Председателят на Европарламента подкрепи кабинета "Борисов"

Бойко Борисов и Мартин Шулц

© Пресслужба на МС

Бойко Борисов и Мартин ШулцПредседателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви подкрепата си за българското правителство и изрази надежда то да остане стабилно. Това стана на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, в която участва и вицепремиерът Ивайло Калфин.


Правителството е изправено пред големи предизвикателства, затова се надявам да остане стабилно, посочи Шулц. Той информира, че заедно с Борисов и Калфин са обсъдили повишаването на минималната работна заплата в България и коледните надбавки за най-бедните пенсионери. Те бяха приети по настояване на Калфин. Това е акт, който свидетелства за проява разум и ще допринесе за стабилността на страната, отбеляза председателят на Европарламента. По-късно в отговор на въпрос напомни, че Калфин е от неговото политическо семейство и в предишния Европарламент е бил зам.-председател на групата на ПЕС.


Шулц съобщи, че проектът "Южен поток" е бил обсъден подробно, но изрично подчерта, че няма да каже нищо повече по този въпрос днес.
По въпроса за членството на България в зоната Шенген изказа мнение, че въпросът трябва да се разглежда от гледна точка на това дали страната отговаря на изискванията без да й се поставят политически условия.


Премиерът Борисов благодари за изразената подкрепа. По неговите думи българското правителство е единственият гарант за реформи, стабилност и преодоляване на финансовата криза.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK