101.28 млн. евро са предназначени за България по финансовите механизми на ЕИП и Норвегия

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия договориха с ЕС условията за подпомагане на 12-те най-нови страни-членки за периода 2009-2014 г. За България са предвидени 25.32 милиона евро годишно. Информацията е публикувана на интернет страницата на портала EEAgrants на 18 декември 2009г.


Трите държави ще предоставят 1.79 млд. евро с цел намаляване на икономическите различия в Европейската икономическа зона и укрепване на взаимоотношенията със страните-бенефциенти. За новия период чрез Финансовия механизъм на ЕИП ще бъдат отпуснати 197.7 млн. евро годишно, а чрез Норвежкия финансов механизъм – 160 млн. евро годишно. Норвегия предоставя 97 % от пълната сума.


Финансовите механизми на Норвегия и ЕИП ще бъдат администрирани под формата на рамкова програма. Приоритетните сектори на финансиране са следните:
- Опазване и управление на околната среда;
- Климатични промени и възобновяеми енергии;
- Улавяне и съхранение на въглерод;
- Зелена индустрия и иновации;
- Научни изследвания и познание;
- Опазване на културното наследство;
- Гражданско общество;
- Защита на почтения и съразмерно заплатен труд и на тристранния диалог;
- Човешко и социално развитие.


За финансова помощ ще могат да кандидатстват неправителствени, публични и частни организации от страните бенефициенти. Финансовите механизми са отворени за национални, регионални или местни власти, образователни и изследователски институции, еко-организации, доброволни и обшностни организации, публично-частни партньорства и други.


Очаква се програмата да бъде отворена за кандидатстване тази година.


Допълнителна информация можете да намерите на интернет страницата EEAgrants.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stasi8
    stasi8
    Рейтинг: 605 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK