Бюджетът на здравната каса ще бъде увеличен с 490 млн. лв.

Бюджетът на здравната каса ще бъде увеличен с 490 млн. лв.

© Надежда Чипева, КапиталБюджетът на Националата здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде увеличен с 490 млн. лв. спрямо 2018. Това стана известно след извънредното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрен бюджетът на НЗОК. за 2019 г.


Здравноосигурителните приходи са в размер на 4.2 млн. лв., от които 2.8 млн. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1.3 млн. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 132.4 млн. лв. спрямо 2018 г., който се дължи на промяна в размера на пенсиите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите.


За неданъчни приходи са предвидени 19.7 млн. лв. повече спрямо заложените през 2018 г. Разходите и трансферите общо са в размер на 4. 3 млн. лв. За медицински дейности са предвидени 2.5 млн. лв. За дентални дейности - 167 хил. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели - 1.2 млн. лв., като в това число се включват здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната.
За здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност по проекта за 2019 г., са разчетени 1. 4 млн. лв. През 2019 г. се предвижда Министерството на здравеопазването ежемесечно да предоставя трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса в общ размер от 43 000,0 хил. лв. за финансиране на разходи, които по закон са определени като държавна отговорност.


С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и други закони.


Запазва се размерът на здравноосигурителната вноска в размер на 8%. С проектобюджета се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване.
Разходите за здравеопазване в консолидираната фискална програма през следващата година достигат 5.2 млрд. лв., което представлява 4,5% от БВП. Това каза здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от "Фокус". "Това е първата година, в която бюджетът на функция здравеопазване надхвърля 5 млрд. лв.", посочи той.


"Следващата година ще създаде много по-сериозна устойчивост и ефективност във функционирането на здравната система. Предвидили сме промени в някои нормативни актове, които най-вече са свързани с повишаване на контрола", обърна внимание Кирил Ананиев. "Критиката, която чувам от определени политически сили, че се дават едни пари, а срещу тези пари няма контрол, не е вярна. Сърцевината на повечето промени е контролът в системата", каза още той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK