Специфична програма "Евратом" от 7РП (FP7)

Бюджет: 2.7 млрд. евро (2007 - 2011)

Специфична програма "Евратом" от 7РП (FP7)

© European CommissionСпецифична програма "Евратом" от 7РП (FP7)


Бюджет: 2.7 млрд. евро (2007 - 2011)

Подробно за Седма рамкова програма


Рамковата програма за ядрени изследвания и дейности за обучение включва научни изследвания на Общността, развитие на технологии, международно сътрудничество, разпространение на техническа информация и експлоатационни дейности, както и обучение.
Планирани са две конкретни програми:


I. Научни изследвания за енергия от термоядрен синтез, с цел разработване на технология за безопасен, устойчив, невредящ на околната среда и икономически постижим източник на енергия. Дейностите включват изпълнение на проекта за международен термоядрен реактор ITER (като международна инфраструктура за научни изследвания), научна и приложна дейност за функционирането на ITER, технологични дейности за подготовка на DEMO, подготовка на международно Съоръжение за и радиация на материали за синтез (IFMIF).


Планирана е и научната и развойна дейност в по-дългосрочен план, както и инициативи в областта на човешките ресурси, обучението и професионалния тренинг. Ядрено делене и защита от радиация с цел стимулиране по-конкретно на резултатите в областта на безопасността, ефективността на ресурсите и ефективността на разходите за ядрено делене и други начини на употреба на радиацията в промишлеността и медицината.


Дейностите включват:


- Управление на радиоактивни отпадъци;


- Реакторни системи;


- Радиационна защита;


- Инфраструктури;


- Човешки ресурси, мобилност и обучение.


II. Втората програма обхваща дейностите на Центъра за съвместни научни изследвания (СИЦ) в областта на ядрената енергетика, включително:


- Управление на ядрени отпадъци и въздействието върху околната среда;


- Ядрена безопасност;


- Ядрена сигурност.


Бюджет (за периода 2007-2011 г.):


-Научни изследвания за енергия от синтез*: 1947 млн. евро


-Ядрено делене и радиационна защита: 287 млн. евро


-Ядрени дейности на Центъра за съвместни научни изследвания: 517 млн. евро


*В рамките на сумата, предвидена за научни изследвания на енергия от синтез най-малко 900 млн. евро ще бъдат заделени за дейности, различни от строителство на източника на енергия от синтез ITER.


Как да научите още?


За да научите повече за 7РП, използвайте следните подходи:


Консултирайте се с уебсайта на 7РП в портала CORDIS: Този сайт съдържа всичко, което трябва да знаете за програмата, включително последната актуална информация, покани за предложения, често задавани въпроси (FAQ) и др. Обърнете се към националните контактни лица (NCP) за вашата страна, които биха могли да дадат съвети за потенциални кандидати в страната.


Вижте списъка от адреси на националните контактни лица (NCP) по сфера на дейност. Свържете се с бюрото за информационно обслужване на 7РП, което помага на новите участници в Рамковата програма за научни изследвания. Вижте също така раздела за 7РП на уебсайта за европейски научни изследвания.


Източник: Главна дирекция "Изследвания" на Европейската комисия


Communication Unit
B-1049 Brussels
Fax: +32 2 295 82 20
© Европейски общности, 2007 г.

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на op
    *****
    Весело

    Добре се насочваме от ЕС! Там е истината крачката към термоядрения синтез! Безвредно за околната среда, с почти безкраен източник на енергия.....
    Това помнете ми думата бъдещи деца е повратна точка за човечеството, ще летим и до други планети .... ще се заселваме и на други места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK