Покана по програма "Еразъм за млади предприемачи"

Обявена е покана за представяне на предложения по програмата "Еразъм за млади предприемачи".


Цел


Целта на настоящата покана е да помогне на новите предприемачи от участващите страни да обогатят своя опит, познания и контакти, като прекарат известно време в пред­приятията на опитни предприемачи в други участващи страни. 
Крайната цел на тази програма е да акти­визира предприемачеството и интернационализацията и да увеличи конкурентоспособността на потенци­алните започващи дейност предприемачи и на управителите на новосъздадени микропредприятия и малки предприятия в участващите страни. 


Допустими кандидати


Кандидатите трябва да са регистрирани в държава членка на ЕС, Лихтенщайн, Норвегия, държава кандидат за членство (Македония, Исландия, Турция, Хърватия, Черна гора) и Албания, Израел и Сърбия.


Могат да участват всички публичноправни или част­ноправни субекти,  работещи в областта на подпомагането на бизнеса и по-специално:


—  публичноправни субекти с отговорности в сферата на икономическите въпроси, предприятията, подпома­гането на бизнеса,
—  търговско-промишлени палати, занаятчийски камари или сходни организации,
—  организации за подпомагане на бизнеса, центрове за стартиращи фирми и бизнес инкубатори,
—  бизнес сдружения и мрежи за подпомагане на бизнеса,
—  публичноправни и частноправни субекти, предлагащи услуги за подпомагане на бизнеса.


Кандидатите могат да действат самостоятелно или в партньорство. Консорциумите трябва да бъдат съставени от поне два независими правни субекта от една или няколко участващи страни.


Бюджет:


Общият бюджет, предназначен за съфинансирането на проекти, възлиза на 3 100 000 евро. Финансовата помощ от страна на Комисията не може да надхвърля 90%  от общата сума на допустимите разходи по даден проект.


При партньорствата безвъзмездните средства не могат да възлизат на повече от 180 000 евро, а при само­стоятелните кандидатури —  на 150 000 евро. 


Максималната продължителност на проектите е 24 месеца. Планирана начална дата на действието е 1 февруари 2013 г.


Краен срок: 31 май 2012 г.


Допълнителна информация


Пълният текст на поканата можете да намерите в Официалния вестник на ЕС, брой C 74 от 13 март 2012 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK