Покана за проекти с цел модернизация на малки и средни предприятия

Обявена е покана за проектни предложения за "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013 г.


Цел


Целта настоящата покана е да повиши конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия от високотехнологичните и средно високотехнологичните сектори.
Допустими кандидати


Настоящата покана е насочена към регистрирани микро-, малки или средни предприятия, които имат седалище в България.


Допустими дейности


По елемент "Инвестиции" са допустими следните дейности:   


- закупуване и въвеждане в експлоатация на машини, съоръжения и оборудване;
- закупуване и въвеждане в експлоатация на дълготрайни нематериални активи.


По елемент "Услуги" са допустими следните дейности:


- консултантски услуги;
- визуализация на проекта;
- одит на проекта.


Бюджет: 97 791 500 лева.


Минимален размер на проектите за микропредприятия:
150 000 лв.
Минимален размер на проектите за малки предприятия:
300 000 лв.
Минимален размер на проектите за средни предприятия:
500 000 лв.


Максимален размер на проектите за микропредприятия:
500 000 лв.
Максимален размер на проектите за малки предприятия:
1 000 000 лв.
Максимален размер на проектите за средни предприятия:
2 500 000 лв.


Краен срок: 1 април 2011 г.


Допълнителна информация


Пълния текст на поканата и насоки за кандидатстване можете да намерите тук.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Проекти с цел модернизация на малки и средни предприятия"
  ех колко познато звучи тази песен ?

  Кога беше последния такъв хит с тези проекти на европейските фондове и кои банки гушнат комисионните от тези "малки и средни предприятия" нямаше ли там една "Калинка" Малинка в играта ?

  Сори сега тази песен е без "Калинката" този сезон, но пак НО за това пък другите са пак там - готови, желаещи и можещи да "отреагират" на "реформите и програмите".

 2. 2 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Основната цел на процедурата е да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия от високотехнологичните и средновисокотехнологични сектори, определени като приоритетни за развитието на националната икономика.
  От публикуваните документи по обявената процедура се вижда крещящо противоречие между обявените статистически данни за българската икономика и направеният извод, че основен фактор за преодоляване на негативните последици от кризата е насърчаване развитието на малките и средни предприятия в насока високи технологии и иновации като стимул за привличане на инвестиции, създаване на нови работни места и повишаване на конкурентоспособността на икономиката като цяло.Като основание за този извод се посочват следните статистически данни:
  - В България малките и средни предприятия представляват около 99 на сто от всички предприятия в страната - те са основен генератор на нови работни места, налагане на успешни бизнес идеи и постигане на национални конкурентни предимства;
  - През последните години МСП отбелязват значителен принос по отношение на редица икономически показатели – те осигуряват 69 на сто от оборота и 64 на сто от добавената стойност на частните предприятия;
  - Едновременно с това значително нарастна делът на МСП във външнотърговския обмен на страната – в износа техният дял е 54 на сто, а във вноса надхвърля 70 на сто;
  - По данни на Евростат, износът на високотехнологични продукти като дял от общия износ на страната се е удвоил през последните 4 години, като от 4 % през 2006 година достига до 8% през 2009 г.
  От така публикуваните данни следва, че износът на високотехнологични продукти като дял от общия износ на страната (който е 54%) представлява само 4,3%, но въпреки това се прави посоченият по-горе генерален извод, че основен фактор за преодоляване на негативните последици от кризата е насърчаване развитието на малките и средни предприятия в насока високи технологии и иновации като стимул за привличане на инвестиции, създаване на нови работни места и повишаване на конкурентоспособността на икономиката като цяло.
  Какви са следствията от този изненадващо нелогичен и необоснован подход за определяне на приоритетите на обявената процедура?
  Елиминира се участието в настоящата процедура на по-голямата част от МСП и се поставя под въпрос усвояването на 100 млн.лева европейски субсидии за българската икономика!?
  Дали това е само случайна досадна грешка в подхода? Едва ли!
  Какво имам впредвид?
  В ход е Процедура BG161PO003-1.1.04 „Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги” до края на 2011г. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 48 895 750 лева.
  В ход е също Процедура BG161PO003-1.1.03 „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги” без определен краен срок за кандидатстване и е с общ размер на безвъзмездната финансова помощ 19 558 300 лева.
  Както се вижда и трите обявени процедури са за подкрепа на малките и средни предприятия от високотехнологичните и средновисокотехнологични сектори (къде по-явно, къде по-завоалирано!), определени като приоритетни за развитието на националната икономика, макар, че те формират едва 4,3% от общия износ на страната и представляват незначителна част от общия брой на МСП!?
  И още нещо!В този тежък и труден период за бизнеса не само в нашата страна, в настоящата процедура се залагат драстични ограничителни условия за допустимост на проектите и бенефициентите:
  - за проектите – завишен е драстично минималния праг на безвъзмездната помощ, което означава драстично увеличаване на минималната здължителна инвестиция на собствени средства от страна на бенефициентите, макар, че в гореупоменатите „изводи” се казва: „...Основен проблем пред развитието на предприятията, класифицирани в секторите на високотехнологичните и средновисокотехнологичните производства и услуги е липсата
  на свободен ресурс за инвестиции в съвременни технологии и оборудване за разширяване на дейността, оптимизиране на производствените процеси, повишаване на производителността
  и постигане на устойчива конкурентоспособност на националния и международните пазари в дългосрочен аспект.”!?Т.е. и от допустимите „високотехнологични и средновисокотехнологични производства и услуги” много малък брой от тях ще могат да участвуват по тази процедура!
  - за бенефициентите – завишен е многократно минималния праг за реализирани нетни приходи от продажби през последната приключена финансова година (2009 г.), макар, че това беше годината с пика на икономическата криза...
  И накрая, тази въпросна процедура беше предложена за обществено обсъждане на 17.12.2010г. с краен срок 27.12.2010г. При това „общественото обсъждане” се свеждаше до даване на предложения и коментари по електронната поща, без публикуването им в интернет, както и без никакъв отговор на направените предложения и коментари.Това оставям също без коментар!
  Досега най-много критики търпеше администрацията заради мудното и далеч надхвърлящо допустимите срокове обработване на постъпилите предложения, което от своя страна е най-голямата пречка за навременното усвояване на финансовите ресурси по европейските програми. И ето, нашата родна администрация, вече с натрупан опит, с един елегантен ход решава своите проблеми – като ограничи драстично броя на допустимите участници в обявяваните процедури, прикрито зад „наукообразни” доводи и мотиви!?? И вече причината за неусвояването на финансовите ресурси по европейските програми няма да бъде административния апарат, а нежеланието (разбирай неумението!) на нашите МСП да участвуват в конкурсите по обявените процедури...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK