Покана за сътрудничество в областта на образованието

Обявена е покана за представяне на предложения по програма по ICI (инструмент за индустриализираните страни) за сътрудничество в областта на образованието. Поканата е за сътрудничество в областта на висшето образование и обучението между Европейския съюз и Австралия, ЕС и Япония и ЕС и Република Корея.


Цел


Основната цел е да се поощри взаимното разбирателство между народите на държавите членки на ЕС и партньорските страни, включително по-задълбоченото познаване на техните езици, култури и институции, и да се повиши качеството на висшето образование и обучение, като се насърчава създаването на балансирани партньорства между висшите учебни заведения и институции за обучение в ЕС и партньорските държави.
Допустими кандидати


Настоящата покана е отворена за участие за консорциум от висши учебни заведения и/или институции за професионално обучение след средното образование. Допустимите кандидати трябва да са от една от партньорските държави и от една от 28-те държави членки на ЕС.


Допустими дейности


Настоящата покана за представяне на предложения се отнася до два вида дейности - Съвместни проекти за мобилност (JMP) и Проекти за съвместни академични степени (JDP).


За съвместни проекти за мобилност (JMP) се предоставя подкрепа на консорциуми от институции за професионално обучение след средното образование или висши учебни заведения от държави-членки на ЕС, и от партньорската държава за осъществяване на съвместни програми за проучвания и обучение, и на мобилност на студенти и академични преподаватели.


Предоставяната подкрепа включва еднократно финансиране на административни дейности, стипендии за студенти и членове на академичния и административния персонал. Консорциумите, кандидатстващи за съвместни проекти за мобилност по ICI-ECP, трябва да включват не по-малко от две институции за професионално обучение след средното образование или висши учебни заведения от две различни държави членки на ЕС, и не по-малко от две такива институции от партньорската държава.


Максималната продължителност на съвместните проекти за мобилност (JMP) е 36 месеца. Специално внимание ще бъде отделено на проекти, които включват стажове и назначения на работа.


За проекти за съвместни академични степени (JDP) се предоставя подкрепа за разработване и изпълнение на програми за двойствени/двойни или съвместни академични степени.


Предоставяната подкрепа включва еднократно финансиране на дейности по разработване и административни дейности, стипендии за студенти и членове на академичния и административния персонал. Консорциумите, кандидатстващи за проекти за съвместни академични степени по ICI-ECP, трябва да включват не по-малко от две висши учебни заведения от две различни държави членки на ЕС, и не по-малко от две учебни заведения от партньорската държава.


Максималната продължителност на проектите за съвместни академични степени (JDP) е 48 месеца. Специално внимание ще бъде отделено на заявления за проекти за съвместни академични степени.


Планирано е дейностите да започнат през октомври 2014 г.


Бюджет


Бюджетът, отпуснат от ЕС, възлиза на приблизително 2.2 млн. евро. Съразмерно на тази сума финансиране ще бъде предоставено от партньорските държави в съответствие с правилата, приложими за всяка една от тях.


Максималният размер на финансирането от страна на ЕС ще бъде 350 000 евро за проект за съвместни академични степени (JDP) с продължителност четири години с участието на две или повече институции от ЕС и 190 000 евро за съвместен проект за мобилност (JMP) с продължителност три години с участието на две институции от ЕС или 197 500 евро за съвместен проект за мобилност (JMP) с продължителност три години с участието на три или повече институции от ЕС.


Краен срок: 15 май 2014 г.


Допълнителна информация


Подробности можете да научите в Официалния вестник на ЕС, брой C 373 от 20 декември 2013 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK