Екологични проекти на малкия бизнес ще бъдат финансирани по европрограма

Ще бъдат финансирани проекти в следните области:&nbsp;рециклиране на материали, строителни материали, отговарящи на изискванията за устойчиво развитие, сектора на хранителните продукти и напитките и екологосъобразен бизнес.<br />

© STEFAN WERMUTH, Ройтерс

Ще бъдат финансирани проекти в следните области: рециклиране на материали, строителни материали, отговарящи на изискванията за устойчиво развитие, сектора на хранителните продукти и напитките и екологосъобразен бизнес.Европейската комисия (ЕК) публикува днес покана за предложения за проекти за екоиновации, които ще се финансират с 35 млн. евро по Програмата за конкурентоспособност и иновации, съобщи пресслужбата на ЕК.


Средствата по тази екоиновационна покана от 2010 г. по програмата са предназначени за нови проекти в следните области: рециклиране на материали, строителни материали, отговарящи на изискванията за устойчиво развитие, проекти в сектора на хранителните продукти и напитките, както и за екологосъобразни бизнес практики.


Поканата за предложения за проекти е насочена най-вече към малките и средни предприятия, които са разработили екологичен продукт, процес или услуга, успешно доказали се от техническа гледна точка, но които все още не са намерили своето място на пазара.
Предлаганото безвъзмездно финансиране е до 50 % от общата стойност на съответния проект.


Очаква се средствата по поканата за 2010 г. в размер на 35 млн. евро да дадат възможност за осъществяване на 45 до 50 нови проекта.


Проектите ще се избират въз основа на новаторския им подход, потенциала им за разпространение на пазара и приноса им за европейските политики за опазване на околната среда, по-специално в областта на ефективното използване на ресурсите.


Периодът за кандидатстване започва от днес и продължава до 9 септември 2010 г.


Цялата необходима документацията във връзка с поканата може да намерите тук.С общ бюджет от около 200 милиона евро за периода 2008 - 2013 г. програмата за екоиновации в рамките на Програмата за конкурентоспособност и иновации подпомага първоначалното прилагане и по-нататъшното пазарно проникване на устойчиво развити решения, които позволяват по-добро използване на природните ресурси в Европа. Програмата за екоиновации представлява "зелената част" на Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации и допринася активно за плана за действие в областта на екологичните технологии (ETAP).


Понастоящем в рамките на програмата се изпълняват 44 проекта, а други 45 ще се започнат през тази година. Някои примери включват: оползотворяване на употребявани автомобилни гуми за производството на ценни изолационни материали, използване на насаждания от бамбук за пречистване на "сива" вода (отпадъчна вода от пране и миене в битовия сектор) и замяна на традиционните хартиени етикети с иновативни лазерни технологии.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на +
  *****
  Неутрално

  "Как да вземете пари от европейските програми. Как сами да попълните документите за кандидатстване.
  http://redor.bg/#/Article/id=777119
  http://redor.bg/#/Publications/scrollTo=0

 2. 2 Профил на rysti
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK