Покана за проекти за трансгранично сътрудничество между България и Турция

Обявена е покана за представяне на предложения по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ.


Цел


Крайната цел на програмата е да се повиши капацитета на местните и регионални власти, неправителствените организации и бизнес асоциации, образователни и културни институции  и др. в разработването и изпълнението на съвместни проекти в допустимия граничен регион.
Допустими кандидати


Поканата е насочена към национални и регионални агенции, администрации на природни паркове, дирекции по горите, институции в областта на здравеопазването, културни институции, регионални агенции по трудовата заетост, неправителствени организации, местни предприемачески агенции, агенции за развитие, търговски камари, образователни и научноизследователски институции, сдружения на работодателите и производителите, профсъюзи, университети, училища, колежи и библиотеки.


Те трябва да представляват регистрирани в допустимия за финансиране трансграничен регион организации (юридически лица) или публични институции (регионални дирекции и/или местни звена на централни администрации, и др.).


Допустими дейности


Проектните предложения трябва да попадат в една от двете приоритетни оси:


1. Устойчиво социално и икономическо развитие


Тази приоритетна ос цели да повиши общата конкурентоспособност на трансграничната икономика и да подобри социалното развитие и сближаване на граничния регион. Оста е разделена на три ключови области на интервенция, които се отнасят до:


- подобряване на връзките в социалното развитие и социалното сближаване,
- повишаване на конкурентоспособността на икономиката,
- инфраструктурна подкрепа за повишаване на икономическия потенциал на зоната на сътрудничество.


2. Подобряване на качеството на живот


Общата цел на тази приоритетна ос е да предвиди сътрудничество за опазване на природата и специфични аспекти на околната среда, защита на историческото и културно наследство, както и осигуряване на помощ при спешни случаи.


Оста е разделена на две ключови области на интервенция, които са свързани с опазването на околната среда, природата, историческото и културно наследство и изграждането на капацитет за устойчивото използване на природните ресурси, културното и историческо наследство.


Допустимият граничен регион, определен от програмата е: за България (административно ниво NUTS III) - области Бургас, Хасково и Ямбол за Турция (административно ниво еквивалент на NUTS III) - провинции Одрин и Къркларели. 


Бюджет: 8 941 025 евро


Краен срок: 8 декември 2011 г. 


Допълнителна информация


Пълния текст на поканата и насоки за кандидатстване можете да намерите на официалната страница на структурните фондове в България

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK