Бюджетът на здравната каса ще бъде увеличен с 490 млн. лв.

Бюджетът на здравната каса ще бъде увеличен с 490 млн. лв.

© Надежда Чипева, КапиталБюджетът на Националата здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде увеличен с 490 млн. лв. спрямо 2018. Това стана известно след извънредното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрен бюджетът на НЗОК. за 2019 г.


Здравноосигурителните приходи са в размер на 4.2 млн. лв., от които 2.8 млн. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1.3 млн. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 132.4 млн. лв. спрямо 2018 г., който се дължи на промяна в размера на пенсиите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите.


За неданъчни приходи са предвидени 19.7 млн. лв. повече спрямо заложените през 2018 г. Разходите и трансферите общо са в размер на 4. 3 млн. лв. За медицински дейности са предвидени 2.5 млн. лв. За дентални дейности - 167 хил. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели - 1.2 млн. лв., като в това число се включват здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната.
За здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност по проекта за 2019 г., са разчетени 1. 4 млн. лв. През 2019 г. се предвижда Министерството на здравеопазването ежемесечно да предоставя трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса в общ размер от 43 000,0 хил. лв. за финансиране на разходи, които по закон са определени като държавна отговорност.


С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и други закони.


Запазва се размерът на здравноосигурителната вноска в размер на 8%. С проектобюджета се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване.
Разходите за здравеопазване в консолидираната фискална програма през следващата година достигат 5.2 млрд. лв., което представлява 4,5% от БВП. Това каза здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от "Фокус". "Това е първата година, в която бюджетът на функция здравеопазване надхвърля 5 млрд. лв.", посочи той.


"Следващата година ще създаде много по-сериозна устойчивост и ефективност във функционирането на здравната система. Предвидили сме промени в някои нормативни актове, които най-вече са свързани с повишаване на контрола", обърна внимание Кирил Ананиев. "Критиката, която чувам от определени политически сили, че се дават едни пари, а срещу тези пари няма контрол, не е вярна. Сърцевината на повечето промени е контролът в системата", каза още той.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  “Разходите и трансферите общо са в размер на 4. 3 млн. лв.”

  Милиарди левове са. От тук до края на статията иде реч за милиарди.

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Спомням си как преди години бай Дянков каза, че за здравеопазване тогава бюджетът дава цели 3 милиарда лева, а добри резултати няма и той няма да даде и лев повече, докато системата не се реформира.

  Е, Борисов разкара бай Дянков и 9 години ни лъже, че щял да прави реформи. Вместо това ББ не направи никаква реформа в здравеопазването, бламира всякаква реформа в МВР и бламира реформата в съдебната система. Затова сега вече даваме 5 милиарда за здравеопазването и 1.5 милиарда за МВР.

 3. 3 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  То тази каса можем и Национална Смърт-Осигурителна Каса (НСОК) да я наречем.

  Една бюрокрация дето е създадена, не да лекува, а да извлича пари и да води на отчет и използва пациентите до леталния им изход.

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Много от работещите не разчитат на НЗОК, а на частни здравно осигурители дружества. Качеството на услугата там е много по добро.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Добре ще му дойдат на ДЕЧО ДЕЧЕВ ! Ще стигнат на първо време ! За после - ще му мисли КАК да се добере до наивници , които да му вЕрват ! В същност те никак не са малко ,както се видя !

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  И тука наливат ли, наливат. Затова такива, като проф. Генчо Начев ще получават милиони, затова ще имаме 340 болници на няма 7 млн. население, а здравната услуга няма да отговаря на никакви европейски и световни стандарти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK