Вън или в ЕС - двете гледни точки за бъдещето на Великобритания

Дейвид Камерън - министър-председател на Великобритания

© Associated Press

Дейвид Камерън - министър-председател на ВеликобританияДо 23-и юни ЕС е в период на неизвестност. Датата на референдума, на който британците ще кажат дали искат Великобритания на излезе от Европейския съюз. До тук се стигна след продължителни преговори между министър-председателя на Острова Дейвид Камерън и лидерите на ЕС и на останалите 27 държави членки. Реформите, поискани от Лондон, на които се съгласиха всички в Брюксел, са постижението, на базата на което консервативното британско правителство ще агитира гласоподавателите да гласуват за оставане в ЕС. По думите на самия Камерън, излизането от ЕС ще бъде за страната "скок в тъмното" - излишен риск, който ще донесе само неизвестност.


Разделението обаче е налице. Самите членове на кабинета на Дейвид Камерън се разделиха, за да може всеки да агитира по съвест за изхода, който намира за по-добър – излизане или оставане.


Дебатът не е чужд за членовете Европейския парламент, a техните виждания отлично отразяват противоположните емоции, които перспективата за излизането на Великобритания буди у европейците. За да ги илюстрираме максимално добре, Европа.Дневник се допита до двама евродепутати с тотално несъвместими виждания и им зададе едни и същи въпроси. Проевропеецът в дебата е българският евродепутат Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демокатите в Европа (ALDE), а антиевропецът е чехът Петър Мах от парламентарната група на Европа на свободата и пряката демокрация (EFDD).


Постигнаха ли успех британците чрез преговорите на премиера Дейвид Камерън с Брюксел през последните месеци?
Евроентусиастът: Британският премиер Дейвид Камерън успя да договори "специален статус" за Великобритания в общността. Основните споразумения се отнасят до въпросите за сигурността, социалните придобивки за имигрантите от ЕС, защита за британските финансови услуги и улесняване на блокирането на нежелани европейски регулации. Благодарение на успешните си дипломатически ходове, в очите на много британци Камерън е лидерът, който успя да възроди суверенитета на Обединеното Кралство в рамките на ЕС.


Евроскептикът: Смятам, че преговорите на британското правителство бяха слаби и не постигнаха нищо значително. Британците спечелиха само обещания от лидерите на ЕС, че ще се гласува някакво законодателство в бъдеще. Спомням си аналогична ситуация, в която изпадна Чехия през 2009 г. Президентът Клаус не искаше да ратифицира Лисабонския договор и настоя Чехия да бъде изключена от Хартата на основните права на ЕС. Тогава Европейският съвет, за да спечели благоразположението на чехите, се обеща изключението да бъде добавено по-късно заедно с ратифицирането на присъединителния договор на Хърватия. Мислите ли, че това обещание беше спазено? Не! Същото ще стане и с британците.


Какви са слабостите и предимствата на двете кампании, които се провеждат във Великобритания – проевроейската и антиевропейската?


Евроентусиастът: Ако трябва да съм честен, не намирам нищо положително в кампанията за напускане на Европейския съюз. В действителност, напускането на Великобритания ще предизвика катастрофални икономически последици както за самата страна, така и за Европейския съюз. Живеем в наситени откъм кризи времена и само заедно можем да преодолеем глобалните предизвикателства, пред които сме изправени. Неслучайно основно мото и послание на привържениците на оставането на Обединеното Кралство в ЕС е "заедно по-силни".


Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата.

© ]

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата.


Евроскептикът: Евроскептиците имат предимство в лицето на това, че на хората все повече и повече им писва от европейските регулации и се боят от притока на имигранти. В същото време проевропейците могат да разчитат само на естественото пристрастие на избирателите към статуквото и техните необосновани страхове от пречки пред търговията, които Брюксел може да въведе, ако Великобритания излезе от ЕС.


Как ще се развият отношенията между Лондон и Брюксел, ако Великобритания излезе от ЕС?


Евроентусиастът: На този етап е изключително трудно да предвидим това. Преди месец еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува да напусне ЕС и това е много притеснителен факт. При всички положения, в случай на напускане Великобритания ще трябва да стартира от нула взаимоотношенията си ЕС, редица регламенти и споразумения ще трябва да бъдат договаряни и ратифицирани от страните членки, а това може да отнеме десетки години. През този период е ней-вероятно икономиката на Обединеното Кралство ще изпадне в криза, ще бъдат загубени хиляди работни места, а това неизменно ще се отрази на доходите и условията на живот на британците.


Евроскептикът: Важно е да знае, че в момента британското законодателство е напълно хармонизирано с европейското право. Няма какво да попречи на Великобритания да участва в Европейската икономическа общност. Според мен много държави членки силно ще ревнуват заради Великобритания, ако Лондон успее да се освободи от най-вредните европейски закони и подпише търговски споразумения двустранно със САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай и други страни. Толкова много европейски политици ще започнат да се питат какъв е смисълът от принципа на ЕС за "все по-тесен съюз" между държавите.


Претенциите на Великобритания ще окуражат ли и други държави членки да поискат реформи от ЕС и ще доведе ли този процес до създаване на "Европа на различни скорости", в която всяка държава си избира сама колко да се интегрира?


Евроентусиастът: Желанието на Великобритания да предоговори членството си в ЕС отвори кутията на Пандора и постави на масата много въпроси за състоянието на Съюза в сегашния му вид. Не казвам, че ЕС не трябва да се реформира, но тази реформа трябва да ни направи по-силни, по-сигурни и по-значими на глобалната сцена.


Евроскептикът: Ако Великобритания напусне, ще стане ясно, че съществуването на държавата извън ЕС е възможно. Много повече държави могат да опитат да договорят дерогации от европейските политики от имиграцията до политиките за еврото.


Петър Мах от групата на Европа на свободата и пряката демокрация (

© ]

Петър Мах от групата на Европа на свободата и пряката демокрация (


Кои политики на ЕС са основната причина определена държава да поиска да излезе от ЕС?


Евроентусиастът: Всяка държава в Европейския съюз се намира в различен етап от своето политическо и икономическо развитие, като се има предвид и географското разположение, следва, че изпитва и различни трудности и намира различни европейски политики за проблемни. Въпреки това, има определени политики, които са значими за всички – като защитата на външните граници на ЕС и борбата с тероризма например.


Евроскептикът: В днешно време изглежда сякаш най-проблемни са Общата политика в областта на убежището и Общата имиграционна политика. Недоволството на хората обаче се дължи на дребни неща – например регулацията за осветителните крушки. За Великобритания има далеч по-лоши политики - "зелените" регулации за околната среда, банковите регулации и цялата политика за общата валута, както и спасяването на държави във финансова криза. Все повече и повече британци започват да се противопоставят на европейските субсидии, както и на политиката за рибарството.


Може ли да се каже, че държавите в Централна и Източна Европа изгубиха от отстъпките, които Брюксел направи за Великобритания?


Евроентусиастът: Не споделям тезата, че страните от Централна и Източна Европа са губещи след направените отстъпки от страна на ЕС спрямо Великобритания. Много хора биха казали, че ЕС показва двойни стандарти спрямо различните страни и ги дели на нови и стари членки. Държавите от региона на Централна и Източна Европа са пълноправни членки на ЕС и участваха активно в преговорите с Великобритания. Всички решения бяха взети с тяхното изрично съгласие и България имаше активна роля във въпросната процедура.


Евроскептикът: Едно от договорените условия е всички държави, не само Великобритания, да могат да намаляват детските добавки за чуждестранни работници до размери, съобразени с тези в държавите, където децата се намират. Няма много чешки работници във Великобритания, но има много повече в Германия. Но все пак сделката не е одобрена от Европейския парламент и не е ясно дали евродепутатите ще одобрят тази промяна.


Ако България е следващата държава, която има възможността да изкаже исканията си пред Брюксел, както направи Великобритания, какви щяха да са те?


Евроентусиастът: В момента България се намира в деликатна позиция. Ние сме външната граница на Европейския съюз, но същевременно не сме част от Шенген. При нестихващата бежанска вълна този наш статут много лесно може да ни превърне, заедно с Румъния, в буферна зона. Именно това ме провокира на последната пленарна сесия на Европейския парламент да призова председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер за незабавно създаване на нова Европейска гранична и брегова охрана, от която България и Румъния да са неизменна част. Това е изключително важно за страната ни и се радвам, че българското правителство защитава тази позиция.


А Чехия?


Евроскептикът: Разговарях с премиера (на Чехия) Бохуслав Соботка и го призовах да изключи Чехия от еврото и от общата имиграционна политика. За съжаление, Соботка не иска да разстрои приятелите си в Брюксел и няма никога нищо да поиска.


Как си представяте изхода от Британския дебат след година?


Евроентусиастът: Нека да видим как ще гласува британският народ на предстоящия референдум. Ако резултатът е позитивен и Великобритания реши да остане в ЕС, в дългосрочен план дебатът може да се окаже ползотворен и полезен не само за британците, но и за ЕС като цяло. Възможно е да се генерират нужната енергия и аргументи за реформи и по-дълбока интеграция в ЕС, която ще намали евроскептицизма. Очаквам Европа да излезе от тази чувствителна ситуация по-обединена и по-силна от всякога.


Евроскептикът:
Надявам се Великобритания да напусне Европейския съюз през юни и в крайна сметка след година да бъде независима държава отново и модел за подражание на другите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Брекситът е нещо което британските политици не искат, но използват, за да извлекат дивиденти от настоящата ситуация.

  Sapere aude
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Неутрално

  До 23-и юни ИДИЛ направи още два атентата някъде в ЕС - гледната точка ще остане само една !

  [email protected]
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  Ако Великобритания напусне, ще стане ясно, че съществуването на държавата извън ЕС е възможно.
  ===========
  ????
  Невъзможно ли беше ?

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нема а напуснат ънгличаните!
  Електората взеха да го страхуват,че щял да има по малко лири за харчене,и накрая ще стане същото като в Шотландия!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ако Британия напусне Шотландия ще поиска да се отдели, а икономическите последици за Британия ще са много тегави. Всичко в момента е преговори с елементи на изнудване.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  кога се заговори за излизане на Великобритания от ЕС ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Евроскептик източноевропеец с "популярни" опорни точки точно от Руската пропаганда - за това как друга държава трябва да напусне но не и неговата...
  .. Левичарско лицемерие и глупост...единствената им способност е да разсипят нещо което други са правили..

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  "Преди месец еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че Европейската комисия няма план Б, ако Великобритания гласува да напусне ЕС и това е много притеснителен факт"

  Това е направо потресаващо

 9. 9 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  Чехчето е против ЕС, но няма нищо против тлъстата евродепутатка заплата. Гиди комуне ниедно.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Едно добре направено сравнение и дори подобно противопоставяне на двете тези, безспорно би било полезно за всеки гражданин на ЕС и разбира се и за нас.
  Но представено през виждането на въпросните двама толкова видимо слаби и неаргументирани, но за сметка на това силно мотивирани в защита на тезите си човека, прави спора да изглежда, сякаш се провежда от двете агитки на Левски и ЦСКА.
  В този смисъл, може би е добре, а предполагам и че докато дойде време до самото гласуване, ще видим доста по-качествени анализи на предимствата и недостатъците и на двете възможности.
  Личното ми мнение е, че така наречените евроскептици просто си търсят политическа ниша в която да си реализират личните политически амбиции и живота, а не разни тези показват, че силни и устойчиви държави са изградени на принципа на обединението ( приемер САЩ), а не да разделянето по каквито и да е признаци. В този смисъл, макар евентуалното излизане на ВБ да е тежък удар за съюза, предвид значимостта на тази голяма страна, от друга страна би било нагледен пример, че нещата извън съюза и извън толкова "противните" еврорегулации, едва ли са чак толкова розови.
  Но предвид много раздухваните от скептиците предполагаеми ползи от едно излизане, рано или късно е добре това да бъде илюстрирано с пример, па бил и с толкова голяма държава.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Важно е референдума.Как го чувстват хората.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Той самият проблем е такъв - хем боли, хем сърби. Но явно дъртите империалисти знаят нещо повече от нас или поне го усещат. Щото те нали, имат и голям опит. Въпрос на врече е Евразия да удари долара. Това ще рефлетира и върху еврото. В ЕС ще настъпи хаос, източните първи ще се разбягат, а за Великобритания ще е голямо предимство да са вече извън.

 13. 13 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Истината е, че Камерън игра популистки за да спечели изборите като обещава референдум и мислеше, че после просто ще замаже нещата. Другото е, че те вече са гласували на референдум да влязат в ОИК, което е предшественика на ЕС и няма смисъл пак а гласуват. Но настроенията към ЕС са доста волатилни и може да се окаже, че референдума ще ги изкара от ЕС и проблемите ще са огромни.
  Пък и кой да предполага, че освен гръцката криза се задаваше и арабо-мангалската?

 14. 14 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Весело

  -Ако България е следващата държава, която има възможността да изкаже исканията си пред Брюксел, както направи Великобритания, какви щяха да са те?--ИЕС ..Това ще бъде отговора

 15. 15 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Интересно,как аджеба,Евразията ще удари еврото?Аааа понял,Путья ще го фрасне я с Булава,я Сатана!Тцъ,тцъ

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Най важното в случая:
  1. Ако глауват с "не", да не получат никакъв специален статут спрямо ЕС, за назидание на другите;
  2. Ако гласуват с "да", да бъдат законово изключени всякакви възможности за бъдещи референдуми, по тая тема.

 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2173 Весело

  Сметам, че Илхан Кючук има несъразмерно голяма глава, увенчаваща сравнително дребно тяло, докато пропорциите на чеха са класически и от чисто антропологическа гледна точка симпатиите клонят към последния.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  До коментар [#15] от "Plamen Shopov":
  "Интересно,как аджеба,Евразията ще удари еврото?"

  Долара, не еврото. Въпросът е не как а кога. Ми например, сега Китай иска да върне на Америка един трилион, разбира се срещу стока, както е редно. Какво ще правят американците с един кух трилион ли? Ще го добавят към едни други 20 трилиона. Е, това е само един пример.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Англичаните няма да напуснат ЕС,но ще получат масимално от своите искания.

 20. 20 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Вече си представям вълната от рубли, която залива цяла Европа.

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  [quote#20:"ash_1"]Вече си представям вълната от рубли, която залива цяла Европа.[/quote]

  Звучи като майтап, но си представи, че се разменят срещу петрол, газ, суровини и Су-та.

 22. 22 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Айде стига вече с тази великобритания. Ако излязат от ЕС набързо целия британски бизнес ще се пренесе от другата страна на ла манша - Париж, Брюксел, Франкфурт.

 23. 23 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Весело

  Ако Великобритания напусне, ние ще сме "най-каръшката" държава, към който и блок да сме през последните 100-години и той се разпада. При толкова много атентати не съм убеден, че англичаните ще гласуват за оставане. Наистина извоюваха огромни отстъпки, но те им бяха дадени със скрития подтекст и друга богата страна да може да ги въведе. Отделно англичаните си вярват, че при напускане ще могат да си договорят същите правила за търговия и бизнес като цяло. Швейцария не е член на ЕС, а пи кризи франкът се търси и върви нагоре!?

 24. 24 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Англия не ме кефи, като цяло. Безкрайно съм разочарован от нея.
  Та да напуска. Не ми дреме, и да престанат да ни занимават само с нея!

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "" Евроскептиците имат предимство в лицето на това, че на хората все повече и повече им писва от европейските регулации и се боят от притока на имигранти. ""
  Това е основният коз на евроскептиците, еврорегулациите. Те ти създават правилници за всяко нещо, които трябва да спазваш. Понякога тези правила са в ущърб на собствените ти интереси. Но евробюрократите трябва да заработят неоправдано високите си заплати и се трудят неуморно да усложняват живота на хората с бюрократични ограничения и спънки.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Любопитно

  Много ми е интересно какво прави този Петър Мах,който е европесимист в Европарламента-?!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сизиф":

  +++++++++++++++++++
  И аз съм на същото мнение.Но това вече е много опасна игра.........!

 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoiank":

  А защо си мислиш че на Великобритания и трябва паунд който поскъпва?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#28] от "tsyrvulan":

  Не съм казал, че и трябва дори Швейцария се бори с поскъпването на франка, но такава е оценката на пазара. Хората вярват на Швейцарския франк и при съмнения се запасяват с него. Дадох пример, че да си в ЕС и да си добре не са еквивалентни твърдения.

 30. 30 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  Че кво обща има Евразия с Китай?А за трильона,не бери грижа...америкосите ще го минат като положително салдо!

 31. 31 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Напускането на Британия съвсем не означава спиране на търговията с ЕС. От друга страна Финансовия сектор на Британците е най-силен в Европа. И защо? Амо много просто - не са част от Еврото. А и Германците с тяхната Дойче Банк и Французите с ПАриБа се оказаха тотално не способни да реагират и устоят на кризи ако не смучат пари от държавите.
  Никой не знае точна как ще се развият нещата ако британците излезнат. Но едно е сигурно. Те моментално ще се обърнат към САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия и вероятно ще направят доста силен съюз. Чета че Китай има огромно желание да е в някаква форма част от този съюз.
  В същото време ЕС ще загуби втория по големина донор и най-сериозния военен член. Германия не случайно най-много се страхува от напускането на Британия, защото са естествени съюзници. Иначе Германците остават сами срещу коалицията на мързеливите водена от Франция. Германците и Британците могат да нисят на гръб Франция, Испания и Италия. За останалите мангали като Испания, Гърция, България, Румъния да не коментираме. Но Ако Германия остане сама ......

  California Über Alles
 32. 32 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Симпатяги, ако искат да се застрелят в крака да заповядат, ще има сеир да се гледа...

 33. 33 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#12:"Judjuk"]Въпрос на врече е Евразия да удари долара.[/quote]
  Ей тва не го разбирам.
  Ако много ви пречи долара, игнорирайте го.
  САЩ да не ви карат да си държите 64% от резервите в долари?
  Ето ти линк на роден език:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8B

 34. 34 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#31] от "Pontif А":
  Интересен коментар... Смях се за "останалите мангали" - има нещо вярно.
  От друга страна, ако Англичаните напуснат - Франция и Германия може да приближат позициите си още повече, да доведе до по-добра консолидация и излъчване на потентни лидери.
  Всичко зависи дали слагаш Франция при мързеливците или не...

 35. 35 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Аз си мисля... Ако Великобритания напусне, веднага да приемем Украйна на нейно място. Виждам 3 голями предимства:
  - България веднага става ЦЕНТЪРА на Европа, където и е мястото
  - украйниките са по хубави от англичанките
  - Путя газ ще пикае. ... Сигурно има и 4то

 36. 36 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мисля, че едно евентуално излизане на англите от ЕС, при всичките си негативи, ще има и един несъмнено позитивен ефект - пропадането на Великобритания след малоумието ще е невероятен урок за останалите мераклии. Това, заедно с изчезването на британското мрънкане по повод на всяко решение или действие в Съюза, ще е истинско благо за Европа!

 37. 37 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#31] от "Pontif А":

  Финансовия сектор на Британците е най-силен в Европа. И защо? Амо много просто - не са част от Еврото.
  ______________________________

  Човече, имаш дарбата да разсмиваш гръмовно! Особено на фона на онова, което ще се случи с британската валута / и борса/ след едно излизане от ЕС...

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#31] от "Pontif А":

  Когато китайският премиер беше наскоро на посещение в Лондон,намекна,че желае Англия да остане в ЕС.

 39. 39 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "yoankata":

  Откога да питаш народа е популизъм???? На някой другари все още им харесва големите началници да решават вместо тях. Референдума е висша форма на демокрация и трябва да се ползва често.

 40. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#34] от "dutch":

  Неминуемо ще има сътресения и от двете страни. Краткосрочно негативите ще са и за ЕС и за ГБ. Какво ще стане обаче в дългосрочен план?
  Британците са единствената военна сила в ЕС, нека не се заблуждаваме. Те са единствените които не само могат да се защитават но могат да защитават и ЕС. Американското правителство е 100% против напускането на Британия, и знаеш ли защо? Защото много добре разбират че ако англичаните напуснат те ще трябва да влагат още повече в защитата на ЕС.

  От икономическа гледна точка Германия пък иска да има силен съюзник когато се налага да озъптява всички останали социалисти които имат само една единствена формула за икономиката - повече регулации, повече данъци, повече субсидии, повече помощи ...отнякъде. Кой дава най-много помощи - Германия. Кой непрекъснато натиска и получава отстъпки за неспазване на икономическите правила и критерии? Франция! Погледни какви са им данъците там, какъв им е дефицита при положение че не са във война и не харчат за отбрана.
  Всеки човек който е учил аритметика до 4ти клас разбира че Германия е единствения печеливш от въвеждането на Еврото. Не можеш да имаш икономически съюз с единна валута в който да има член с икономика ориентирана 100% към износ. Ако другуте членове имаха взможност да си девалвират валутите това щеше да регулира Германският износ. Сега с една и съща валута това е невъзможно. Чудно ли е че Герамания от въвеждането на Еврото изпревари всичките си партньори с над 200%. Чудно ли е че Германия е тази която казва да се спестява и да се работи по-яко а всичките други членове на ЕС гласуват за Куонтитейтив ийзинг - т.е. девлвация на Еврото. Всичко това се знае и сега но не се казва открито. Пишат се статии, коментатори коментират но в Европейският Парламент тези неща не се говорят. Германия има силен съюзник в лицето на Британците. Защо? Защото те не ползват Евро и в същото време искат либерализация на пазара, главно от егоистични мотиви да си запазят силната Финансова Индустрия. Но това съвпада с интересите на Германия, като силен износител. Без Британия, Германия остава сама и тогава Франция съвсем лесно ще събере всички лентяи около себе си и ще гласуват да не мислим за парите само, да не си загубим душите, като Американците, да си запазим нашия сладък и специфичен начин на живот и култура, дългите отпуски, субсидиите за селската продукция, стачките които продължават с месеци, високите данъци, безкрайните регулации които изискват стотици хиляди държавни чиновници .. и още ... и още .. и още... А, и между другото Германия да финансира тези програми. Всички съгласни? ОК - мнозинство! Гледам Гърция гласува ДА, Италия също! Испания - браво и тя с ДА, Португалия, България ..... а, Германия плаче? Що?

  Питаш дали Франция е в групата на мързеливите. 36% от всички работещи и получаващи заплати във Франция по един или друг начин работят държавна работа, не могат да бъдат уволнявани, не може да им се намаляват заплатите независимо от икономическата обстановка, не може да им се пипа ваканцията ... и всяка стотинка която взимат е събрана с данъци! Затова данъците във Франция са между 60 - 92%. Затова само за 2015г 10,000 милионери са напуснали Франция. Това не са тези милионери които ги рисуват във вестник Стършел - с пура в уста, цилиндър на главата и вместо очи знаци $ $. Това са бизнесмени и висококвалифицирани хора. И къде отиват тези милионери? САЩ, Канада, Австралия и ... Британия. Интересно нали.

  California Über Alles
 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#37:"nenad"]Особено на фона на онова, което ще се случи с британската валута / и борса/ след едно излизане от ЕС... [/quote]

  До коментар [#37] от "nenad":

  Това ще трябва да го видим първо. Сега всеки като тебе и мене можа да си говори каквото си иска. Както е казал Мечо Пух - "най-трудно се правят предсказания, особено за бъдещето"
  Това което може да видим обаче е миналото. То поне е документирано. Нещо да кажеш за Дойче Банк и Пари Ба?
  Когато си се наложи да построиш фабрика и ти трябва кредит а банкерите от Дойче те гледат глуповато и се уригват на наденица и щтрудел къде ще отидеш? В Гръцка банка? Италианска? Или може би в Лондонското сити.

  Надявам се че не си от тези с ниските чела които ще кажат че ще отидат в Швейцарска банка. Защото тогава ще стане очевидно че не разбираш разликата между Инвестиционна Банка и Спестовна Банка.

  California Über Alles
 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#38:"deaf"]Когато китайският премиер беше наскоро на посещение в Лондон,намекна,че желае Англия да остане в ЕС.[/quote]

  До коментар [#38] от "deaf":

  Всички го намекват това че дори го и казват. Ес , САЩ, Китай .. само Путин ще се радва и ще спечели ако Британците напуснат.
  Но доколкото аз познавам Британците не мисля че на тях им пука какво са казали Китайците или които и да е от другите изброени.
  За сега изглежда че с много малък процент ще гласуват за оставане .. но никой не знае. Може и да напуснат.

  California Über Alles
 43. 43 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#39:"redsky"]Откога да питаш народа е популизъм???? На някой другари все още им харесва големите началници да решават вместо тях. Референдума е висша форма на демокрация и трябва да се ползва често.[/quote]

  До коментар [#39] от "redsky":

  Както казах вече е питано, не четете ли? И колкото пъти питате народа толкова различно отговори ще имате - вижте социологическите проучвания как се движат и ще осъзнаете, че за да действаме наистина демократично трябва да се влиза и излиза всеки 2-3 седмици. Това реалистично ли е? А защо не обеснят на хората, че и да излязат пак ще прилагат европейското законодателство и ще работят по техни норми инак няма достъп до пазара. А вноските за издръжка на администрацията и кохезионните се плащат задължително отново - питайте Норвегия и Швейцария.

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif А":


  [quote#31:"Pontif А"]Те моментално ще се обърнат към САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия и вероятно ще направят доста силен съюз. Чета че Китай има огромно желание да е в някаква форма част от този съюз. [/quote]

  От една страна Китай желае да е в англосаксонски клуб,но съветва Британия да остане в Европейският съюз!? Това ми стана интересно.

 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  ВБ може и и извън ЕС и нищо не пречи да търгува с него.Както става с Норвегия примерно.
  По всичко личи,че ЕС ще се раздели на 3-4 групи страни.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#40] от "Pontif А":

  Британците са единствената военна сила в ЕС, нека не се заблуждаваме. Те са единствените които не само могат да се защитават но могат да защитават и ЕС. Американското правителство е 100% против напускането на Британия, и знаеш ли защо? Защото много добре разбират че ако англичаните напуснат те ще трябва да влагат още повече в защитата на ЕС.
  ____________________________________

  И като как ще защити тази свръхвоенна сила беззащитната Европа, така, както защити Полша през 1939-а и Франция през 1940, или още по-добре?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#44:"deaf"]От една страна Китай желае да е в англосаксонски клуб,но съветва Британия да остане в Европейският съюз!? Това ми стана интересно.[/quote]

  До коментар [#44] от "deaf":

  Знаеш че Китай си търсят само интереса. Ако Британците излезнат за тях ще бъде по-лесно да преговарят директно с тях. Ако Британците се опитат да направят някакъв свободен търговски съюз, Китайците ще търгуват с този съюз и ще се опитат да имат отношения с него. Особено ако Австралия и Нова Зеландия са в него. Китай е най-големия търгоски партньор и на двете държави.
  Разбира се ще искат да си търгуват и с ЕС - едното не изключва другото.

  При един изход аз не мисля че и ЕС ще искат да налагат мита и снакции и други ограничения на Британците. Британия е голям пазар за Европейски стоки който никой няма да иска да загуби. най-вероятно ще има малко сътресение и после всичко ще съ върви както преди и ще търгуват както преди. Дори най-вероятно със специален статут. Неразбирателствата са поитически не икономически. И последното нещо което и двете страни ще искат е да започнат някаква търговска война с мита и тарифи.
  Само може да предполагаме какво ще стане. След 3 месеца ще видим.

  California Über Alles
 49. 49 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#41:"Pontif А"]Това ще трябва да го видим първо[/quote]
  Разбира се, Британия ще излезе с гръм и трясък от ЕС, а ЕС / нали тя ще продължи великодушно да го защитава от непрекъснатите военни нападения!/ ще продължи да гледа благосклонно на привилегированото положение на британците в световната борсова търговия? Понеже, според бай Понтю, валутата й била много "по-така"? И понеже в ЕС си падат по това някаква одребняла, смрадлива бивша свръхсила да бере плодовете от огромния търговски оборот на Съюза?
  Хе, хе

 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#46:"nenad"]И като как ще защити тази свръхвоенна сила беззащитната Европа, така, както защити Полша през 1939-а и Франция през 1940, или още по-добре?[/quote]

  До коментар [#46] от "nenad":

  Исторически факт е че стотици хиляди Британци са загинали за защитата на Франция. Докъто няма загинал Французин за защитата на Британия. В Лондон на Темза има паметник на загиналите Британски войници в защита на Франция - един орел който гледа към Франция. Направен е от Френски оръдия.
  Също е исторически факт че когато СССР са съюзници на Германия и 2/3 от Фрация е на Виши - дефакто васал на Хитлер, когато САЩ са неутрални, единствената държава в света която ясно и открито се обявява против Фашистка Германия е Британия. Аз мисля че това е достойно и изисква уважение.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=835411119827412&set=a.649916501710209.1073741830.100000755940878&type=3&theater

  California Über Alles
 51. 51 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Ъгличаните имат ужасни качества. Self-righteousness, self-centered, delusional. Те са изключително групово ориентирани, като индивиди, нямат никакво самочувствие, но като група имат огромно, гигандско самочувствие, толкова им е гигандско самочувствието като група, че чак има изкривени представи за света. Те са виждат като наи наи наи добрата страна, всеки иска да отиде при тях, те засложават наи наи доброто и специално третиране. За сравнение Българите са точно обратното. Като индивиди всеки има гигандско самочувствие, но като група сме много зле, никакво самочувствие нямаме, виждаме се като наи скапаната група в целия свят, изискваме малко, искаме малко, задоволяваме се с малко и т.н. Ако трябваше да избирам м/у двете, бих избрал да България отново, поне имаш възможноста да видиш реално как стоят нещата, отколкото да бъдеш с промит мозък че твоята група е наи великата в цялата вселена и въообще да не го поставяш под съмнение. Това е ужасно качесво. Ако трябва нещо да научим от Англия, това е икономическата политика. Свободна икономика води до богата страна.

 52. 52 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#50] от "Pontif А":
  Исторически факт е че стотици хиляди Британци са загинали за защитата на Франция.
  __________________________________

  Исторически факт е и това, че въпреки тези жертви, френско-британската армия е позорно прегазена от Вермахта за няколо седмици. И това, че британските жертви не са над 1 млн още в рамките на тези няколко седмици се дължи единствено на благосклонността на Хитлер, позволил на осраните британци и французи да напуснат Франция при Дюнкерк. Купищата британски лайна още се виждат в района на "операцията".
  Та, пак да те питам - тези ли британци ще защитават ЕС, барабар с ГЕРМАНЦИТЕ, от външните военни заплахи?
  Хе, хе, халюцинираш все по-симпатично

 53. 53 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#51:"happystory"]Като индивиди всеки има гигандско самочувствие, но като група сме много зле, никакво самочувствие нямаме, виждаме се като наи скапаната група в целия свят,[/quote]
  И при Одрин през 1913-а ли е било така, или?

 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#51:"happystory"]Ъгличаните имат ужасни качества.[/quote]

  Ънгличаните ?! Ти да не си тАп.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#31] от "Pontif А":

  Мангал си ти.

 56. 56 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#50:"Pontif А"]Исторически факт е...[/quote] Исторически ФАКТ е, че британците никога не са се интересували от друго, освен от себе си! Те са най-големите самовлюбени егоисти в Европа. Плюят открито срещу българи и румънци, а те се наводняват с китайци и индийци. Вдигат шум до небето, че ще излязат от ЕС, но с този шум единствено прикриват милиардите скрити в офшорките. Виж в Досиетата от Панама броят на британските фирми регистрирани там!

 57. 57 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вън или в ЕС Великобритания тва разбира са е вапрос, ма с офшоркити как ша е?? Имам тамо едни парици от баща ми останале, та дай да са реши тоз вапрос некак!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 58. 58 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Весело

  Германия дърпа юздите, а това не се нрави на англичаните. Та и на французите. Когато Н.Саркози загуби изборите, г-жа Меркел е била дълбоко съкрушена. Щото тя и Саркози в един глас пееха.

  Ако англичаните напуснат ЕС, как ще догонят американския $?
  Да напускат, никой не ги е вързал. То и така или иначе се разбра, че преди Турция да влезе, всички останали ще излязат. Сега, за да не кажете, че не сте на приели, ние пък казваме не щем.
  Все нещо ще се при дума по въпроса. Има и организация на Боратските държави. Ако се ползваха по малко с ценизми, можеше да стане работата. Едни будали "създадоха ИД", че ErdoGONE ли ще остане назад. Той толкова много мюсюлмански братя си има, само ако излязат от затвора. Ща видите как ща курсист нещичко по носовете на ингилизите и мингилизите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK