Специфична програма "Идеи" (FP7)

Предлагат се два вида схеми на финансиране, действащи на база "отдолу нагоре" без предварително определени приоритети, във всички сфери на научните изследвания

Специфична програма "Идеи" (FP7)

© РойтерсСпецифична програма "Идеи" от 7РП (FP7) - Да впрегнем умните идеи да работят за Европа!
Бюджет: 7.4 млрд. евро


Подробно за Седма рамкова програма


Специфична програма "Идеи" - Резюме:
Програма "Идеи" обхваща всички дейности, които трябва да се осъществяват от Европейския съвет за научни изследвания (ЕСНИ/ERC). Очаква се ЕСНИ да има значителна степен на автономност, за да се развиват на европейско ниво високостойностни научни изследвания в гранични сфери, базирани на върхови постижения в Европа, така че да създават свой по-убедителен профил на международно ниво. Тази програма насърчава динамичния характер, изобретателността и високите постижения на научните изследвания в сферата на граничното познание.


Подробно за програмата:


Програма "Идеи" се изпълнява чрез Европейския съвет за научни изследвания (ЕСНИ). Тя е ориентирана да засили рязко конкурентоспособността на Европа като оказва помощ при привличане и задържане на най-талантливите учени, подкрепа за научни изследвания с мощен ефект, изискващи поемане на рискове и стимулиране на научни изследвания от световна класа в нови, бързо налагащи се области.


Каква е ползата за гражданите


Държавите с водеща роля в авангардните научни изследвания са в най-добра позиция да дадат по-добро качество на живот на своите граждани, като същевременно поддържат икономическата си позиция и засилват конкурентоспособността си в световен план. В Седма рамкова програма (FP7) специфичната програма "Идеи" ще финансира гранични изследвания на ЕС. Концепцията вложена в програма "Идеи" е, че първокласните изследователи трябва да имат най-добри условия за откриване на нови възможности и направления в гранични сфери на знанието. Това на свой ред, ще се върне обратно на обществото, ще намери място в индустрията и на пазарите, и ще се пренесе в изобретяването на по-обширни социални иновации на бъдещето.


Каква е ползата за изследователите


Като общоевропейска финансираща организация ЕСНИ има уникалната позиция, предназначена да подкрепя най-добрата наука и научно творчество във всички изследователски области чрез открита и пряка конкуренция. Очаква се това да засили динамичния характер на Европа, като я направи по-привлекателна за водещи учени както от Европа, така и от трети страни, а също и за инвестиции в промишлеността.


Финансиране:


Предлагат се два вида схеми на финансиране, и двете действащи на база "отдолу нагоре" без предварително определени приоритети, във всички сфери на научните изследвания:


1. Грантове от ЕСНИ за стартиращи независими изследователи (ERC Starting Grants).


Целта е да се предостави подкрепа за развитие на независима кариера на изявени изследователи. Това са изследователи без значение каква е националността им, живеещи в ЕС, приходящи в ЕС или асоциирани към него страни, и са на етапа на създаване на своя първи изследователски екип или програма.


2. Грантове от ЕСНИ за напреднали независими изследователи (ERC Advanced Grants).


Целта е да се окаже подкрепа за проекти върху гранични изследвания с високи постижения на водещи, доказали се изследователи, във всички държави-членки на ЕС и в асоциираните държави, независимо каква е тяхната националност.


Каква е ползата за индустрията и малките и средни предприятия (МСП)


Проектите се финансират въз основа на предложения, представени от изследователи както от частния, така и от публичния сектор върху теми по техен избор и оценени въз основа на единствения критерий за високи постижения, т.е. преценени от партньорска проверка. Граничните научни изследвания са ключова движеща сила за придобиване на богатство и постигане на социално развитие, тъй като предлагат нови възможности за научен и технологичен напредък и са от основно значение за създаването на ново знание, водещо до бъдещи приложения и пазари.


Как да научите още?


За да научите повече за 7РП, използвайте следните подходи:


Консултирайте се с уеб сайта на 7РП в портала CORDIS: Този сайт съдържа всичко, което трябва да знаете за програмата, включително последната актуална информация, покани за предложения, често задавани въпроси (FAQ) и др. Обърнете се към националните контактни лица (NCP) за вашата страна, които биха могли да дадат съвети за потенциални кандидати в страната.


Вижте списъка от адреси на националните контактни лица (NCP) по сфера на дейност. Свържете се с бюрото за информационно обслужване на 7РП, което помага на новите участници в Рамковата програма за научни изследвания. Вижте също така раздела за 7РП на уеб сайта за европейски научни изследвания.


Източник: Главна дирекция "Изследвания" на Европейската комисия


Communication Unit
B-1049 Brussels
Fax: +32 2 295 82 20
© Европейски общности, 2007 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK