България може да изостане при силно проевропейско мнозинство в Брюксел, смята Светослав Малинов

България може да изостане при силно проевропейско мнозинство в Брюксел, смята Светослав Малинов

© Юлия ЛазароваЗа България може да има негативни последици, ако на изборите за Европейски парламент догодина проевропейските партии се представят силно. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ/Европейска народна партия) по време на дискусия на тема "Към изборите за ЕП 2019: ще успеят ли европейските политически партии да адресират приоритетите на гражданите и техните идеи за Бъдещето на ЕС?".


Малинов отбеляза, че трябва да се направи разграничение между евроскептици и антиевропейски сили. Антиевропейските са онези политически сили, които не искат ЕС да съществува или искат държавата им да го напусне. Такива са националистите като Найджъл Фараж, Марин льо Пен, Геерт Вилдерс. Евроскептиците са партии, които смятат, че ЕС трябва да продължи да съществува, но не и да се развива към повече интеграция, а дори е добре да се лиши от правомощия и тогава би бил по-полезен на гражданите.


Групата на проевропейците защитава идеята за ЕС като безусловна облага, която трябва да се реформира към повече правомощия, повече бюджет, собствени приходи, повече европейски политики и намаляване на възможностите тези европейски политики да бъдат блокирани от националните правителства през съвета.
Малинов представи сценарий, при който проевропейските сили ще имат над три четвърти мнозинство, а антиевропейските и евроскептичните ще получат не повече от 25%, тоест 525 най- малко проевропейци, не повече от 175 антиевропейски и евроскептични заедно. За България това би означавало четирима антиевропейци и евроскептици и 13 останали. Малинов отбеляза, че в момента не вижда антиевропейски български евродепутат, а има само двама евроскептици.


Проевропейските по думите му включват християндемократи, либерали, зелени, част от трайната левица, а евроскептиците - вероятно поляци, някои от италианските нови управляващи (Матео Салвини, който заяви, че не е против ЕС и че съюзът трябва да се реформира).


По време на кампанията този сблъсък трябва да е много отчетлив, проевропейските сили трябва да заявят за каква Европа са, трябва да се заяви директно от проевропейското крило, че е за по-голям бюджет, за собствени приходи, за директно обявяване на бъдещето на Европа като по-интегриран съюз с по-силни европейски институции, отбеляза Малинов.


Според него за България има много голяма заплаха от силно проевропейско мнозинство и силна проевропейска комисия. В този случай водещите реформи ще са в онези държави, които наричаме еврозона, голяма част ще се реформира в посока на по-сплотен съюз и държави като България ще изостанат. Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро, допълни евродепутатът. Вратата за нас е отворена, ние нямаме сили да преминем през нея, нещо, което е добро за Европа като цяло, със сигурност поне в началото ще ощетява България, каза още Малинов.


Социална Европа


Като разделителна линия между политическите партии и тенденции евродепутатът Георги Пирински (БСП; Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите) не сподели гледната точка на Малинов. За него основно разделение за разбирането каква е същината на ЕС върви по разделителната линия единен пазар, един пазарен съюз или един социален съюз, който не е подчинен на пазарните сили, в който според чл. 3 от основния договор за ЕС не се развива пазарна икономика, а социална пазарна икономика, в който политиката на ЕС има за цел осигуряването на пълна заетост, има икономическо, териториално и социално сближаване заедно със съхранение на природата, тоест търси се едно съчетаване между един пазар, който трябва да генерира стимули за растеж и все по-голяма заетост, и една цяла насока от политики, които не допускат свободната игра на пазарните сили да води до резултати, които сега доста сериозно се чувстват в ЕС - нарастващи неравенства във всяко отношение, стагниране на реалните заплати при много динамичен ръст на печалбите във финансовия и в нефинансовия сектор, орязани разходи за социална политика, бюджет, подчинен на парадигмата на орязванията.


По думите на Пирински Европейската комисия е тежък длъжник на гражданите, защото не е представила цялостна стратегия за развитието на ЕС, подобна на съществуващата "Европа 2020". Според него председателят Жан-Клод Юнкер е подчинил политиката си на големите идеи и теми, които са преди всичко дигитален съюз, енергиен, капиталов, банков, но не и социален съюз.


Георги Пирински и Ангел Джамбазки

© Велко Ангелов

Георги Пирински и Ангел Джамбазки


Пирински изтъкна, че в средата на този мандат социалистите са заявили, че прекратяват практиката на голямата коалиция в европарламента - договорката за разпределение на местата, за компромисни текстове, взаимно приемливи. Заради тази политика е станало ясно, че именно левите, социалистите губят своя различен облик, присъствие, действия. Едновременно с това прекратяване са се развили процеси на взаимодействие с европейската левица и с групата на Зелените по редица основни въпроси.


Пирински изтъкна, че еврокомисията е нарушила задължението си да представи многогодишната финансова рамка до края на 2017 г. и го е направила през май 2018 г. Освен това не е станало ясно какви са акцентите в тази нова рамка – доминира разбирането, че има нови потребности (сигурност, тероризъм, миграция) и трябва да се отнеме от кохезионната политика и общата селскостопанска политика. Според евродепутата, ако има нови потребности, трябва да има нови ресурси, без да се орязват успешни досега политики.


Липсата на стратегия от рода на "Европа 2020" се замества с призив да се приемем тази многогодишна рамка без яснота накъде води – а тя води до неглижиране на социални императиви за развитието на ЕС, допълни Пирински.


Срещу регулациите


Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) също изтъкна, че тези избори ще бъдат много важни, защото ще бъдат вододел, дали ще продължи по този според него погрешен път на увеличаване на регулациите, на взимане на решения от хора, които не са избирани. "ЕС трябва да бъде променен. И ние българите трябва да спрем да гледаме на него като на нещо външно. Ние сме европейци, ние сме част от този съюз, и трябва да имаме ясна позиция по процесите, които текат в него. Трябва да формулираме нашите национални позиции и да ги защитаваме", подчерта той.


Той отправи критики към общественото допитване за смяната на времето и даде като негативен пример ситуация, в която България избира зимното, а Румъния и Гърция – лятното часово време.


Сигурно този въпрос е важен, но трябва да се изкажат лекари, психолози, а не да се предлага за допитване. Защо се прави то, защото Юнкер каза, че ще бъде близо до гражданите. Ние предложихме да бъде подложен на допитване въпросът за неравенството между Източна и Западна Европа, това е национален проблем само донякъде, на Запад държавите правят протекционизъм и рестрикции, посочи евродепутатът и даде за пример спора за превозвачите.


Когато наши бизнеси дават добра цена на Запад, идва Макрон и казва - вие взимате хляба на френските работници, допълни Джамбазки. По думите му целта е, тъй като италианци, французи, германци не искат да карат камиони, да се попречи на дадени фирми да работят там и западните страни да вземат работниците.


Не може еврокомисията да наказва държави, които не искат или искат да направят нещо на собствена територия, например да приемат определени лица, защото така било по квота, това не е разумно и ще породи съпротива, каза още евродепутатът.


Той засегна и въпроса за общата европейска отбрана, която според него трябва да бъде предшествана от обща европейска отбранителна индустрия.


Като изненадващ за него успех Джамбазки изтъкна българското европредседателство и по-конкретно темата за европейската интеграция на Македония. Българският национален интерес е да нямаме граница между Охрид и Черно море, трябва да подкрепяме нашите братя там, да се противопоставим на антибългарската пропаганда, която върви, настоя той.


Ползите от ЕС


Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел заяви "Европа не прави нищо сама, тя е каквото решим и направим ние", а евроизборите ще определят не само състава на европейските институции за следващите пет години, а бъдещето на Европа за десетилетия напред. Според нея, ако проевопейските партии не покажат ползите от обединена Европа, съществува риск да има хора, които желаят Европа да се върне години назад в развитието си и които е се възползват от страховете на европейците, за да извлекат ползи, които не се притеснени да създават фалшиви новини.


Ева Майдел

© Пресофис на Ева Майдел

Ева Майдел


Майдел изтъкна, че ЕС не е съвършен, но е най-добрият инструмент за справяне с проблеми като миграцията и социалните неравенства. Тя подчерта, че нито една държава не може сама да спре тероризма, нито хората от Сирия и Африка, които искат да дойдат тук, нито една не може да направи свободно движение и търговия без визи, мита, квоти.


Евродепутатът коментира, че България е около 40% по-богата от страните на Западните Балкани и това се дължи на членството в ЕС в голяма степен. За да не се върнем в миналото, трябва да се обединим всички проевропейски сили, допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Весело

  А ко...ако, ...ако на изборите за Европейски парламент догодина проевропейските партии се представят силно....:)

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6379 Любопитно

  А ако на изборите за Европейски парламент догодина проевропейските партии НЕ се представят силно...???

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Европеизацията не става прегръщайки дудуци, кремълски нацита, шкембе дс патреоти и вся осталная, обединена само край софрата сволач.
  Докато избираме боклуци, ще живеем на бунище - това е толкоз просто и логично.
  *В този случай водещите реформи ще са в онези държави, които наричаме еврозона, голяма част ще се реформира в посока на по-сплотен съюз и държави като България ще изостанат. Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро*

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  уникално, в заглавието е упоменат единствено този , който инициира процедура срещу България. и видиш ли подготвяли листи за евроизбори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Ти гледай дали ще влезеш, щото шанса е нулев. За Бъгария не бери грижа, само гледай да не я клеветиш и да пускаш сигнали срещу нея.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Този е най-некадърният депутат в европейския пларламент. Клевети правителството постоянно и беше за въвеждане на истанбулската конвенция
  —цитат от коментар 6 на boikogerb


  Само една забележка - не клевети правителството, то толкова си може. Иначе аз затова съм гласувал за него, не заради криворазбран патриотизъм "да скрием всичко лошо под чергата та да не се изложим пред чужденците".

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Европеизацията не става прегръщайки дудуци, кремълски нацита, шкембе дс патреоти и вся осталная, обединена само край софрата сволач.Докато избираме боклуци, ще живеем на бунище - това е толкоз просто и логично.*В този случай водещите реформи ще са в онези държави, които наричаме еврозона, голяма част ще се реформира в посока на по-сплотен съюз и държави като България ще изостанат. Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро*
  —цитат от коментар 3 на Лелка  До коментар [#3] от "Лелка":

  Лелче, мантрата за Европа на две скорости е на парламентарно представената опозиция. "Светослав Малинов (ДСБ/Европейска народна партия)" - такова нещо поне ти трябва да знаеш, че вече няма. Отдавна питам къде е членството на ДСБ в ЕНП и що нямаше никой от ДСБ на сбирката на ЕНП у нас. Отговорът

  " спекулациите дойдоха именно от редиците на БСП и дясното им извънпарламентарно крило"
  Със здраве.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  уникално, в заглавието е упоменат единствено този , който инициира процедура срещу България. и видиш ли подготвяли листи за евроизбори
  —цитат от коментар 4 на дерибеев  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Добавям гарнитура:
  "Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов изживяващ се като десен евродепутат е гласувал заедно със Сергей Станишев срещу Виктор Орбан."

 10. 10 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1661 Разстроено

  "Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро"

  Още ли?

 11. 11 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1301 Весело

  "Вратата за нас е отворена, ние нямаме сили да преминем през нея, нещо, което е добро за Европа като цяло, със сигурност поне в началото ще ощетява България, каза още Малинов."

  Не "ние", а ти и твоята политическа партийка нямате сили да преминете през нещо, каквото и да било, още повече през избори за ЕП.
  Да казваш, че някаква "врата", видиш ли, е отворена, при положение, че отдавна България е преминала през нея, да извърташ, че "проевропейското мнозинство" щяло да бъде "вредно" за държавата ни, може да значи няколко неща - или че си на страната на т.н. "евроскептици" и "антиевропейци", тоест за Евразия и нейният миниимператор, или че си разбрал, че нямаш шанс за следващ мандат (което за Малинов си е сто на сто, разбира се), или че си просто нагъл.... Какъвто всъщност си, лиляви комунисте, почитателю на избраниците на румънските прокурорки, посочени от Секуритате!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  И с 2/3ти от ЕНП, за разлика от депутатите от ГЕРБ.

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Ясно е, че в ЕС има проблеми. Дано да не ги решават такива като нашия Сидеров , Джамбазки и разни "социалисти". Бих гласувал отново за Светослав Малинов.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nick F":

  Закла го. Те гражданите за Европейско развитие са си русофили както и Орбан.Примера за яхти и руснаци по Черноморието е ярък и недвусмислен.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Аз съм за силна и федерализирана Европа. не за европа на малките държавици, без практическа тежест в Света.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nick F":

  До коментар [#14] от "КА2":

  Връткането...:

  "Според Малинов ДСБ има проблем с понятията конкурент и противник, и много често бърка конкурента с противника. "Оставяме у хората впечатлението че истинският ни противник всъщност е този, който ни е конкурент и не ни подкрепят заради това. Това е грешка, която не смятам да допускам оттук нататък. Смятам да преодолея тази визия, че нашият основен противник е ГЕРБ. Това не означава, че те са нашите приятели", заяви Малинов."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/09/2985724_shte_cufne_li_gerber_i_v_dsb/

  ДСБ по спомен е първият у нас член на ЕНП. При Радан Кънев това членство изчезва. Повратната точка - "Изгубеното поколение на ДСБ" в Капитал.
  Следва връткане...:
  "В подкрепата на ДСБ Плевнелиев видя интрига на Костов и Първанов:
  Със здраве.

 17. 17 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":

  такава Европа не може да се постигне с днешните псевдо-ценности и парадигми на Брюксел,те ще доведат до края на европа(и това не може да не е целенасочено) във всички смисли,става въпрос за истински извращения ,жертва ,на които са народиТЕ,.Вече сме отвъд автолезионизма,мазохизма ,истински извращения насочèни срещу народите на континента,натрапвани със все по-диктаторски и фашизоподобни похвати(много добре знаете за какво говоря),НЕ ПАВЕЛ ОТ CZ пияните нещастници в Брюксел не искат силна Европа ,защото без народите ,тя не е нито силна нито слаба ,тя просто изчезва,не знам как очевадностите на брюксеските безумия се толерират така безгрижно от толкова привидно разумни хора,когато би трябвало да предизвикат революция,в края на краищата под въпрос е правото ни на живот

 18. 18 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 353 Весело

  Уникален преразказ.
  Към 17тия абзац започна да ми просветва каква всъщност е тезата на Малинов.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":


  До коментар [#1] от "karabastun":

  Все е ако Кара. . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Евродепутатите се разшъткват около избори или когато имат мисия. А ако гласуват само шепа хора, тогава какво? За референдуми има праг на валидност, за избори няма, така ли? И само родата да гласува, пак валиден вот!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Уникален преразказ.Към 17тия абзац започна да ми просветва каква всъщност е тезата на Малинов.
  —цитат от коментар 18 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  И каква е, че за мен си остава все още логически лабиринт, целящ повече да шокира и изненада, отколкото разумно построение, хаха...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 22. 22 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "За да не се върнем в миналото, трябва да се обединим всички проевропейски сили, допълни тя."

  Подкрепям 100%.

  Искам и след 20 години България да е европейска страна, а не нео-съветска

  Порусначен народ- слаба държава
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#21] от "Непукистка":

  БТА има доста различен прочит на Малинов. Дневник???

  " Светослав Малинов от ЕНП заяви, че по време на предизборната кампания за евроизборите проевропейските сили ясно трябва да заявят за каква Европа са. Трябва да се заяви директно, че са за по-висок бюджет, за собствени приходи на ЕС, за обявяване на бъдещето на Европа като по-интегрирана, по-сплотена, с по-силни европейски институции. Винаги съм бил категоричен привърженик акцентът да се сложи върху върховенството на правото, обща прокуратура и да се направи много силна обща европейска мрежа за борба с корупцията, каза той. Много държа на общата охрана на границите на ЕС и общ отбранителен капацитет, допълни той. Малинов прогнозира, че в следващия Европейски парламент преднина ще има дясноцентристкото крило, защото усещането за реформи е болезнено. В Европа не се говори за стабилност, говори се за реформи и растеж, подчерта той. Малинов посочи, че следващата ЕК ще е амбициозна и силна. По думите му това е позитивно, но води до опасност държави като България да изостанат. Затова според Малинов е важно българските политици да положат всички усилия за реформи в страната. "
  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1887577

 24. 24 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  нема се косиш-Светльо! Ти с каквато и дрешка да се наметнеш - зелена- синя - червена - нема да си капо - има хора от тази порода и ти си от тях

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 25. 25 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На сцената има една купчина гюбре, един петел на купчината, един евроторен червей и една дръжка за мотика. Какво ли ще стане нататък...

 26. 26 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Каква заплаха, Малинов?..Та това е единствения шанс за България, да победят про-европейците на изборите за ЕП и да има още интеграция. Та нали евроинтеграцията е основния мотор на реформите у нас, без които растеж няма? Та нали колкото повече сме интегрирани в общи институции, толкова повече нашата държава служи на нас и се отделя от олигархията? Нови интегрирани политики на ЕС са нужни за да се стреми България към нещо, да има политиците да се надпреварват да ни обещават, я еврото, я Шенген. Ако нямаме към какво да се стремим като допълнителна интеграция в ЕС, какво ще дърпа България напред през трудни реформи?

  Иначе общия казан с поляци и унгарци го знаем - те искат да превърнат съюза в търговски блок със субсидии но без общи ценности, а с отделни феодалии където те колят и бесят, Орбановци, несменяеми на власт.

  Защо този човек се държи като анализатор, а не като политик? Да каже къде вижда българския интерес и кой го защитава, и да ни казва че е важно да гласуваме за това.

  Така че победата на про-европейските сили е в огромен интерес на България, иначе си седим в същото блато.

 27. 27 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ева Майдел е голямо попадение на ГЕРБ. Може би най-свестният от всички наши евродепутати. Дано в парламента да има по-малко орбанисти, люпенисти и салвинисти. Е, най-добре да няма и комунисти. ;-)

 28. 28 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#22] от "mr_vach":

  по Оруел. Хора не можете ли да разберете ,,ч е проевропейски значи АНТИЕВРОПЕЙСКИ.
  Вече сте заобичАЛИ ГОЛЕМИЯ БРАТ.АМИ И ТОИ ВИ ОБИчА(по своемо)

 29. 29 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#27] от "ambros":

  аллахху акбар сорос ще е доволен

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  До коментар [#11] от "Непукистка":

  Става дума за еврозоната и Шенген. Герберите не се научихте да четете.

 31. 31 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 353 Весело

  И каква е, че за мен си остава все още логически лабиринт ...
  —цитат от коментар 21 на Непукистка

  Че с повече про-европейски политики ядрото на ЕС ще дръпне напред и дистанцията с периферията ще се увеличи, с което периферията няма да се почувства по-успешна.

  Ако направим медицинска алегория, според г-н Малинов по-добре да имаме слаб организъм с възпален крайник, отколкото да имаме оздравяващ организъм с възпален крайник. ;-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 32. 32 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#15] от "PavelCZ":

  Искаш , но готов ли си да платш цената и не само ти , а критична маса от 500 милиното население, то само с искане не става, а и не знам как ще навиеш малките страни да се откажат от сувернитета, напълно да се откажат . Ето виж САщ , погледни им устройството на държавата и интехрацията на отделните щати , както икономически така и политически в политиката на САщ.

 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2428 Любопитно

  България има нужда от умерено-дясно правителство, в което да няма останки от ДПС, БКП и ГРОБ. Тогава има шанс за България да е нормална.

 34. 34 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Ева Майдел е голямо попадение на ГЕРБ. Може би най-свестният от всички наши евродепутати. Дано в парламента да има по-малко орбанисти, люпенисти и салвинисти. Е, най-добре да няма и комунисти. ;-)
  —цитат от коментар 27 на ambros


  най-свестният ни евродепутат - не само на герб а въобще - е андрей Ковачев - постоянно ангажиран с престъпленията на комунистите в миналото и дразнещ еврокомунистическата номенклатура - естествено - не е долюбван и от местните комунета - лиляви и червени

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  " Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро, допълни евродепутатът. Вратата за нас е отворена, ние нямаме сили да преминем през нея"
  Ами то ние свикнахме да сме последни, с най-слабото управление, което не знае на запад ли, на изток ли да се обърне. Нямаме и капацитет , и желание за реформи, продължаваме да даваме властта в ръцете на мафията. Всичко, което ни се случва и предстои да се случи, сами си го пожелахме.

 36. 36 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#22] от "mr_vach":по Оруел. Хора не можете ли да разберете ,,ч е проевропейски значи АНТИЕВРОПЕЙСКИ.Вече сте заобичАЛИ ГОЛЕМИЯ БРАТ.АМИ И ТОИ ВИ ОБИчА(по своемо)
  —цитат от коментар 28 на qqa38518955


  Да "проевропейски значи АНТИЕВРОПЕЙСКИ", също така
  "мокро" означава "сухо" и
  "канибализъм" означава "вегетарианство". :D

  За България има само един вариант, в който не се връща в сферата на влияние на Рашка, и това е да е част от една силна и интегрирана Европа. Ако не, се връщаме там където бяхме преди 30 години...

  Порусначен народ- слаба държава
 37. 37 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#27] от "ambros":

  Специално ГЕРБ няма лош евродепутат , аз не мога да кажа , че са направили кой знае какво и са някакви големи специалисти, но се вписват идеално в европарламента , уважавани са и добре работят с колегите си , а това е най важното за един евродепутат.

 38. 38 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много ясно, че няма как да съм за антиевропейците. От ЕС сме видели основно хубави неща.
  Вече за евроскептици срещу федералисти, има два варианта. Или да си остане Европа на отечествата, или наистина съединени европейски щати, ама с уеднаквени доходи навсякъде. Иначе не е никаква федерация, а чиста империя. Засега ми се вижда утопично да се изравни стандарта в ЕС - което значи, че предпочитам Европа на отечествата.

 39. 39 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1301 Весело

  [/quote]Че с повече про-европейски политики ядрото на ЕС ще дръпне напред и дистанцията с периферията ще се увеличи, с което периферията няма да се почувства по-успешна.
  Ако направим медицинска алегория, според г-н Малинов по-добре да имаме слаб организъм с възпален крайник, отколкото да имаме оздравяващ организъм с възпален крайник. ;-)
  —цитат от коментар 31 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%

  Ясно-оо! Значи, ако го перифразираме през устата на шопа, ще излезе нещо като: "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле"... "от което язе па нема да съм добре, ама тъй и тъй не сам добре, та Вуте нема да ме пита добре ли сам, а яз па секи пат ше го питам и он нема да ми одговара..."
  РазбраФ му тенкио намиг на др. Малинов, хахах...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 40. 40 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Според него за България има много голяма заплаха от силно проевропейско мнозинство и силна проевропейска комисия. В този случай водещите реформи ще са в онези държави, които наричаме еврозона, голяма част ще се реформира в посока на по-сплотен съюз и държави като България ще изостанат. Има голяма опасност, ако една такава прогноза се изпълни, една слаба и нереформирана България да изостане драстично от това ново образуващо се ядро, допълни евродепутатът. Вратата за нас е отворена, ние нямаме сили да преминем през нея, нещо, което е добро за Европа като цяло, със сигурност поне в началото ще ощетява България, каза още Малинов." --

  Толкова рядко се случва няколко внятни изречения подред да върже български политик, чак е за курбан. Не че изводът не е тъп--вместо "да вземем да се стегнем", е "дано не дръпнат много напред", ама хайде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK