Полша се готви да защити приходите си от кохезионните фондове

Снимката се разпространява под лиценза на <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.

© Public Domain Photos/Emilian Robert Vicol

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.С приближаването на преговорите за финансовата рамка от 1 трилион евро на Евросъюза за периода 2014-2020 г. Полша определи стратегията си в защита на кохезионната политика, предаде EUobserver.По линия на кохезионните фондове за Полша са предназначени 67 млрд. евро за периода 2007-2013 г.

Външното министерство на Полша е одобрило на 30 юли стратегически документ, озаглавен "Позиция на полското правителство за кохезионната политика след 2013 г.", който се състои от 12 страници. Документът, с който разполага полският всекидневник "Газета Виборча", ще послужи като основа на полските преговарящи в Брюксел, които ще се борят европолитиката в тази област да не бъде променяна.
Кохезионната политика стимулира "интеграцията" и "допринася за потенциала за растеж и световната конкурентноспособност на всички европейски региони" в момент, когато "ЕС преминава през труден финансов и икономически период, който засяга политическото единство", пише в текста.


Полша иска да бъде запазена и дори увеличена сумата за кохезионната политика на Eвросъюза, която в момента е 347 млрд. евро. Тези средства са разпределени във фондове като Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. Според Варшава към кохезионните фондове трябва да бъде включен и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията с неговите 3.5 млрд. евро.


В документа пише също, че парите трябва да продължат да се разпределят съгласно настоящата "Берлинска формула", която поставя в изгодна позиция регионите с нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението. Привилегировани по нея са предимно региони от бившите комунистически страни.


Страните-членки пък трябва да имат повече свобода при определяне на приоритети, за които да бъдат изразходвани средствата, а кохезионната политика да подкрепя повече интереси на бившите соцстрани като транспортна и комуникационна инфраструктура, развитие на селските райони и "изграждане на добри съседски отношения със страните, граничещи с ЕС".


Дебатът за финансовата рамка 2014-2020 г. ще стартира в периода от 21 до 28 септември, когато ЕК ще публикува документ за това как са изразходвани до момента средствата за 2007-2013 г. Еврокомисията трябва да публикува официално предложение за новия финансов период през април 2011 г., като дискусията по темата ще набере скорост до окончателното решение през 2013 г.


Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания са най-влиятелни при определяне на бъдещето на кохезионната политика, защото те са и най-големите донори за нея. Полша обаче е в добра позиция да повлияе на преговорите, защото поема председателството на ЕС скоро след предложението през април 2011 г. (от юли 2011 г.). Освен това еврокомисарят по бюджетната политика, полякът Януш Левандовски, е в добри отношения с управляващите в Полша от дясноцентристката партия Гражданска платформа.


Представител на ЕК заяви пред EUobserver, че кохезионната политика е високо ценена в Брюксел, защото докосва "духа и целта на ЕС".


"Опростенческо и заблуждаващо е да се каже: "Защо Германия трябва да плаща за това някакъв полски регион да стане по-богат?" Ако хората в, да речем Лодз (полски град), станат по-богати, те ще купуват германски коли, това създава нови пазари за германските компании".

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  тук интересите ни с поляците май съвпадат, за разлика от екстравагантните идеи на Валенса.

  low riders team
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK