България може да изостане при силно проевропейско мнозинство в Брюксел, смята Светослав Малинов

България може да изостане при силно проевропейско мнозинство в Брюксел, смята Светослав Малинов

© Юлия ЛазароваЗа България може да има негативни последици, ако на изборите за Европейски парламент догодина проевропейските партии се представят силно. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ/Европейска народна партия) по време на дискусия на тема "Към изборите за ЕП 2019: ще успеят ли европейските политически партии да адресират приоритетите на гражданите и техните идеи за Бъдещето на ЕС?".


Малинов отбеляза, че трябва да се направи разграничение между евроскептици и антиевропейски сили. Антиевропейските са онези политически сили, които не искат ЕС да съществува или искат държавата им да го напусне. Такива са националистите като Найджъл Фараж, Марин льо Пен, Геерт Вилдерс. Евроскептиците са партии, които смятат, че ЕС трябва да продължи да съществува, но не и да се развива към повече интеграция, а дори е добре да се лиши от правомощия и тогава би бил по-полезен на гражданите.


Групата на проевропейците защитава идеята за ЕС като безусловна облага, която трябва да се реформира към повече правомощия, повече бюджет, собствени приходи, повече европейски политики и намаляване на възможностите тези европейски политики да бъдат блокирани от националните правителства през съвета.
Малинов представи сценарий, при който проевропейските сили ще имат над три четвърти мнозинство, а антиевропейските и евроскептичните ще получат не повече от 25%, тоест 525 най- малко проевропейци, не повече от 175 антиевропейски и евроскептични заедно. За България това би означавало четирима антиевропейци и евроскептици и 13 останали. Малинов отбеляза, че в момента не вижда антиевропейски български евродепутат, а има само двама евроскептици.


Проевропейските по думите му включват християндемократи, либерали, зелени, част от трайната левица, а евроскептиците - вероятно поляци, някои от италианските нови управляващи (Матео Салвини, който заяви, че не е против ЕС и че съюзът трябва да се реформира).


По време на кампанията този сблъсък трябва да е много отчетлив, проевропейските сили трябва да заявят за каква Европа са, трябва да се заяви директно от проевропейското крило, че е за по-голям бюджет, за собствени приходи, за директно обявяване на бъдещето на Европа като по-интегриран съюз с по-силни европейски институции, отбеляза Малинов.


Според него за България има много голяма заплаха от силно проевропейско мнозинство и силна проевропейска комисия. В този случай водещите реформи ще са в онези държави, които наричаме еврозона, голяма част ще се реформира в посока на по-сплотен съюз и държави като България ще изостанат. Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро, допълни евродепутатът. Вратата за нас е отворена, ние нямаме сили да преминем през нея, нещо, което е добро за Европа като цяло, със сигурност поне в началото ще ощетява България, каза още Малинов.


Социална Европа


Като разделителна линия между политическите партии и тенденции евродепутатът Георги Пирински (БСП; Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите) не сподели гледната точка на Малинов. За него основно разделение за разбирането каква е същината на ЕС върви по разделителната линия единен пазар, един пазарен съюз или един социален съюз, който не е подчинен на пазарните сили, в който според чл. 3 от основния договор за ЕС не се развива пазарна икономика, а социална пазарна икономика, в който политиката на ЕС има за цел осигуряването на пълна заетост, има икономическо, териториално и социално сближаване заедно със съхранение на природата, тоест търси се едно съчетаване между един пазар, който трябва да генерира стимули за растеж и все по-голяма заетост, и една цяла насока от политики, които не допускат свободната игра на пазарните сили да води до резултати, които сега доста сериозно се чувстват в ЕС - нарастващи неравенства във всяко отношение, стагниране на реалните заплати при много динамичен ръст на печалбите във финансовия и в нефинансовия сектор, орязани разходи за социална политика, бюджет, подчинен на парадигмата на орязванията.


По думите на Пирински Европейската комисия е тежък длъжник на гражданите, защото не е представила цялостна стратегия за развитието на ЕС, подобна на съществуващата "Европа 2020". Според него председателят Жан-Клод Юнкер е подчинил политиката си на големите идеи и теми, които са преди всичко дигитален съюз, енергиен, капиталов, банков, но не и социален съюз.


Георги Пирински и Ангел Джамбазки

© Велко Ангелов

Георги Пирински и Ангел Джамбазки


Пирински изтъкна, че в средата на този мандат социалистите са заявили, че прекратяват практиката на голямата коалиция в европарламента - договорката за разпределение на местата, за компромисни текстове, взаимно приемливи. Заради тази политика е станало ясно, че именно левите, социалистите губят своя различен облик, присъствие, действия. Едновременно с това прекратяване са се развили процеси на взаимодействие с европейската левица и с групата на Зелените по редица основни въпроси.


Пирински изтъкна, че еврокомисията е нарушила задължението си да представи многогодишната финансова рамка до края на 2017 г. и го е направила през май 2018 г. Освен това не е станало ясно какви са акцентите в тази нова рамка – доминира разбирането, че има нови потребности (сигурност, тероризъм, миграция) и трябва да се отнеме от кохезионната политика и общата селскостопанска политика. Според евродепутата, ако има нови потребности, трябва да има нови ресурси, без да се орязват успешни досега политики.


Липсата на стратегия от рода на "Европа 2020" се замества с призив да се приемем тази многогодишна рамка без яснота накъде води – а тя води до неглижиране на социални императиви за развитието на ЕС, допълни Пирински.


Срещу регулациите


Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) също изтъкна, че тези избори ще бъдат много важни, защото ще бъдат вододел, дали ще продължи по този според него погрешен път на увеличаване на регулациите, на взимане на решения от хора, които не са избирани. "ЕС трябва да бъде променен. И ние българите трябва да спрем да гледаме на него като на нещо външно. Ние сме европейци, ние сме част от този съюз, и трябва да имаме ясна позиция по процесите, които текат в него. Трябва да формулираме нашите национални позиции и да ги защитаваме", подчерта той.


Той отправи критики към общественото допитване за смяната на времето и даде като негативен пример ситуация, в която България избира зимното, а Румъния и Гърция – лятното часово време.


Сигурно този въпрос е важен, но трябва да се изкажат лекари, психолози, а не да се предлага за допитване. Защо се прави то, защото Юнкер каза, че ще бъде близо до гражданите. Ние предложихме да бъде подложен на допитване въпросът за неравенството между Източна и Западна Европа, това е национален проблем само донякъде, на Запад държавите правят протекционизъм и рестрикции, посочи евродепутатът и даде за пример спора за превозвачите.


Когато наши бизнеси дават добра цена на Запад, идва Макрон и казва - вие взимате хляба на френските работници, допълни Джамбазки. По думите му целта е, тъй като италианци, французи, германци не искат да карат камиони, да се попречи на дадени фирми да работят там и западните страни да вземат работниците.


Не може еврокомисията да наказва държави, които не искат или искат да направят нещо на собствена територия, например да приемат определени лица, защото така било по квота, това не е разумно и ще породи съпротива, каза още евродепутатът.


Той засегна и въпроса за общата европейска отбрана, която според него трябва да бъде предшествана от обща европейска отбранителна индустрия.


Като изненадващ за него успех Джамбазки изтъкна българското европредседателство и по-конкретно темата за европейската интеграция на Македония. Българският национален интерес е да нямаме граница между Охрид и Черно море, трябва да подкрепяме нашите братя там, да се противопоставим на антибългарската пропаганда, която върви, настоя той.


Ползите от ЕС


Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел заяви "Европа не прави нищо сама, тя е каквото решим и направим ние", а евроизборите ще определят не само състава на европейските институции за следващите пет години, а бъдещето на Европа за десетилетия напред. Според нея, ако проевопейските партии не покажат ползите от обединена Европа, съществува риск да има хора, които желаят Европа да се върне години назад в развитието си и които е се възползват от страховете на европейците, за да извлекат ползи, които не се притеснени да създават фалшиви новини.


Ева Майдел

© Пресофис на Ева Майдел

Ева Майдел


Майдел изтъкна, че ЕС не е съвършен, но е най-добрият инструмент за справяне с проблеми като миграцията и социалните неравенства. Тя подчерта, че нито една държава не може сама да спре тероризма, нито хората от Сирия и Африка, които искат да дойдат тук, нито една не може да направи свободно движение и търговия без визи, мита, квоти.


Евродепутатът коментира, че България е около 40% по-богата от страните на Западните Балкани и това се дължи на членството в ЕС в голяма степен. За да не се върнем в миналото, трябва да се обединим всички проевропейски сили, допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK