Премахването на роуминга в ЕС е борба срещу регулацията с още регулация

Петър Ганев - старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ)

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Петър Ганев - старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ)В началото на месеца дойде добрата новина от Брюксел, че краят на високите цени за роуминга вече е договорен. Законодателството ще влезе в сила в средата на 2017 г. Европейските потребители на мобилни услуги в чужбина ще се радват на ниските цени още от следващата година – от май 2016 г максималната надценка на разговорите спрямо националните ще бъде 0.05 евро цента за разговори, 0.02 евро цента за SMS и 0.05 евро цента за мегабайт данни.


В решението за роуминга е включено и още едно постижение – Европейският съюз задължава интернет операторите "да се отнасят еднакво към всеки интернет трафик". Т.нар. принцип на неутралността в интернет означава, че потребителите ще имат право на равна скорост на достъп до всички услуги и съдържание по техен избор, а на доставчиците от май 2016 се забранява с комерсиална цел да предоставят по-бърз достъп до определено съдържание.


Различна гледна точка за това какъв ще бъде ефектът от премахването на роуминга и какво е бъдещето за европейския пазар за мобилни услуги представя икономистът Петър Ганев.
Не трябва да прибързваме с радостта от отпадането на таксите за роуминг в рамките на ЕС, защото Брюксел едва ли е предвидил всички последствия, до които ще доведе новата регулация. Това мнение изрази икономистът Петър Ганев, дни след като Европейският съюз постигна дълго чаканото споразумение комуникационните услуги за пътуващите европейци да станат значително по-евтини.


Не само цените, а цялостната структура на пазара е сгрешена


Настоящите високи цени на роуминга не са пазарно обосновани, смята икономистът. Той вижда причината в съществуващите регулаторни режими, които не позволяват на пазара да предлага достатъчно добри услуги извън националните граници на потребителите:


"Технологична причина международният разговор да е много по-скъп няма. Реално няма логика разговор от Русе до София да е евтин, а от Русе – до най-близкия румънски град – скъп. На практика се оказва, че може разговор с потребител, който е на пет километра от теб, да се окаже безкрайно скъп."


Изкуствено пазарът е разделен не просто от границите на държавите, а от различните лицензионни режими, които съществуват зад всяка една от тях. Ганев дава пример със Съединените щати, чиято територия е много по-голяма, докато мобилните услуги за цялата държава са на ниски цени. Проблемът за ЕС е, че "няма как да получиш лиценз за цяла Европа или макар за един регион като например Балканите".


"В рамките на всяка една територия, за която се издават лицензи, се оформя олигополен пазар – т.е. двама-трима играчи участват в него, навлизането на нови е изключително трудно. Нормално е тези играчи да се възползват от изкуственото разделение. Дори и да имаш лиценз и да искаш да направиш роуминга евтин, ти трябва да се споразумееш с всички други играчи във всяка страна. Те ще бутат цените нагоре и в крайна сметка високата цена идва не от това, че географски си пътувал някъде, а защото отделните играчи са определили такива нива на цените".


Политическото решение не разрешава проблема 


Проблемът не може да се уреди политически, защото той се корени именно в ограничителната структура на пазара – той е на пръв поглед конкурентен, но само за ограничен брой телекоми в страните, освен това, те дори и да искат, не могат да се разраснат географски, а само да сменят собствеността си и отново да оперират с национални лицензи.


На такъв тип пазар е нормално лицензът да струва скъпо. Ако знаеш, че на този пазар дългосрочно ще има няколко играча и те ще бъдат защитени от конкуренция, тогава наистина привилегията да бъдеш на пазара струва скъпо и това е така в цял свят, коментира икономистът.


Фактът, че до високите цени не се е стигнало технологично, а регулативно, прави още по-сложно решаването и разбирането на проблема:


"Политикът е добър, когато сваля цените. Но на практика не е толкова просто – пазарът на телекомите е оскъпен заради тежката регулация. Разбира се, че компаниите, веднъж влезли на него, се възползват от това. И накрая политиците започват да го регулират – определят максимални цени, премахват роуминг тарифите. Често срещана ситуация е проблем, създаден заради регулацията, да се разрешава с още регулация".


Накрая ощетеният ще бъде не друг, а потребителят


Факт е, че доскоро високите цени на роуминга го правеха неизползваем като услуга и телекомите не отбелязваха големи приходи от него, признава икономистът и очаква след падането на цените, потребителите да използват по-активно услугата. Това в крайна сметка може да се отрази позитивно на играчите. Ако положителните прогнози не се изпълнят обаче, със сигурност потребителите ще бъдат тези, които ще бъдат ощетени.


"Телекомите разполагат с безкрайно много инструменти да направят пазара си печеливш, в случай че приходите им паднат заради свалените цени на роуминга. Те не биха стояли на губещ пазар. Ако се приеме, че тази европейска регулация наистина ощетява и намалява печалбата, то една компания може да държи високи цените извън ЕС, да не намали цените на местния пазар или да ограничи услугата по начин, по който тя да не е достатъчно добра за потребителя - примерно, да има ограничения на мегабайтите, след което скоростта на интернет връзката да пада. Има много дребни неща, които могат да се използват, така че услугата да не бъде толкова качествена".


И все пак може би европейският политик е прав


Ако трябва да се вземе решение за цените на роуминга на фона на съществуващия пазар и на абсолютната невъзможност териториалното деление да отпадне и лицензионното фрагментиране на пазара да спре, то все пак звучи логично цената да бъде намалена с политическо решение, смята Ганев:


"Решението не е грешно. То по-скоро е правилно, но се отнася към структура, която изначално е сгрешена".


Препоръката на икономиста е ЕС да работи към промяна на структурата. Неговото опасение е, че заради регулацията на цените, европейският телекомуникационен пазар ще се изолира и това ще доведе до сериозна разлика между цените за телефонните разговори вътре и извън ЕС.


Ще си изключваме телефоните всеки път, когато излезем от ЕС


"Притеснява ме, че Европейският съюз ще се затвори в себе си като пазар. Тук имаме свободна търговия, движение, евтини разговори. Но веднъж щом напуснем ЕС, нито търговията е свободна, нито разговорите са евтини, а има възможност това да не е така", отбелязва Петър Ганев


Дори в момента вследствие на европейските политики е постижимо за средностатистическия българин да разговаря и да използва интернет в други страни в ЕС.


"Друга е ситуацията обаче, когато идеш в страна, която е извън Европейския съюз – тогава става безкрайно скъпо. Когато бях в САЩ например, телефонът ми беше непрекъснато изключен", спомня си Ганев.


Той обяснява ситуацията по следния начин:


"Нормално е, когато ограничат прихода ти от едно място и не можеш да налагаш тарифата, която би налагал без регулация, да вдигаш всички останали цени.


Съществува и опасението, че и тарифите за националните разговори са останали на изкуствено високо ниво и не падат до цените, до които биха паднали, ако нямаше регулация.


"Ние не го усещаме, защото те не се оскъпяват, а просто не намаляват", обяснява Ганев.


България е в по-неизгодна ситуация


За България проблемът би могъл да се окаже по-сериозен, защото много от съседите ни не са членки на ЕС:


"Проблемът за нас е, че ние не сме в центъра на Европейския съюз, а в периферията – три от съседките ни са извън Европейския съюз. Ние поемаме голяма част от негативите с високите цени за разговори с трети страни. Очаквам това решение на ЕС и занапред да направи разговорите и трафика извън ЕС много скъп. Това означава че Сърбия, Македония и Турция ще станат пазари, където няма да можем адекватно да използваме мобилните си телефони".


Големият проблем се оказва географското разделение на пазара


Петър Ганев два за пример ситуация, в която хипотетично наложим регулационния режим, съществуващ за телекомите, в интернет:


"Защо няма роуминг във Фейсбук например? Защо там всичко е безплатно и не е фрагментирано. Можем теоретично да си представим, ако във всяка държава отделно се издаваше лиценз и имаше Фейсбук лиценз за България и различен лиценз за Румъния например. Също така щеше да има може би три социални мрежи, без да е възможно да се създаде нова. Тогава мрежите щяха да започнат да налагат такси, защото така или иначе нямаше да имат конкуренция. Освен това българските Фейсбук потребители щяха да плащат допълнително, за да могат публикациите им да са видими за румънските им приятели например".


ЕС отваря кутията на Пандора с намек за регулация на интернет


Както и да се нарече и "продаде" на европейците, идеята за "неутралността на интернет" е първи опит на политиците да регулират съдържанието на интернет и начина, по който то достига до теб, смята Петър Ганев и е категоричен, че интернет няма нужда от регулация във вида си в момента.


Идеята на Брюксел е, че новото правило ще позволи на всяко съдържание в интернет да бъде достъпвано до потребителите еднакво бързо. Проблемът е обаче, че "дори и някой в момента да плаща за приоритизиране на съдържанието си, то не се знае дали това не е добра идея и дали потребителите не са поискали сами именно такова приоритизиране".


"Интернетът, за разлика от мобилните операторите е пазар, на който има безкрайно много конкуренция, не е олигополен и може да се влезе лесно. Той е пазар, който работи чудено, именно защото политиците там ги няма", убеден е Ганев.


Приоритизирането в интернет е също така технологичен въпрос. Ганев напомня, че много изследвания са стигнали до заключението, че всъщност тази практика насърчава иновациите и тяхното популяризиране. Ако се забрани приоритизирането на определени услуги в интернет, това би довело до накърняване на нечии инвестиции в тези услуги, очаква икономистът:


"Когато някои е инвестирал в нещо, той по някакъв начин се опитва това нещо да бъде приоритизирано. Към момента потребителят печели от интернета такъв, какъвто е. Това, което той предлага на този етап, позволява да се правят много иновации в сферата".
__


Петър Ганев е старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ганев е член на УС на Българската макроикономическа асоциация и автор на множество статии с икономическа тематика.


Интервюто е част от проекта на Европа.Дневник – EU like You, подкрепен от Европейския парламент, в рамките на който чрез неформални разговори искаме мнението на модерни млади хора и екперти за актуалните теми в ЕС, които са на дневен ред в Европейския парламент. Отговорността за съдържанието е изцяло на "Икономедиа". 

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Това е нещо хубаво....Лятото на ремонта на Дунав мост в румънската страна имах глупостта да зяпам ютуб в роуминг.....70-80 лева за 40-50 мин.....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  Аз също мисля, че авторитарното премахване на роаминга и прекалените ргулации са опасни! И преди съм давал примера как преди 2-3 години говорих с България за 0.50 евро от Карибите - Гваделупа (френска отвъдморска територия). Говорил съм за 0.50 евро на минута от 11 000 км разстояние до България. Много ли е това? Роаминга в Хърватска е 0.50 евро, а в Сърбия - 6 лева на минута???

 3. 3 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Съчинение-разсъждение от 9ти клас... Лошо е, лошо е - ама може и да е хубаво, ама това-онова. Липса на конкретни доводи, липса на икономически анализ от г-н Ганев.

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Весело

  "...Защо няма роуминг във Фейсбук например? Защо там всичко е безплатно и не е фрагментирано..."

  На г-н Ганев май бих му препоръчал да се поразходи до Щатите и да отвори Фейсбук с телефона си, за да види дали има или няма роуминг, а не да го държи изключен

 5. 5 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":
  [quote#2:"vassilun"]преди 2-3 години говорих с България за 0.50 евро от Карибите - Гваделупа (френска отвъдморска територия). Говорил съм за 0.50 евро на минута от 11 000 км разстояние до България[/quote]

  Ти сам си отговаряш откъде идва това: След като е френска територия, тарифата е все едно си говорил от Франция, т.е. от ЕС. В Хърватска цената е същата, защото също е в ЕС. Къде видя проблем или скандал?

  Разбира се технически сигурно е доста по-трудно да се докара разговора от Карибите до БГ, но след като юридически подлежи на регулацията на ЕС, няма значение какво е технически. И аз съм говорил от Канарите (испанска територия) за 20-30 цента/мин, нищо че географски е на майната си.

 6. 6 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#0:"Теодора Ангелова"]0.05 евро цента[/quote]

  0,05 евро или 0,05 цента? Или просто 5 цента? 0,05 цента са сума, която дори няма как да се отбележи в цената на тарифата, защото тя се закръгля до центове...

  А, и още нещо: На български десетичният символ е запетая, не е точка.


 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  [quote#5:"Mike"]Къде видя проблем[/quote]

  В прекалените регулации виждам един огромен проблем - убива се конкуренцията и се създават олигополи. Някой спомена по-горе за САЩ. Който е използвал интернет в САЩ знае много добре, че е скъп и много, много бавен (в сравнение с България). В България нямаше никакви регулации за доставка на интернет и това доведе до много доставчици, ниски цени и високи скорости!

 8. 8 Профил на Ivo Savov
  Ivo Savov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Този старши господин абсолютно нищо не разбира от телекомуникации и право на ЕС.

  Тотален брейн-фарт!!! В нашата държава голяма част от хората си губят времето с писане на глупости?!? Няма оправия. Това е.

  Поздрав,

 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":
  [quote#7:"vassilun"] В България нямаше никакви регулации за доставка на интернет и това доведе до много доставчици, ниски цени и високи скорости![/quote]

  Във Франция има огромна регулация, цените са ниски, а скоростите по-високи от България...
  Между другото, по-тъп икономически анализ, от този в статията, не съм срещал често.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Офф ма ти чете ли статията. Бил си в Гуадалупе ама тя е френска територия демек в ЕС.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на stan_da_man
  stan_da_man
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Както и до стотици висящи кабели по всички сградни фасади и улици...

 12. 12 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Проблемът с регулацията е отделна тема. Ти се възмущаваше, че от 11.000 км говориш за същите пари като от (почти) съседна Хърватска. И аз ти казвам, че юридически двете територии са една и съща по отношение на роуминга (ЕС).

  Що се отнася до бързия интернет, по някаква ирония "предимството" на БГ идва от комунистическите панелки и пренаселени жилищни квартали. Там има много хора на малка площ и си заслужава да се изгради мрежа. Другото "предимство" идва от това, че на никой не му пука кабелите да висят във въздуха. Всички сме виждали как е "прекарван" нета между два 20-етажни блока с кабел от покрив до покрив... Който се мандахерца при всяка буря и понякога даже привлича светкавици (при нашите бяха изхгорели рутерите и мрежовите карти на целия блок, понеже гръм беше ударил междублоковия кабел).

  При САЩ проблемът идва точно от голямата територия с рядко населени райони, като същевременно кабелаците трябва да се прекарват подземно. В градовете няма проблем, но в провинцията е тегаво. Същата е ситуацията и в Германия, там също масата население живее в много на брой малки селца, пръснати през 10-15 километра. Никой не инвестира в кабелни мрежи в такива райони, защото "разкопките" струват милиони, а накрая имаш 5 нови клиента.

 13. 13 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#7:"vassilun"]В България нямаше никакви регулации за доставка на интернет и [/quote]

  Това с интернета в България е само едно добро изключение от правилото.
  Няма начин това да проработи в рамките на ЕС, защото страните са десетки, но основните телекоми са само няколко.

  В този случай, горещо поддържам тази регулация.

 14. 14 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  някой нещо против ли има премахването на роуминга?

 15. 15 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  В Хърватия и целия ЕС изходящото в роуминг е 23 цента, а входящото е 6 цента.
  Не знам за какви 50 цента говорите.
  Извън ЕС е убийствено.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 16. 16 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#15] от "Athanatos":

  [quote#15:"Athanatos"]В Хърватия и целия ЕС изходящото в роуминг е 23 цента, а входящото е 6 цента.
  Не знам за какви 50 цента говорите. [/quote]

  Точно каква е цената зависи (все още) от оператора и тарифата. При мен лично е 19 цента/мин в ЕС за изходящи, и 75 цента на разговор за входящи (без значение дължината на разговора).

  Но едва ли точно това е темата в момента...

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  И в момента разговори за и от страни извън ЕС са много по-скъпи.
  така, че ако се премахне роумингавътре в ЕС, стуацията отвън ще си остане просто същата.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Разстроено

  Не се съгласявам за неутралността на интернет,
  нито с това, че бил чудесен в момента.
  Интернет е отврат!
  Защо все повече хора ползват AdBlocker-и
  и Tracker-Blocker-и?
  Защото търгашите не знаят мярка!
  Пълната либерализация на нещо
  го превръща в порнография,
  прави го мафия!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 19. 19 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Разстроено

  Интернет е толкова "прекрасен" пазар,
  че забраних мобилния нет на смартфона
  на ниво оператор!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#13] от "destino":

  Подкрепям.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK