Програма за учене през целия живот (Lifelong Learning 2007-2013)

Финансовата подкрепа за Европа за осъществяване на Програмата се равнява приблизително на EUR 6 970 000 000

1. Контекст


През март 2000г. Лисабонската стратегия поставя като основна стратегическа цел превръщането на Европейския съюз в конкурентоспособна и динамична икономика на знанието в световен мащаб, която да гарантира устойчиво икономическо развитие, по-висока и качествена трудова заетост и активно социално сближаване. За постигането на Лисабонската стратегия Европейският съюз определя образованието и обучението през целия живот като приоритетни в следващите години. С Решение No.1720/2006/EC на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2006 г., се създава Програмата "Учене през целия живот" със срок на действие 1 януари 2007 г. - 31 декември 2013 година.


2. Цели

Програмата има за цел да подкрепя взаимодействието, сътрудничеството и мобилността в образователните и обучителните системи в рамките на Общността с цел да ги направи конкурентни на световно равнище. Други специфични цели на Програмата са:
-да способства за развитието на качествено учене през целия живот, както и да насърчава добрите постижения, иновациите и европейското измерение на системите и практиките в тази сфера;


-да подкрепя креативността, конкурентоспособността, пригодността за заетост и предприемачеството;


-да стимулира изучаването на чужди езици и езиковото разнообразие;


-да насърчава използването и прилагането на постигнатите резултати, на иновативни продукти и процеси, както и обмена на добри практики в рамките на Програмата "Учене през целия живот", с цел да повиши качеството на образование и обучение;


-да подкрепя развитието на иновативни услуги и методи на преподаване в ученето през целия живот, както и на продукти, базирани върху новите информационни и комуникационни технологии (ИКТ);


-да насърчава развитието на граждански активно общество.


3. Структура


Програмата "Учене през целия живот" обхваща 4 секторни програми, Хоризонтална програма и Програмата "Жан Моне".


Секторните програми на "Учене през целия живот"са:


-Програма "Коменски" - насочена към нуждите на основното и средното образование;


-Програма "Еразъм" – ориентирана към висшето образование;


-Програма "Леонардо да Винчи" - работеща в сферата на професионалното образование и обучение;


-Програма "Грюндвиг" – адресирана към образованието за възрастни.


Хоризонталната програма включва следните четири основни дейности:


-сътрудничество на политическо ниво и иновативност в сферата на ученето през целия живот;


-популяризиране на изучаването на чужди езици;


-създаване на иновативни ИКТ-базирани продукти, услуги, образователни форми и практики за учене през целия живот;


-разпространение и експлоатация на резултатите и дейностите, реализирани в рамките на настоящата Програма, както и в предшестващите я сходни програми; обмен на добри практики.


Програмата "Жан Моне" подкрепя работата на институции, свързани с преподаването, научните изследвания и научната дейност в сферата на Европейската интеграция. Финансират се едностранни и многостранни проекти на асоциации на професори, преподаватели във висши училища и млади научни работници, специализиращи в областта на европейската интеграция; на Катедри и обучителни модули "Жан Моне"; на информационни или научноизследователски центрове, насърчаващи дискусиите, изследванията и натрупването на знания за процеса на европейската интеграция и др.


4. Бюджет

Финансовата подкрепа за Европа за осъществяване на Програмата се равнява приблизително на EUR 6 970 000 000, при съблюдаването на следните финансови граници за отделните секторни програми: "Коменски" 13 %; "Еразъм" 40 %; "Леонардо да Винчи" 25 % и "Грюндвиг" 4 %.


5. Участници


Програмата "Учене през целия живот" е отворена за участие към държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, присъединяващите се към ЕС държави, както и страните от западните Балкани и Швейцария (на основата на двустранни споразумения).


Достъп до програмата имат всички участници в различните сфери на образователни и обучителни услуги: ученици, студенти, училищни и университетски преподаватели; обучители; институции и нестопански организации, предлагащи консултиране, ориентиране, информационни услуги и обучение в контекста на Програмата; неправителствени организации, асоциации и социални партньори, работещи в сферата на ученето през целия живот и др.


6. Изпълнение


Програмата се осъществява под формата на разнообразни инициативи за финансиране като: мобилност на физически лица, едностранни и национални проекти, двустранни и многостранни партньорства, статистически анализи, изследвания и проучвания, транснационални многостранни проекти и мрежи и др.


Дейностите на програмата се разделят на централизирани, които се администрират от Изпълнителната агенция за образование, аудио-визия и култура, и децентрализирани, които се координират и управляват на национално ниво от т.нар. Национални агенции на Програмата "Учене през целия живот".


Кандидатстването по отделните дейности на Програмата е организирано чрез подаване на проектни предложения в рамките на публикувани Покани за предложения от администриращия орган – Изпълнителната агенция на Европейската комисия или съответната Национална агенция.


Националната агенция за администриране на децентрализираните дейности на Програмата "Учене през целия живот" в България е Център за развитие на човешките ресурси. Центърът е координиращо звено на Програмата в България, освен това консултира и провежда редица други образователни инициативи с европейски характер като: EUROPASS, EUROGUIDANCE, E-TWINNING, ERASMUS MUNDUS, European Language Label, Националните групи от Болонски експерти, Учебни визити CEDEFOP и ARION, E-QualityLabel и др.


За актуални покани по програмата следете Фокус "Еврофинансиране"


Интернет страница на "Учене през целия живот".

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на Aвеняс
  *****
  Неутрално

  Прекрасна въэпожност эа професионалните лапачи от някои НПО-та...

 2. 4 Профил на Vily Raykova
  *****
  Неутрално

  искам да уча английски и след това и бизнес английски Счетоводител съм и мога да работя всеотдайно и искам да уча. Емейл

 3. 5 Профил на Михаил Михайлов
  *****
  Весело

  Завършил съм две висши

 4. 6 Профил на 333333333
  *****
  Неутрално
 5. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 9 Профил на АЛЕКС
  *****
  Неутрално

  Намирам програмата за много полезна.Аз съм бивша , съкратена ... и учителка. Интересувам се как да регистрирам фирма и да провеждам различни курсове по актуални проблеми?

 8. 10 Профил на iva
  *****
  Любопитно

  смятам, че трябва наистина да се популяризира повече и сред по-голям кръг от хора

 9. 11 Профил на Божана Иванова
  *****
  Неутрално

  Аз също приветствам идеята,никога не е излишно да научиш нещо ново.Бих участвала в квалификационни курсове с голямо желание.

 10. 12 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  Не ми е много ясен реда по който се участва и само на английски език ли е.
  А желанието ми да науча нещо полезно е голямо.

 11. 13 Профил на elica
  *****
  Разстроено

  няма кажо дас епр осжем да ууууууууууууууууууууууууу44444444444аааааааааааааааааааааааа
  гадос бе ора

 12. 14 Профил на zumi
  *****
  Неутрално
 13. 15 Профил на тони
  *****
  Любопитно

  Може ли по програма Леонардо да Винчи да участват основни училища,в които няма професионално профилиране?

 14. 16 Профил на krasteva58
  krasteva58
  Рейтинг: Любопитно

  Интересувам се от много неща-ученето май че ми е станало нещо като начин на живот,просто все си намирам какво ново да уча.Професионално ме интересуват квалификациите за учители наи вече, но с удоволствие бих учила и нещо ново, или бих усъвършенствала вече наученото в сферата на зеленчукопроизводството,хтелиерството,търговията,уравлението на малки фирми,или пък нещо, с което не съм се занимавала до сега.С радост бих учила каквото и да е,защото умея да предавам наученото на другите.

 15. 17 Профил на krasteva58
  krasteva58
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK