Покана за предложения по програма МЕДИА 2007

Обявена е покана за представяне на предложения по програма МЕДИА 2007 - Развитие, разпространение, популяризиране и обучение; Подкрепа за международното разпространение на европейски филми; "Автоматичната" схема 2013.


Цел


Една от целите на програмата е да насърчава и подкрепя широкото международно разпространение на нови европейски филми, като предоставя средства на разпространители според тяхното представяне на пазара за по-нататъшно реинвестиране в нови ненационални европейски филми.
Схемата също така има за цел да насърчи развиването на връзки между секторите на продукция и разпространение, като по този начин подобри пазарния дял на европейските филми и повиши конкурентоспособността на европейските компании.


Допустими кандидати


Настоящата покана се отправя към европейските компании, специализирани в разпространение на европейски произведения в киносалони, и чиито дейности помагат за постигането на целите на програма МЕДИА.


Кандидатите трябва да са установени в една от 27-те държави - членки на Европейския съюз, страните от Европейското икономическо пространство, Швейцария и Хърватия, Босна и Херцеговина.


Допустими проекти


"Автоматичната" схема за подпомагане функционира на два етапа:


— създаване на потенциален фонд, пропорционален на броя на продадените билети за платен вход за чуждестранни европейски филми в държавите, участващи в програмата през референтната година (2012), до определена горна граница за филм и с необходимите корекции за всяка страна.


Групови или клубни прожекции, за достъп до които не се заплащат индивидуални билети, не се допускат до участие. Всички посещения на прожекции следва да бъдат обхванати от съответните национални системи за отчитане и проверка, благодарение на което националният орган може да ги удостовери. EACEA си запазва правото да отхвърли заявления, които не са придружени от достатъчно доказателства, че са изпълнени всички условия.


— реинвестиране на потенциалния фонд: създаденият от всяка компания фонд трябва да бъде реинвестиран в 3 модула (3 вида проекти) до 1 октомври 2014 г.:


1. копродукция на ненационални европейски филми;
2. придобиване на права на разпространение, например посредством минимални гаранции, на ненационални европейски филми; и/или в
3. разходи по издаването (производство на копия, дублаж и субтитриране), разходи за популяризиране и за реклама на чуждестранни европейски филми.


За да бъде допуснат филмът, първите авторски права по него не трябва да са регистрирани преди 2009 г.


Проект вид 1 и 2:


Максималната продължителност на проектите е 30 месеца, от 1 октомври 2013 г. до 1 април 2016 г.


Проект вид 3:


Максималната продължителност на проектите е 42 месеца, от 1 април 2013 г. до 1 октомври 2016 г.


Заявленията за реинвестиране трябва да бъдат изпратени до агенцията преди изтичане на сроковете, посочени в приложена таблица.


Бюджет: 20 442 675 евро


Финансовата подкрепа от комисията не може да надвишава 40%, 50% или 60% от общите допустими разходи в зависимост от националността на филма и територията, на която се разпространява.


Краен срок: 30 април 2013 г.


Допълнителна информация


Пълният текст на поканата можете да намерите в Официалния вестник на ЕС, брой C 394 от 20 декември 2012 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lawson
    lawson
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Здравейте! Най - накрая успешно се регистрирах. Сега искам да попитам - аз мога ли и как, евентуално да кандидатствам с идея за филм? Към кого бих могла да се обърна и какво да направя? Благодаря предварително!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK