Полша е получила най-много пари от ЕС през 2009 г.

Полша е получила най-много пари от ЕС през 2009 г.

© Heinz-Peter Bader, ReutersПолша и България са сред най-големите бенефициенти на европейски средства сред страните от Източна Европа. Това съобщи БТА, като се позова на доклад на Европейската комисия, цитиран от сайта на Радио Недерланд и ДПА.


Най-големият бенефициент от бюджета на ЕС през 2009 година е станала Полша, коментира ДПА. Преди присъединяването на бившите комунистически страни към ЕС повечето европейски средства се отпускаха за най-бедните членки от Южна Европа като Испания, Португалия и Гърция. Това обаче се промени с разширяването на ЕС към Източна Европа през 2004 година.


Според финансовия доклад на ЕК за 2009 година Полша е получила 6,3 милиарда евро от ЕС, или 2 на сто от нейния БВП. Това е рязко увеличение в сравнение с 2008 година, когато европейското финансиране на страната е било само 1,25 на сто от БВП.
Гърция от своя страна е получила по-малко средства: от 6,3 милиарда евро през 2008 година (най-голямото финансиране в ЕС през този период) миналата година на Атина са отпуснати 3,1 милиарда евро.


Испания е получила от ЕС 1,2 милиарда евро през 2009 година спрямо 2,8 милиарда през 2008 година, докато средствата за Португалия са се намалили в по-малка степен: от 2,7 милиарда евро на 2,1 милиарда евро.


Всички други страни от Централна и Източна Европа също са нетни бенефициенти през 2009 година начело с Литва и Естония (над 4 процента от техния БВП).


Германия действително е най-големият нетен контрибутор в реално изражение с внесените от нея 6,4 милиарда евро в европейския бюджет. Но в относителен план Белгия е отделила най-много средства в целия ЕС - 0,49 на сто от своя БВП. Холандия също е сред трите най-големи вносители спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Миналата година Хага е платила на Брюксел над 2 милиарда евро, или 0,36 процента от приходите на страната.


Великобритания, която се ползва със специална "отстъпка" за вноските си в европейския бюджет от 80-те години, плаща значително по-малко от страни с подобни размери като Франция и Италия, отбелязва ДПА.


Еврокомисарят по бюджета и финансовото програмиране Януш Левандовски, който днес представи бюджетния доклад на Европейската комисия за 2009 г., изтъкна, че е необходим компенсационен механизъм на големите нетни вносители в ЕС, тъй като не бива в бъдеще те да бъдат "големите губещи" в европейския бюджетен баланс.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rmajevski
  rmajevski
  Рейтинг: 470 Неутрално

  сравнението е неправилно. Полша приключва своята програма по усвояване на средствата по бюджетен период 2007-2013 и е нормално средствата да намаляват. България тепърва започва, а времето изтече.

 2. 2 Профил на Turkuaz
  Turkuaz
  Рейтинг: 264 Весело

  Абе нали беше ''на всекиму според нуждите''бе, в съюза...

  Tuna nehri akmam diyor...
 3. 3 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: 110 Неутрално

  най-бедните членки от Южна Европа като Испания, Португалия и Гърция
  а ние сме сигур най богати

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK