Покана по програма "Европа за гражданите"

Обявена е покана за структурна подкрепа за европейските научноизследователски организации в областта на публичната политика (мозъчни тръстове) и за организациите на гражданското общество на европейско равнище - Програма "Европа за гражданите" (2014-2020 г.).


Цели


Конкретните цели на програмата са:
- да повиши осведомеността във връзка с паметта за миналото, общата история и ценности и целта на ЕС да насърчава мира, ценностите си и благоденствието на своите народи чрез стимулиране на дебати, размисъл и изграждане на мрежи,


- да насърчи демократичното и гражданското участие на равнище ЕС чрез подобряване на разбирането на гражданите за създаването на политиките на съюза и чрез осигуряване на условия за обществена и междукултурна ангажираност и доброволческа дейност на ниво ЕС.


Целта на настоящата покана е да се изберат организации с европейски обхват, които чрез своите постоянни, обичайни и редовни дейности допринасят осезаемо за постигането на цели на програмата "Европа за гражданите".


Допустими кандидати


Допускат се заявления от правни субекти, установени в държава членка на ЕС и при определени условия държавите от Европейската асоциация за свободна търговия, държавите в процес на присъединяване, държавите кандидатки и държавите потенциални кандидатки.


За да бъдат допустим кандидат за рамково партньорство, организациите трябва да принадлежат към някоя от следните категории:


A. Организации на гражданското общество за европейска памет за миналото


Б. Организации на гражданското общество, работещи на европейско равнище


В. Европейски научноизследователски организации в областта на публичната политика (мозъчни тръстове)


Г. Платформи на общоевропейски организации


За да отговарят на условията за предоставяне на оперативни безвъзмездни средства, организациите, преследващи цел от общ европейски интерес, трябва:


a) да бъдат организация с нестопанска цел;


б) да играят активна роля в сферата на европейското гражданство (европейска памет за миналото, демократична ангажираност и гражданско участие), определена в техния устав или описание на целите и задачите, и да съответстват на една от горепосочените категории;


в) да са законно установени и да са били субект на правото поне четири години (към датата на подаване на заявлението) в държава, допусната до участие;


г) да извършват дейността си в държави, допуснати до участие;


Допустими дейности


Кандидатите трябва да предоставят:


- стратегическа работна програма за период от четири години с начало през 2014 г., и


- подробна годишна работна програма за период от 12 месеца с начало през 2014 г.


Стратегическата работна програма на организацията кандидат следва да обхваща предвидените в нейния устав дейности, включително конференции, семинари, кръгли маси, представителство, комуникация и валоризация, както и нейните други редовни европейски дейности, свързани с дейностите на програмата "Европа за гражданите".


Бюджет


Общият бюджет, осигурен за рамковите партньорства с продължителност четири години (2014-2017 г.), ще бъде 27.04 милиона евро. Приблизително една трета от него ще бъде предназначена за европейските научноизследователски организации в областта на публичната политика (мозъчни тръстове).


Общият бюджет, осигурен за специфичните годишни безвъзмездни средства, които ще бъдат отпуснати за 2014 г., ще бъде 6.76 милиона евро. По настоящата покана Европейската комисия възнамерява да финансира приблизително 34 организации.


Краен срок: 20 декември 2013 г.


Допълнителна информация


Пълният текст на поканата можете да намерите в Официалния вестник на ЕС, брой C 335 от 16 ноември 2013 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK