Подкрепа за разпространение на европейски филми от други държави – Схема за "автоматично подпомагане на киното"

Финансираща програма:


Изпълнителната агенция за образование аудиовизия и култура към Европейската комисия
Покана EACΕΑ/27/2014: Подкрепа за разпространение на европейски филми от други държави – Схема за "автоматично подпомагане на киното"


"Творческа Европа" (2014—2020 г.)/Подпрограма "Култура"
Общ бюджет:
Общият наличен бюджет възлиза на 22 450 000 EUR.


Размер на безвъзмездната помощ:
Размерът на безвъзмездните средства, за които се кандидатства, не може да надвишава 60 % от общите допустими разходи в зависимост от националността на филма и територията, на която се разпространява.


Какви дейности се финансират:


Схемата за автоматично подпомагане на киното се извършва на два етапа:

    Създаване на потенциален фонд, пропорционален на броя на платимите билети за кино, продадени през референтния период (2014 г.) за чужди европейски филми в държави, участващи в подпрограмата "МЕДИА", до фиксиран таван за всеки филм и адаптиран за всяка държава.
2. Реинвестиране: създаденият от всяко дружество по този начин потенциален фонд трябва да бъде реинвестиран във:
Модул 1. съвместна продукция на чужди европейски филми;
Модул 2. придобиването на права за разпространение, например чрез минимални гаранции, на чужди европейски филми; и/или във:
Модул 3. разходи за монтаж (отпечатване, дублиране и субтитриране), разходи за промоция и реклама за чужди европейски филми.


Максималната продължителност на действието е 30 месеца за модули 1 и 2 и 42 месеца за модул 3.


Филмът трябва да е бил произведен в по-голямата си част от продуцент или продуценти, установен(и) в държави, участващи в подпрограмата "МЕДИА" и със значително участие от професионалисти от тези държави. Филмът трябва да е нов игрален филм, анимационен филм или документален филм с минимална продължителност от 60 минути и от държава, различна от държавата на разпространение.


Филмът не трябва да се състои от алтернативно съдържание (опери, концерти, представления и др.) или реклама.
За да отговаря филмът на условията за допустимост, авторските права за него трябва да са възникнали не по-рано от 2011 г.


Кой може да кандидатства:


Кандидатите трябва да бъдат европейски кинодистрибутори, осъществяващи търговска дейност, предназначена да представи на широка аудитория филм за прожектиране в кината, и чиито дейности допринасят за постигането на следните цели:


-подкрепа за киноразпространението чрез транснационален маркетинг, изграждане на "отличителни марки", разпространение и показване на аудиовизуални творби;
-създаване на системи за подкрепа на разпространението на филми от други европейски държави чрез киноразпространение и чрез всички други платформи, както и за международни търговски дейности, по-специално дейностите по субтитриране, дублиране и аудиоописание на аудиовизуални произведения.


Кандидатите трябва да са установени в някоя от държавите, участващи в подпрограмата "МЕДИА", и да са притежавани пряко или чрез мажоритарно участие от граждани на тези държави.


Краен срок за кандидатстване:


Създаване: 30.4.2015 г.
Реинвестиране: в определения за всеки модул срок и до 2.8.2016 г.
Предложенията трябва да се подадат не по-късно от 12.00 часа на обяд (брюкселско време) на съответната дата, като се използва електронният формуляр за кандидатстване

Допълнителна информация

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK