Подкрепа на Европейската инвестиционна банка за университетски изследвания

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) осъществява институционалните си отношения с университетите чрез Инициативата за университетски изследвания (EIB University Research Action), която се състои от три отделни програми.


1. EIBURS - Програма за спонсориране на университетски изследвания, чрез която се подпомагат европейските университетски центрове за изследвания, които извършват проучвания и работят по теми, които засягат ЕИБ.


Характеристики на програмата:
Спонсорствата се определят на състезателен принцип. Могат да участват университески департаменти или центрове за проучвания, свързани с университети от страните членки на ЕС, асоциираните страни или кандидатките за членство. Те трябва да имат доказан опит в сферите от директен интерес за ЕИБ.


Субсидиите по EIBURS достигат до 100 000 евро годишно на бенефициент за период от три години. В замяна на това центърът трябва да развива различни дейности – проучвания, обучения, мрежи, разпространение на добри практики в засегнатите сфери.


Инициативата за академични дейности и изследвания се поема от университетите. ЕИБ може да предлага осъществяването на дейности, свързани с проучвания и обучения за нейните служители.


Направленията за проучвания се определят от CBU (Комитетът на университетите към ЕИБ)
За 2008 – 2009 г. направленията за две:
-Финансиране на нови иновативни предприятия в Европа;
- Инфраструктурни фондове.


Повече информация за програмата:
На сайта на ЕИБ


2. STARABEI – програма за финансиране на млади изследователи, работещи по съвместни проекти с университети към ЕИБ.


Характеристика на програмата:


STARABEI подкрепя съвместните интереси на университетски центрове и пресонала на ЕИБ. Подкрепата се изразява в спонсориране на млади кадри, заинтересовани в осъществяването на проекти, предложени от ЕИБ, под наблюдението на университетски наставник и представител на банката.


За разлика от EIBURS, където инициативата по проектите се поема от университетите, тук предложенията идват от ЕИБ.


Програмата има различен подход от традиционните вътрешни обучения на ЕИБ.Ориентирана е повече към проучванията и има строги академични изисквания. Периодът на обучение е по-кратък, но специализиращият ще прекара сравнително кратко време в Люксембург и седалището на ЕИБ.


Заплащането на избрания кандидат е на състезателен принцип и зависи от условията, поставени от партньорския университет.


Повече информация за програмата четете тук.


3.Университетски мрежи на ЕИБ


Програмата представлява механизъм за спонсориране на университетски мрежи, фокусирани върху сферите от интерес за ЕИБ.


Сдружението на ЕИБ ( EIB group, което се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд) създава партньорства с университетски мрежи, които подпомагат осъществяването на целите й. Тези мрежи се използват от ЕИБ като механизъм за разпространение на информация за програмите EIBURS и STARABEI и за информация, която не е обхваната от тези две програми.


Повече информация:
На интернет страницата на програмата.


Важни документи:


На интернет страницата на ЕИБ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK