Програма "Еразмус Мундус" (2004-2008)

За периода 2004 - 2008 г. бюджетът на програмата възлиза на 230 млн. евро.

Програма "Еразмус Мундус" (2004-2008)


Програма Еразъм Мундус е програма за сътрудничество и мобилност в областта на висшето образование. Тя цели да повиши качеството на европейското висше образование и да насърчи междукултурното разбирателство чрез сътрудничество с трети страни. Програмата има за цел да засили европейското сътрудничество и международните връзки във висшето образование чрез подкрепата на висококачествени магистърски програми, чрез предоставянето на възможност на студенти и учени да следват следдипломни квалификации в европейски университети, както и чрез насърчаване мобилността на европейски студенти и учени да се обучават в трети страни.


Програмата Еразъм Мундус се състои от следните четири дейности:
Дейност 1


Магистърски програми Еразъм Мундус: те са основният компонент на програмата. Това са интегрирани магистърски програми от високо качество, които се предлагат от консорциум от минимум три европейски университета, в минимум три европейски страни. Програмите трябва да са "интегрирани", което означава, че те трябва да предвиждат обучение поне в два от университетите и да предоставят накрая призната диплома от поне два от университетите или обща диплома.


Дейност 2


Еразъм Мундус стипендии: с цел да се даде на магистърските програми от дейност 1 силна външна проекция, към тях е прикрепена схема за предоставяне на стипендии за студенти и учени от трети страни. Тези стипендии са насочени към високо квалифицирани специалисти, които идват в Европа, за да следват програма от списъка с магистърските програми на Еразъм Мундус или пък да работят за някоя от тях.


Дейност 3


Партньорство: има за цел да насърчи европейските университети да се отворят към света и да засили тяхното присъствие на международната сцена. Тази дейност предоставя възможността да се създадат партньорства с висши учебни заведения от трети страни. Тези партньорства позволяват мобилност на студенти и учени от трети страни по магистърските програми Еразъм Мундус.


Дейност 4


Засилване на привлекателността: подкрепя проекти, чиято цел е да се увеличи привлекателността на и интереса към европейското висше образование. Тя подкрепя дейности, които подобряват облика и улесняват достъпа до европейското висше образование, както и важни въпроси за интернационализацията на висшето образование като взаимното признаване на квалификациите с трети страни.


Програмата е отворена за:


-Държавите членки;


-Страните кандидатки;


-Страните от Европейската асоциация за свободна търговия (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия);


-Всички останали страни (трети страни).


Дейност 1 е запазена за първите три категории страни, докато бенефициенти на дейност 2 са студенти и учени от трети страни. Дейност 3 е за партньорство между магистърските програми одобрени от програма Еразъм Мундус и висши учебни заведения от трети страни. Стипендиите по дейност 3 са за мобилност в трети страни и са предназначени за студенти от държавите членки на ЕС, Европейското икономическо пространство и учени от магистърските програми на Еразъм Мундус. Дейност 4 е отворена за висши учебни заведения и други организации, активни в областта на висшето образование.


Програмата е насочена към:


-Висши учебни заведения;


-Студенти, получили първа степен на образование;


-Учени и професионалисти, които преподават или правят изследвания;


-Персонала, който директно участва във висшето образование;


-Други обществени или частни организации, които са активни в областта на висшето образование (само за дейност 4).


За периода 2004 - 2008 г. бюджетът на програмата възлиза на 230 млн. евро.


Интернет страница на програмата:


http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/index_en.html

Националната агенция за администриране на децентрализираните дейности на Програмата "Еразъм Мундус" в България е Център за развитие на човешките ресурси. Центърът е координиращо звено на Програмата в България, освен това консултира и провежда редица други образователни инициативи с европейски характер като: EUROPASS, EUROGUIDANCE, E-TWINNING, European Language Label, Националните групи от Болонски експерти, Учебни визити CEDEFOP и ARION, E-QualityLabel и др.


Национална агенция
"Еразмус Мундус"
София 1000,
ул. "Граф Игнатиев" № 15, ет. 3
Тел.: 91 55 0 18
Факс: 91 55 049
Лице за контакт:
Адриана Костадинова
Координатор програма "Еразмус Мундус"
Е-mail: [email protected]

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Student
  *****
  Неутрално

  По тези програми на студентите се дават много по-малко пари от колкото за бригадите. Не смятам да ходя по тези програми. Кандидатствам за финансиране по други пътища осигуряващи ми 10то кратно повече средства. Останалите 9/10 от средствата се крадат от чиновниците.
  Чиновниците ни заплашват и изнудват да не искаме суми съотвестващи на европейските стипендии! Всеки поискал полагащото му се няма да замине защото крадящите няма да има какво да приберат.

 2. 2 Профил на kolega
  *****
  Неутрално

  Колегата е прав, отиваш там, а са ти дали некакви пикливи 279 евро /за Германия/, а общежитието е 150 Евро, ами дневни ами да отидеш до там.Чиновниците и хоратат които взимат решения ни правят налуди и ни притискат д аживеем като скотове не само в България, а и в чужбина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK