Броят на здравните инспектори е намалял с 11 хил. за две десетилетия, алармира КНСБ

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаБроят на здравните инспектори е намалял с 11 хил. за 18 години. Основната причина за това е ниското заплащане, съобщава КНСБ, цитирана от в. Сега.


През 2000 г. броят на някогашните хигиенно-епидемиологични инспекции и районните центрове по здравеопазването e намалял от 13 500 на 2 хил. души. В момента те са 2.5 хил. Преди време сегашните районни здравни инспекции се обединиха в двете институции.


"От тези хора зависят профилактиката, инфекциозните болести и гаранцията, че имаме чиста вода и храна", коментира Пламен Радославов от синдиката. Подобно е положението и при специалистите в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), където заплатите са 700 - 800 лв.


След протест през април на регионалните здравни инспекции от цялата страна заплатите им бяха увеличени с 18% и в момента 754 лв. е средната заплата, но според КНСБ тази сума не е достатъчна. Догодина част от функциите на РЗИ - за регистрация на лечебните заведения, ще бъдат прехвърлени към новата Агенция за медицински надзор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK