Пациентите с инфертилитет не са само медицински данни

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Проф. д-р Таня Тимева, медицински директор и завеждащ отделението по асистирани репродуктивни технологии (АРТ) на медицински комплекс "Д-р Щерев"

Проф. д-р Таня Тимева, медицински директор и завеждащ отделението по асистирани репродуктивни технологии (АРТ) на медицински комплекс "Д-р Щерев"Това са лични истории, с които се обвързваш, от които ставаш част понякога за много дълъг период от време, казва проф. д-р Таня Тимева


Проф. д-р Таня Тимева е медицински директор и завеждащ отделението по асистирани репродуктивни технологии (АРТ) на медицински комплекс "Д-р Щерев". Специалист с дългогодишен опит в областта на репродуктивната медицина, репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията. През 2007 г. получава докторска степен в областта на предимплантационните прогностични фактори и пренаталната диагностика в асистираните репродуктивни технологии. От 2018 г. е професор по акушерство и гинекология в Русенския университет "Ангел Кънчев". Професионалните й интереси са насочени към лечение на безплодие, приложение на модерните асистирани репродуктивни технологии, репродуктивна генетика, молекулярна патология и пренатална диагностика. Участва в работната група на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), която публикува през 2020 г. правила за ячникова стимулация (Ovarian Stimulation Guideline). Проф. Тимева има множество научни публикации в реномирани международни научни списания и изнася презентации на престижни международни научни форуми. Главен редактор на специализираното списание "Репродуктивно здраве". В дългогодишната си медицинска практика е помогнала на стотици жени и двойки, страдащи от инфертилитет, да постигнат мечтата си за бебе.


Проф. Тимева, вие имате огромен опит в лечението на инфертилитет, защо решихте да се занимавате точно с асистирана репродукция?
Докато специализирах "Акушерство и гинекология", имах изключителната възможност да се уча от проф. Атанас Щерев - безспорният пионер в репродуктивната медицина в България. Неговото присъствие в началото на професионалния ми път ме зарази за асистираните репродуктивни технологии. "Черпех вода от извора" под ръководството на най-добрия и, разбира се, мечтаех, ако мога, със същия успех да помагам на пациентите. С времето и с разрастването на екипа ни установих, че това е и неговият стремеж - да предава знанията си и да стимулира лекарите, с които работи, непрекъснато да усъвършенстват знанията и уменията си. Все пак 80% от репродуктивните специалисти в България са или негови ученици, или са се учили от лекари, започнали кариерата си с проф. Щерев.


Помните ли някои от първите процедури инвитро и какво е усещането да участваш в случването на най-голямото чудо - това на живота?


Разбира се, че помня първите си случаи. Пациентите не са само досиета, нито само медицински данни. Това са лични истории, с които се обвързваш, от които ставаш част понякога за много дълъг период от време. Нерядко борбата с инфертилитета се води в продължение на години, но най-важното е да достигнем желания резултат - здраво и доносено бебе. Да участвам в случването на това чудо за мен е преди всичко професионален дълг и отговорност, а освен това мога да подчертая, че резултатите се дължат на усилието на цял екип от специалисти: лекари, биолози, ембриолози, андролози, генетици, имунолози, акушерки, фармацевти и т.н.


Според Вас от Вашия дългогодишен опит как се променя профилът на пациентите с репродуктивни проблеми?


Както в България, така и в цяла Европа се повишава средната възраст на нашите пациенти, като най-честата причина за това е отлагането на репродуктивните планове с цел завършване на образование, кариера, натрупване на някаква материална сигурност. Излишно е да коментирам какви са резултатите от това върху репродуктивните възможности, тъй като дори с най-съвременните методи за подобряване на успеваемостта при инвитро лечението не може да се обърне естественият ход на живота. Сочат го всички данни, български и международни - най-висока е успеваемостта при пациентки около 30-годишна възраст, над 35-40 години резултатите започват драстично да се променят. Друга сериозна промяна, която отчитаме, е в информираността на двойките. Все повече пациенти идват разучили, подготвени, задаващи много конкретни въпроси. Информираността им ги прави по-сигурни и по-спокойни, което улеснява нас, лекарите. Нашият съвет е само един - да използват единствено достоверни източници на информация. Голяма част от сайтовете на репродуктивните клиники са такива.


След толкова много родени бебета благодарение на Вашия професионализъм и вяра усещате ли себе си като успял човек и лекар?


Когато мога да разреша сложни случаи, когато мога да помогна на пациенти, които вече са на предела си, пред отказ, само тогава се чувствам успяла в професионален план. Не многото успехи правят уверен лекаря, а предизвикателствата и трудностите, които преодолява заедно с екипа си и с пациентите, разбира се. Не мога да отрека, че най-силно е чувството за изпълнен професионален дълг на Благовещение - празникът на Медицински комплекс "Д-р Щерев", когато в болницата ни идват стотици деца, за чието създаване сме помогнали с моите колеги в АРТ отделението ни. През 2020 г. се наложи да го отменим, а през 2021 г. да го проведем онлайн и тази зареждаща среща ни липсва. Надяваме се догодина да можем да срещнем "нашите" деца, защото те са още повече въпреки пандемията и тревогите. Хората продължават да правят бебета и да създават живот, защото в това виждат смисъла и бъдещето.


Вашето лично пожелание към двойките, които тепърва ще се сблъскат с диагнозата "безплодие"?


Ще ми се тези двойки да са по-малко, защото това е не само диагноза, а понякога тежък и прекалено дълъг път с много предизвикателства за пациентите, за да се стигне до желаните бременност и раждане. Но на тези, които трябва да потърсят лекар, за да прегърнат своето дете, пожелавам бързо да намерят техния специалист, за да могат ефективно и успешно да се лекуват и да реализират мечтата си да чуят звънкия смях на тяхното дете у дома.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK