Покана за подпомагане на транснационалното разпространение на европейски филми

Обявена е покана за представяне на предложения за подпомагане на транснационалното разпространение на европейски филми - "Избирателна система за подпомагане" 2012 г. Поканата е по програма МЕДИА 2007.


Цел


Целта на "избирателната" схема е насърчаване и подкрепа на по-широко транснационално разпространение на нови ненационални европейски филми чрез насърчаване на театралните разпространители. Тя се отнася по-специално до инвестициите в популяризирането и достатъчното разпространение на ненационални европейски филми.
Схемата има за цел да насърчи и развиването на връзки между сектора на кинопродукцията и на разпространението, като по този начин се подобри конкурентното положение на ненационалните европейски филми.


Допустими кандидати


Поканата е насочена към европейските дружества, чиято дейност допринася за постигането на тези цели. Те трябва да са регистрирани в държава членка на Европейския съюз или в държава от Европейското икономическо пространство, Швейцария или Хърватия.


Допустими дейности


По настоящата покана ще се финансира театрално (кино) разпространение на филми с чуждестранни характеристики. Филмът трябва да е или преобладаващо продукция на продуцент/продуценти, установени в страни, участващи в програма МЕДИА, или осъществен със значителното участие на специалисти от тези страни.


Филмът трябва да е ново игрално, анимационно или документално произведение с продължителност над 60 минути и с произход страна, различна от страната, в която се разпространява.


Филми с бюджет на продукцията над 15 милиона евро не се допускат до участие. За да бъде допуснат филмът първите авторските права по него не трябва да са регистрирани преди 2008 г.


Бюджет:


Общият наличен бюджет е 12 250 000 евро, при условие че са налични средства за финансовата 2012 г. Финансовото участие не може да надхвърля 50% от допустимите разходи.


Максималната отпусната помощ е в размер на 150 000 евро за филм и за страна.


Краен срок:


Крайните срокове за изпращане на заявленията са 1 декември 2011 г., 30 март 2012 г. и 29 юни 2012 г.


Допълнителна информация


Пълния текст на поканата можете да намерите в Официалния вестник на ЕС, брой C 285 от 29.9.2011 г

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK