Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Парите за земеделие от ЕС да отиват за тези, които реално обработват земята, настояха евродепутати

Владимир Уручев, Чеслав Адам Шекерски, Момчил Неков

© Юлия Лазарова

Владимир Уручев, Чеслав Адам Шекерски, Момчил НековПарите от общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) трябва да се ползват от истински земеделци, а не от кандидати за субсидии, това искаме да направим на европейско ниво, каза българският евродепутат Момчил Неков (С&Д, БСП) по време на пресконференция на членове на Европейския парламент от Комисията по земеделие и развитие на селските райони.


Делегация на членове на комисията е била на тридневно посещение в България, по време на което се е запознала с особеностите на селското стопанство в страната. На срещите са били представени организации на производителите, представители на различни аграрни сектори, на неправителствения сектор и други организации от селското стопанство.


Председателят на комисията Чеслав Адам Шекерски (ЕНП, Полша) изрази сходно мнение, като посочи, че концентрацията на земи е прекомерна, поземлената собственост е обект на спекулации и е много важно тя да е в ръцете на производителите, които реално обработват земята. Не става дума за притежаването на земя, а за заетост в селското стопанство, изтъкна Шекерски и добави, че задачата земите да принадлежат на онези, които ги обработват, не е лесна.


Промените в земеделската политика
В рамките на реформата на ОСП не се предвиждат промени по целите, поне не съществени, но ще има промени във формата, в която се прилагат тези цели, отбеляза той, като обясни, че ЕС очертава целите на ОСП, например за околната среда и борбата с промените в климата, а държавите членки заемат отношение под формата на стратегически планове. В тези планове те очертават своите специфични възможности за постигането на европейските цели. Една от промените е, че вече ще излизат с планове не само за втория, а и за двата стълба на ОСП.


Според нас целите могат да се постигнат по-добре, ако дадем на държавите членки повече възможности, отбеляза Шекерски. По думите му са предвидени редица различни възможности, като трябва да се вземе предвид и потенциалът на държавите. Той подчерта, че Еврокомисията ще получи стратегическите планове на страните и ще ги анализира, но няма да приеме решения, които могат да доведат до изкривяване на конкуренцията.


Шекерски изтъкна, че една от целите на реформата в ОСП е да се забави процесът на застаряване в земеделските райони, защото под 35 години са само 6-7 процента от общия брой производители. Друга цел е да се стабилизират доходите в селското стопанство в ЕС, тъй като те са едва 15% от доходите на други професионалисти.


Той отбеляза, че също така трябва да се стабилизират пазарите на селскостопанска продукция, защото предвид колебанията в метеорологичните условия се стига до загуби за производителите и до нестабилност на пазара, както и до силни колебания в цените.


Има и проблем с конкуренцията, подчерта Шекерски, като обясни, че ЕС изнася селскостопански продукти на стойност 30 млрд. евро, а внася такива на стойност 111 млрд. евро, което значи, че има отрицателно търговско салдо и говори за липса на равновесие. Освен това по думите му ЕС внася селскостопански продукти, които не спазват високите му стандарти за безопасност на храните.


Има и голяма концентрация на производството в тези трети държави, има много големи стопанства. Тези стоки са по-конкурентни от нашите, защото са с по-ниски цени. Искаме да направим стопаните си по-конкурентоспособни. Ние сме против прекомерната концентрация, посочи Шекерски,


Той припомни, че средствата за ОСП трябва да се инвестират и в борбата с промените в климата, като според Парижкото споразумение за климата действията срещу тези изменения не трябва да застрашават продоволствената сигурност и да са за сметка на безопасността на храните.


Безлихвени кредити


Момчил Неков говори за необходимостта да има безлихвени кредити за организации на производителите, държавата да направи фонд, който да гарантира пред търговските банки и организациите на производителите да могат да използват такива безлихвени средства, кредитни линии.


"Настоявам за публичен дебат, който да излезе извън министерството на земеделието. Директните плащания за пчелно семейство, зад което застават и други евродепутати, трябва да бъдат отстоявани и от българския министър на земеделието в Брюксел. С Мария Нойхл, която е докладчик относно концентрацията на земеделска земя в ЕС, настояваме за мерки против тази порочна тенденция, срещу която водим борба в Европарламента. Както споделиха колеги, недопустимо е над 80% от субсидиите да бъдат давани на по-малко от 6% от земеделците", каза още Неков.


Друга важна тема според него са нелоялните търговски практики по хранителната верига – ако 100 лв. е печалбата от един продукт, производителят получава 20 лв., преработвателят - 30, а този който продава, в България най-често хранителните вериги – 50 лв. Така според евродепутата цялата тежест пада върху производителя, който, въпреки че е най-уязвим, получава най-малко.


Неков определи като недопустимо предложението да се орязва Програмата за развитие на селските райони с 15% и тези средства да се дават за мигрантите. Той изтъкна, че програмата всъщност се бори с вътрешната миграция от селата към градовете.


Директните плащания


Владимир Уручев (ЕНП, ГЕРБ) припомни, че ОСП е може би най-голямата политика от гледна точка на финансовото й изражение. За този програмен период над 400 млрд. евро се отделят само за нея, което е повече от една трета от целия бюджет, друга една трета е за кохезионната политика.


Той отбеляза, че най-голямото перо от европейските пари отива за директни плащания, което е на практика подпомагане на доходите на хората, занимаващи се със селско стопанство, и заяви, че без такова подпомагане държавите членки рискуват да нарушат продоволствената сигурност.
Съществува обаче въпросът къде отиват тези пари, както и въпросът за справедливостта, допълни евродепутатът.


По-голямата част от директните плащания отива у тези, които владеят огромни количества земя, дават я под аренда, почти в целия ЕС, направили са инвестиция, от която да печелят. Европейското законодателство не забранява това, свободата на движение на капитали е основна свобода. Трябва да видим как това да се ограничи. Защитата на обществения интерес е над свободата на движение на капитали, смята Уручев.


По думите му таваните за плащания трябва да бъдат обосновани, да се базират на добър анализ и да не ограничат желанието на някой да навлиза в селското стопанство.


Уручев подчерта, че живеем в глобален свят и без търговия няма как да се развиваме. В някои от споразуменията с други страни сигурно селското стопанство не е защитено, както ни се иска. Това, че в ЕС има най-високите стандарти за качество, може да се налага в тези търговски споразумения, то е причина да накараме другия свят да повишава качеството си, допълни евродепутатът.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  А защо трябва да раздаваме пари на бизнесмените!?

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  . Освен това по думите му ЕС внася селскостопански продукти, които не спазват високите му стандарти за безопасност на храните.
  ______________
  Има гмо във всичко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Не става дума за притежаването на земя, а за заетост в селското стопанство, изтъкна Шекерски и добави, че задачата земите да принадлежат на онези, които ги обработват, не е лесна.

  Там е заровено кученцето!
  Помня един протест на "производителити-земеделци"!
  Площад Ал. Невски беше пълен с трактори неорали нива и минута!
  Аграрните босове бяха изпратили нови-новенички трактори като за изложба!
  Истинските земеделци си бяха по домовете и не протестираха 👿👿👿
  Кашата в държавата продължава!

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  Е, те точно тези с лъскавите трактори са истинските земеделци. Техните фирми обработват огромна част от земите в страната и произвеждат най-големия дял от селскостопанската продукция, кои да са по-истински от тях!?
  Въпроса е, че става дума за много печеливши фирми и не виждам никаква логика, всички да събираме пари в брой и да им ги подаряваме.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Трябва да има таван на субсидиите иначе Бенчо и приятелчетата му ще си купят и самолети ,а производителите на домати ще фалират.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Трябва да се премахнат. След като има толкова съпа система за контрол и се коментира тази тема, това означава само едно - те не отиват по предназначение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Така е справедливо. Те субсидиите са за производство, не за аренда.

 8. 8 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  " задачата земите да принадлежат на онези, които ги обработват, не е лесна"

  Това нещо го смънкаха или в статията или на пресконференцията.
  Тоест, парите отиват пак при големите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK