Покана за проекти по европейската здравна програма

Изпълнителната агенция за потребителите, здравеопазването и храните към Европейската комисия обяви покана за предоставяне на предложения за проекти по Програмата за здравето.


Всички проектни предложения трябва:
да осигуряват висока добавена стойност на равнище ЕС;
да включват най-малко трима партньори (отделни юридически лица) от различни държави;
да бъдат новаторски; и
да продължават по принцип не повече от три години.


Кой може да кандидатства:


Допустимост на държавата
За да бъде бенефициер на безвъзмездна финансова помощ по проект на ЕС, организацията трябва да бъде учредена в съответствие с действащото право, както следва:
в Европейския съюз (в една от 28-те държави членки) или в държава от ЕАСТ, която е страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство и е потвърдила участието си в програмата.
Освен това в Програмата за здравето могат да участват трети държави, ако са изпълнени необходимите условия, посочени в поканата за предложения за проекти.
Вид на организацията
Безвъзмездни средства могат да бъдат отпускани на организации, учредени в съответствие с действащото право, включително публични органи и субекти от публичния сектор, по-специално научноизследователски и здравни институции, университети, висши училища и неправителствени организации. Те могат да представят предложение за проект като координатор или да участват като друг бенефициер.
Размер на финансирането


По принцип 60% от допустимите разходи по проекта могат да бъдат покрити от финансирането на ЕС. Като се има предвид допълващият и мотивиращ характер на безвъзмездните финансови средства от ЕС, не по-малко от 40% от разходите по проекта трябва да бъдат финансирани от партньорите.
В случаите на особена полза проектите могат да получат до 80% съфинансиране на допустимите разходи. Критериите за особена полза са определени в годишната работна програма.
Трябва да се има предвид, че административните (непреките) разходи не са допустими за кандидати, получаващи безвъзмездни средства за оперативни разходи от бюджета на Съюза през въпросния период.


Краен срок:


15 септември 2015 г


Повече информация на сайта на програмата
Програмата на Европейския съюз за здравето цели да подобри здравето в Европа, като насърчава сътрудничеството между държавите членки за подобряване на политиките в областта на здравето, които са в полза на гражданите. Програмата има за цел да подпомага и допълва инициативите на държавите членки в областта на здравето. Програмата се изпълнява на база годишни работни програми, определящи конкретни действия в приоритетните области, утвърдени в нея (Регламент (ЕС) № 282/2014). На това основание Изпълнителната агенция за потребителите, здравеопазването и храните организира всяка година покана за представяне на предложения. За финансиране ще бъдат разглеждани само предложенията, които са пряко свързани с конкретните действия и тяхното описание, посочени в годишната работна програма. Предложения, които са насочени само към тематичната област, но не отговарят на конкретното описание на дадено действие, няма да бъдат разглеждани.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK