Здравната каса ще плаща алтернативните лекарства за онкоболни деца

Здравната каса ще плаща алтернативните лекарства за онкоболни деца

© Юлия ЛазароваДецата под 18-годишна възраст, страдащи от онкологични и редки заболявания, ще могат да се лекуват с алтернативни лекарства, които се прилагат извън условията на разрешението им за употреба, като те ще бъдат заплащани от здравната каса. Това приеха депутатите днес с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които бяха предложени от депутати от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".


С тези промени ще се разширят възможностите за лечение на заболявания на пациентите до 18-годишна възраст чрез заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба (т. нар. off-label употреба), и които са единствената алтернатива за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти. Проблемът, засягащ основно деца с онкохематологични, автоимунни и редки заболявания, за чиято възрастова група липсват подходящи разрешени за употреба лекарствени продукти, бе осветен в последните дни от Национална мрежа за децата и Омбудсмана заедно с пациентски организации. Те настояха в спешен порядък държавата да поеме разходите за лекарства на онкоболни деца.


Предвидено е лечението с такива продукти да се осъществява само по изключение, при липса на алтернатива за конкретен пациент и само в интерес на неговото здраве и под контрола на лекар, който ще носи цялата отговорност за това.
В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че тези лекарствени продукти са скъпи, което води до изключително затруднен достъп на пациентите до тях. Затова те се предлага да бъде създадено и изключението в закона само за лекарствените продукти, заплащани извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и прилагани извън условията на разрешението за употреба за лечение на заболявания при лица до 18-годишна възраст. Предвижда се случаите, в които тези лекарства се заплащат с публични средства, да бъдат определени в наредбата по чл. 82, ал. 6 от Закона за здравето.


Заплащането на дейностите ще се осъществява от НЗОК, като разходите ще се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на здравното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK