Комитетът на регионите е против спирането на европлащания за страни с голям бюджетен дефицит

Ако еврофондовете бъдат замразени, от това могат да пострадат и най-бедните региони в Европа, смята Бресо.<br />

© Reuters

Ако еврофондовете бъдат замразени, от това могат да пострадат и най-бедните региони в Европа, смята Бресо.Представители в Брюксел на местните власти се обявиха против намерението на Европейската комисия (ЕК) да прекрати плащанията от еврофондовете на държави, които не успяват да ограничат бюджетния си дефицит и да контролират равнището на публичните задължения. Те заявиха, че не е честно регионите да бъдат наказвани за решения, които се взимат на национално ниво, съобщи EurActiv."Регионите не бива да бъдат наказвани за грешките на техните национални правителства", каза председателят на Комитета на регионите Мерцедес Бресо. Комитетът представлява местните и регионалните власти във всичките 27 държави - членки на Европейския съюз.
Бресо се обърна към комисаря по регионалната политика Йоханес Хан на кръгла маса в Брюксел.


"Замразяването на еврофондовете за страни, които нарушават Пакта за стабилност, не е решение", подчерта Бресо. Според нея то ще доведе до сериозни негативни последици за засегнатите региони.


Макроикономическата обусловеност не е приемлива


Съветът на европейските общини и региони е твърдо против предложението за обвързаност на стабилността с Пакта за растеж. Според неговия председател Олдрич Власак "регионалната политика не може да бъде използвана като инструмент за санкции, който да осигури финансовата стабилност в държавите членки".


Председателят на Конференцията на периферните морски региони Жан-Ив льо Дриан също заяви, че "макроикономическата обусловеност не е приемлива". Той подчерта, че регионалните власти не носят пряка отговорност за спазването на Пакта за стабилност.


Комисията иска да обвърже плащанията с националните бюджети


Настоящите правила на Кохезионния фонд, установени през 2006 г., позволяват на ЕС да спре плащанията на всяка държава членка, чийто бюджетен дефицит е извън контрол. Това е и една от санкциите, която може да бъде наложена на страните от еврозоната, неспазващи правилата на Пакта за стабилност и растеж.


До този момент тези мерки не са използвани. Еврокомисията обаче направи това предложение по повод притесненията в еврозоната, за да затрудни държавите, които искат да заобиколят правилата.


През май тази година комисията обяви списък от предложения за засилване на координацията във финансовите политики в ЕС. Тогава тя призова европейският бюджет да бъде използван съгласно правилата на Пакта за стабилност и растеж, припомня EurActiv.


В публикувания миналата седмица Пети кохезионен доклад ЕК отново направи препратка към концепцията за обусловеност. Това означава, че ще се отпуска финансиране при изпълнението на определени условия.


Според доклада финансовите санкции трябва да влязат в сила за всички бюджетни сфери, включително за регионалните и социалните фондове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK