Европарламентът предложи план за увеличаване на използването на чешмяна вода

Европарламентът предложи план за увеличаване на използването на чешмяна вода

© Цветелина Белутова, КапиталЕвродепутатите подкрепиха планове за увеличаване на доверието на потребителите в питейната чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда в сравнение с бутилираната вода, предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Законодателството ограничава максимално допустимите количества на някои замърсители като олово (да се намали наполовина), вредни бактерии и въвежда нови горни граници за някои вещества, увреждащи ендокринната система. Освен това поставя под наблюдение нивата на пластмасови микрочастици, които са повод за нарастващо безпокойство.


Достъп до вода


Държавите членки трябва да вземат съответните мерки за подобряване на достъпа до чиста вода, инсталирайки свободно достъпни чешми в градове и на обществени места, където това е технически възможно. Също така трябва да се насърчи безплатното или срещу ниско заплащане сервиране на чешмяна вода за клиенти в ресторанти, столови и при ползване на кетъринг услуги.


"Право на достъп до вода"
Eвродепутатите потвърждават подкрепата си за европейската гражданска инициатива "Право на достъп до вода" (Right2Water) и настояват държавите членки да насочат усилията си към уязвимите групи в обществото. Държавите трябва да извършат оценка и да установят хората без или с ограничен достъп до вода, включително. сред уязвимите и маргинализираните групи, и да предложат възможности за подобряване на ситуацията. Тази част от населението трябва ясно да бъде информирана за възможностите за свързване към разпределителната мрежа или за алтернативни начини за достъп до вода.


Следващи стъпки


Докладът беше приет с 300 гласа "за" срещу 98 гласа "против" и 274 "въздържал се". Парламентът ще започне преговори със съвета, след като европейските министри приемат своята позиция по доклада.


Плановете имат за цел да повишат доверието на хората към водоснабдяването и да увеличат използването на чешмяна вода като питейна вода, за да се намали употребата на пластмаси и пластмасови отпадъци.


Според Европейската комисия намаляването на консумацията на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят повече от 600 млн. евро годишно. Като се увеличи консумацията на чешмяна вода, хората могат също така да дадат своя принос за намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, включително и за намаляване на пластмасовите отпадъци в морето. Бутилките - най-често използваните пластмасови изделия за еднократна употреба, са сред основните замърсители на европейските плажове.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Напълно подкррпям!

  Трябва бутилиращата мафия да бъде разорена!!

  В София пием една от най-качествените води в Европа!!!

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  И ПРАВИЛНО , пластмасата ни задръства и извира отвсякъде!
  Ползвам стъклена бутилка от години!

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Че не е ли много по-просто да поставят акциз на пластмасовите бутилки или изобщо да ги забранят?!

  Евтини са и са вредни, нали така?

  Ми то и амфетамините са така.

  Защо амфетамините са забранени, а пластмасовите бутилки - не?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Отдавна трябваше да стане това ... но по добре късно ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Защо не го обясните на хората от Хасково и региона които, получават бонус фосфоресциране в тъмната част на денонощието?

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Тия изправиха краставиците и сега се заеха с тези 98% вода, от които са направени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Ще ни обясниш ли технологично как се случва?! Купуваш си пластмасова бутилка и я пресипваш в стъклена или искаш да ни подскажеш, колко си преуспял и си купуваш вода в стъклени бутилки?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  В къщи пием само чешмяна вода, не купувам бутилирана, освен ако не сме на път някъде. С една кана с филтър нещата са ок, не съм имал никакви проблеми досега. Сега, ако говорим за замърсяване с тежки метали и бактерии си иска по-ефективно пречистване, спор няма, но за повечето градове и села из България пиенето на вода от чешмата не е проблем.

  Подкрепям решението на Брюксел!

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До 7
  Не разбрах КОЙ твърди, че водата за пиене ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е купена???
  Аз, като по-прост и от село си нося в раничката вода от крана в къщи в стъклена бутилка- просто е-като мен!

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До голяма степен е въпрос на култура и възпитание. Моите синове когато пазаруват в Кауфланд плодове и зеленчуци гледат да ги слагат в един плик след като ги премерят и лепят на него по няколко етикета. Естествено на касата, касиерките ги гледат на кръв. А в Швейцария например те гледат на кръв ако вместо един си иьползвал два найлонови плика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5167 Неутрално

  До коментар [#7] от "tribiri":

  Пресипването между другото, особено летните месеци за шишето вода в колата, си е задължително.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Първо да оправят качеството на водата във Европа, у нас е поносимо !!!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  И аз мисля че трябва да се обърне внимание и медицината също препоръчва питейната вода, разбира се там където тя е в нормите.
  Редовната употреба на бутилрана в пластмасови шишета вода няма как да е по-добрия вариант. Дори когато няма измама и те са бутилирани от правилния извор, при пазване на хигиенните изисквания и състава на пластмасата е правилен, никой не може да гарантира че тези милиони шишета се съхраняват правилно, защото ако се задържат дори и за кратко време ( часове или цял ден) при темература над 30 градуса, няма как да се гарантира качеството. Да не говорим за това, че не малко от изворите предлагат вода, която е минерализирана над необходимото за човека.

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До голяма степен е въпрос на култура и възпитание. Моите синове когато пазаруват в Кауфланд плодове и зеленчуци гледат да ги слагат в един плик след като ги премерят и лепят на него по няколко етикета.
  —цитат от коментар 10 на tribiri

  Но също е и въпрос на възможности. В съседната до мен Била плодовете и зеленчуците се теглят на касата. Няма как да ги сложиш в един плик.
  Не че за мен има голямо значение, защото зеленчуците им са смотани и рядко купувам оттам... говоря за принципа.

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1932 Весело

  До 7Не разбрах КОЙ твърди, че водата за пиене ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е купена???Аз, като по-прост и от село си нося в раничката вода от крана в къщи в стъклена бутилка- просто е-като мен!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Ама до крана идва по пластмасов водопровод.

 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1932 Весело

  За радикално решаване на проблема с пластмасите е добре да се пусне още една тръба, по която да тече бира.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Няма нужда от акциз, по света отдавна са открили начина. Слага се един сериозен депозит , примерно 20 евроцента на бутилка безалкохолно която струва 1 евро. И внезапно се повишава мотивацията за събиране и връшане на пластмасовите бутилки. А специално те се поддават на многократно рециклиране.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Малко встрани от темата. В цяла Англия има всичко на всичко 3 (три) минерални извора и те са в един град и са голяма туристическа забележителност. В Европа минералните извори също не са под път и над път. У нас трудно може да се намери петно от над 100 квадратни километра, на което да няма поне един минерален извор. Проблемът е че разпиляваме това богатство. Едно време се правеха оранжерии, а сега даже и това е рядкост.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#15] от "usero":

  Естествено, в България е така. Ползват се най-евтините материали при подмяна на водопроводи. Тоест, всякакви пластмасови боклуци. В цивилизацията, из Европа, се ползва чугун и мед...

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":Ще ни обясниш ли технологично как се случва?! Купуваш си пластмасова бутилка и я пресипваш в стъклена или искаш да ни подскажеш, колко си преуспял и си купуваш вода в стъклени бутилки?
  —цитат от коментар 7 на tribiri


  Да допуснем, че е преуспял. Но, след като толкова много е възмутен от използването на пластмаса, да отговори на въпроса, какво да правим с пластмасата от металната капачка на стъклената бутилка!?

  На скоро бях на конференция по темата с пластмасите, замърсяването, плажовете, преработката и т.н. От всичко, представено на едни цветни слайдове, с голяма патетика, еврочиновниците, с припев на нашите чиновници обясняваха надълго и нашироко какви санкции искат да въведат на производителите на пластмаса. Дори да плащат данък пластмаса, чрез който чиновниците да финансират програми за почистване на плажовете. Никой от тези малоумници не говореше за стимули, само санкции и глоби.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":Няма нужда от акциз, по света отдавна са открили начина. Слага се един сериозен депозит , примерно 20 евроцента на бутилка безалкохолно която струва 1 евро. И внезапно се повишава мотивацията за събиране и връшане на пластмасовите бутилки. А специално те се поддават на многократно рециклиране.
  —цитат от коментар 17 на m17


  опитай се да върнеш стъклена бутилка в Била, процедурата е по тежка от подаване на данъчна декларация в последния ден

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  За София това е напълно приложимо, но тук водата е с много ниска минерализация. В равнините водата е с доста по-висока минерализация - около 10 пъти вероятно.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2981 Неутрално  До коментар [#20] от "Минас Бахдасарян":

  В Швейцария например изхвърлянето на боклук е много скъпо удоволствие, кгато ти го вземат от дома. За смека на това пред всеки голям магазин стърчат едни цилиндри в които разделно се пускат различните видове боклуци. И ако се загледаш виждаш как хората отиват към магазина с по две три чанти в ръка, изсипват си боклуците разделно и след това влизат да пазаруват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  На тези дето имат чешма, не им трябват протекции. На тези дето нямат и ЕС не може да им помогне. Водата стана скъпа и обществени чешми практически няма. Собствениците на заведения нямат интерес публиката да пие безплатно. Но това е малкия проблем. Големият е, че държавето пак няма пари и водоснабдителните съоръжения са в несвяст. Практически не са ремонтирани от времето на социализма, когато са създадени. Някъде са се разпаднали, другаде са в процес на разпадане. Една жена на пазара каза: Ако знаете каква вода пиете, ще си затапите чешмите.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Чешмяна вода рядко съм пил и това е така още от една време в родата.

  На времето на село, чешмяната вода не ставаше за пиене. Хората ходеха със стъклени дамаджани да пълнят вода от една изворна чешма дето извираше накрая на селото.

  По едно време от ТКЗС-то явно са прекалили с употребата на препарати и властите туриха една табела, че водата е негодна за пиене. И хората почнаха да пълнят от други чешми. В момента табелата я няма, но никой не пълни вода от там. Но има хора спират и си пийват вода от там.

  А в Родопите има чешми и изворчета през 2 км. Много хора си пълнят от там вода и си пият от нея.

  В момента купувам големи туби изворна вода, просто щото чешмяната не става за пиене. Не ми е сладка.

 26. 26 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В Щатите и в най-луксозен ресторант ти поднасят още с влизането чаша вода и тя е безплатна! А в Европа в най-мизерното капанче трябва да си купиш вода в бутилка и тя струва поне 3 евро. Изводите са ясни.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 27. 27 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":
  въглеродния отпечатък от превоза на стъклен амбалаж не е по малко зло от пластмасовите бутилки . нищо не е само черно или бяло. Пластмасата не извира , някой я произвежда, това са работни места . Пластамасата може и на много места се рециклира,това също са раобтни места. Стъклото трябва да се мие за което се използват химикали, замърсяващи водата респективно почвата .

  Тиква под наем.
 28. 28 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#7] от "tribiri":
  много сте прост, много ясно че си налива си от извора ,нали е селянин

  Тиква под наем.
 29. 29 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 912 Разстроено

  До коментар [#17] от "m17":
  рециклиранетопо принцип може да бъде многократно, поради рязка промяна на структурата на материала , рециклатите/регранулатите им се влошават качествата, не говоря че част от тях имат и спецефичен мирис, и не бива да се използват за хранителни продукти, макар че тукашните гамени не им пука и ги ползват, включително и в кофичките за кисело мляко.

  Тиква под наем.
 30. 30 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1932 Весело

  До коментар [#15] от "usero":Естествено, в България е така. Ползват се най-евтините материали при подмяна на водопроводи. Тоест, всякакви пластмасови боклуци. В цивилизацията, из Европа, се ползва чугун и мед...
  —цитат от коментар 19 на tww09306483


  Хм, чугунът хич не е подходящ материал за водопроводи, верно, че и от чешмата ще потече минерална вода, ама трябва да се сменя доста често. А от меден водопровод не съм навит да пия, ако не си чул, даже медните съдинки се калайдисват, за да се изолира медта. Е, може и водопроводите да ги калайдисат, ама златните ще излизат по-евтино, щото няма да се налага подмяна за прекалайдисване по няколко пъти в годината.

 31. 31 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 834 Неутрално
  В Щатите и в най-луксозен ресторант ти поднасят още с влизането чаша вода и тя е безплатна! А в Европа в най-мизерното капанче трябва да си купиш вода в бутилка и тя струва поне 3 евро. Изводите са ясни.
  —цитат от коментар 26 на Емо


  ..и в Европата е така, в рестораннта ти слагат безплатно стъклена гарафа с вода с чаши и казват 'тап уотър', чешмяна вода. Ако са ларж, има и лимонче да плува въре... А в Амстердам по чешмите тече една от най-чистите води в Европа, никой не купува бутилки. Как го правят това холандците не знам, под морското равнище са все пак...

  Колкото повече, толкова повече!
 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1932 Любопитно

  За София това е напълно приложимо, но тук водата е с много ниска минерализация. В равнините водата е с доста по-висока минерализация - около 10 пъти вероятно.
  —цитат от коментар 22 на Индиана


  Тогава що минералните води в магазина са все от някакви планински райони?

 33. 33 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#24] от "Judjuk":
  нямам идея в кое село живееш, но в много от областните градове по европейски програми смениха централните водопроводи а и много голяма част от мрежата също беше подменена.Вярно че ндсв и герб откраднаха от там колосални суми, но въпреки това има промяна.

  Тиква под наем.
 34. 34 Профил на oolit
  oolit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тя чешмяната вода може да е хубава, но като тръбите са окаяни и водата излиза жълто-кафява, не благодаря! Сложете марля на чешмата и вижте за колко време ще почернее.

 35. 35 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Разбирам мотивите на Брюксел, но ние в Шумен и региона и да искаме няма как да се съгласим, защото чешмяната ни вода е с качество на поливна (нищо, че е най-скъпата в цяла България)

 36. 36 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#22] от "Индиана":

  В Русе ако пиеш само чешмяна вода, на 30 години си с камъни в бъбреците. Като се налее в една чаша, с просто око се виждат песъчинките, а ако ползваш една и съща стъклена чаша за вода 5 пъти без да я измиеш, по нея остават бели варикови изсъхнали капки.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1932 Весело

  До коментар [#36] от "irobot":

  Хората пият калций на таблетки, ти се оплакваш, че ви го дават безплатно.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  А като не става за пиене (не, че е вредна. Просто не е вкусна)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#24] от "Judjuk":нямам идея в кое село живееш, но в много от областните градове по европейски програми смениха централните водопроводи а и много голяма част от мрежата също беше подменена.Вярно че ндсв и герб откраднаха от там колосални суми, но въпреки това има промяна.
  —цитат от коментар 33 на TzZar


  Живеещите на село малоумни ли са? Когато ремонтират улици, сменят и тръбите, няма как да не го правят. Но съоръженията за питейна вода са зарязани. Нови почти няма. В Шумен например пият вода, която идва направо от язовира. Аз не бих пил такава.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Не всяка минерална вода е топла, отделно в последните години почти няма неоползотворена топла минерална вода. Например в село Баня, Разложно има поне 5 хотела и един публичен басеин с минерална вода и нито една капка не се губи. В Белчин Баня е подобно, в Сапарева Баня е същото. Пък за Велинград или Девин да не говорим. Дори в Сандански където водата не е толкова топла пак се използва изцяло. Може би само в центъра на София се похабява шото е на криво място и няма как да се направят спа хотели.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#29] от "TzZar":

  Е глуппости, в българия се ползват само разрешени платмаси за хранителни опаковки.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  Айде глуппости, съвсем от скоро се правят ПП тръби в България, до преди 3-4 години всичките бяха вносни - австрия, чехия и т.н. Да не мислите е ги правят за на само ?. Отделно чугунените труби са много по-лош ибор, всеки който си е сменил инсталацията при ремомтн на банята го знае от лизен опит.

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#21] от "stg":

  Ами връщам понякога в един лидъл в Германия и процедурата е много проста - слагаш шипето в една машина ( даже може цяла каса бира) и тя пуска билетче с баркод, после на касата ми го приспадат от сметката. Има регулация и всеки голям магазин има, предполагам в Билиата в австрия е подобно. В България е по желание на магазина и просто не им се разправя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK