Покана за проекти за обучение по предприемачество

Обявена е покана за представяне на предложения за обучение по предприемачество.


Цел


Настоящата покана цели да подкрепи прилагането на принцип I от "Small Business Act" и програмата от Осло за обучение по предприемачество в Европа. "Small Business Act" насърчава иновативната и предприемаческа нагласа сред младите хора чрез включването на предприемачеството като основно умение в учебните планове и осигуряването на правилното му отразяване в учебния процес.
Целта на настоящата покана е да се насърчат проекти с висока добавена стойност на европейско равнище, посветени на обучението по предприемачество. Действията ще бъдат насочени към преподаватели и млади хора в основното, средното и висшето образование.


Допустими кандидати


Приемат се заявления от юридически лица, установени в държави-членки на ЕС, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, бившата югославска република Македония, Исландия, Черна гора, Турция, Албания, Израел и Сърбия.


Кандидатите трябва да развиват дейност в транснационален консорциум с партньорски организации от поне две други държави. Допълнителни условия са:


1. партньорите на водещата организация да отговарят на същите критерии за право на участие като кандидатите; кандидатът трябва да е координатор на проекта,
2. кандидатите да бъдат юридически лица,
3. кандидатите да отговарят на следното определение: субект на публичното или частното право, чиято основна дейност е в областта на обучението по предприемачество. Те могат да включват:


— публичната администрация на всички равнища,
— национални, регионални и местни органи,
— образователните институции (основни и средни училища, професионални училища, университети и т.н.),
— НПО, асоциациите и фондациите, които развиват дейност в съответните области,
— организациите и институциите, предоставящи услуги в областите на образованието и обучението (публични и частни),
— търговско-промишлените палати и други подобни организации,
— бизнес сдруженията и мрежите за подкрепа на бизнеса.


4. дружествата да са учредени и регистрирани съгласно закона. Ако дадена структура или организация не е формално учредена, трябва да бъде посочено физическо лице, което да поеме правна отговорност.


Допустими дейности


Подкрепа ще получат проекти, с една от следните цели :


Обособена позиция 1:


а) създаване на общоевропейски модели за учители в основните и средни училища в подкрепа на развитието на техните умения и методи за прилагане на знанията по предприемачество към различни учебни предмети,
б) разработване, организиране и осъществяване на общоевропейски образователни/обучителни работни семинари за преподаватели по предприемачество във висши учебни заведения.


Обособена позиция 2:


Създаване на европейска онлайн платформа за преподаватели/обучители, която да позволи трансграничния обмен на добри практики, методи и учебни материали в областта на обучението по предприемачество.


Обособена позиция 3:


Разработване и изпитване на обща европейска рамка от инструменти и показатели за оценяване на предприемаческата нагласа, подход и умения, придобити от учащите, взели участие в обучението по предприемачество.


Планираната начална дата на проектите е 1 ноември 2012 г.


Максимална продължителност на действието:


- обособена позиция 1: 36 месеца,
- обособена позиция 2: 24 месеца,
- обособена позиция 3: 18 месеца.


Бюджет:


Максималният бюджет, предвиден за дейността, е приблизително 2 450 000 евро.


Ориентировъчният брой проекти, които ще получат подкрепа, е между четири и осем в зависимост от мащаба и качеството на получените предложения.


По-конкретно:


- по "Обособена позиция 1" ще бъдат подкрепени не повече от четири проекта,
- по "Обособена позиция 2" ще бъдат подкрепени не повече от два проекта,
- по "Обособена позиция 3" ще бъдат подкрепени не повече от два проекта.


Максималният процент на съфинансиране от ЕС на допустимите разходи е до 60%. Максималното съфинансиране от ЕС — таван за отделните проекти е:


- за "Обособена позиция 1" до 500 000 евро,
- за "Обособена позиция 2" до 400 000 евро,
- за "Обособена позиция 3" до 250 000 евро.


Краен срок: 16 април 2012 г.


Допълнителна информация


Пълният текст на поканата можете да намерите в Официалния вестник на ЕС, брой С 22 от 27 януари 2012 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK