преди да бъде приет Законът за хората с увреждания. Той не променя системата, тя ще продължи да ни убива", смята тя.


По думите й проблемът на закона е, че в него хората изглеждат по един и същи начин - пак ще има ТЕЛК, пак ще има "пари на калпак". "Искаме преди законът да е приет, да предизвикаме общественото внимание – това да става малко по-внимателно и да се задълбочи в нещата, които представлява този закон", каза тя.


Според нея това, което се предлага, е почти същото, но за повече пари, а самият закон не променя системата, която ще продължи да убива. "Самата идея ТЕЛК да остане, е порочна. Всеки, който увреждане, е минал първо през здравната система и след това всеки излиза с епикриза. Не знам защо ТЕЛК в България представлява такъв проблем, а в цяла Европа, хората с увреждания, живеят без ТЕЛК", коментира Панайотова. Предложението й е да има акредитирани болници, които да могат да дават оценка на крайния дефицит. "Едни пари се харчат от пациентите, въпросът е къде и как ще продължат да се харчат", каза тя.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK