Тимерманс видя шанс за скорошен край на мониторинга в България, Румъния прави стъпки назад


Ако България продължи да работи и полага същите усилия, има възможност да приключи мониторинга преди края на мандата на тази Европейска комисия следващата година. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс при обявяването на докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. (Пълното му изказване вижте във видеото, частта за България започва от 03:00 минута).
За Румъния той изтъкна, че много е постигнато особено в борбата с корупцията по високите етажи и независимостта на съдебната система, но последната година не само се е забавил темпът на реформите, но има и връщане назад.


Тимерманс обясни, че за България докладът отбелязва стабилния напредък към постигане на препоръките, някои от които се смятат за изпълнени, а други са близо до целта. "Три от шестте показателя за страната се смятат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България поддържа темпото по устойчив и необратим начин, Еврокомисията е убедена, че мониторингът ще приключи преди края на мандата й", допълни той, като все пак подчерта, че Брюксел ще продължи да следи отблизо напредъка и че България не трябва да спира работата и след края на механизма.


В Румъния - след напредъка връщане назад


За Румъния Тимерманс каза, че макар да са били предприети стъпки, събитията поставят под въпрос и обръщат напредъка през последните години. Часове преди изказването му Европейският парламент изрази сериозно безпокойство от реформата в румънските съдебни и наказателни закони, която според него рискува да навреди на разделението на властите и на борбата срещу корупцията.


"Виждаме стъпки назад и това ни натъжава", изтъкна Тимерманс. Сред проблемите той отбеляза изменените закони в областта на правосъдието и натискът върху Националната дирекция за борба с корупцията.


За страната има осем допълнителни препоръки, а Брюксел иска тя да спре веднага прилагането на законите в областта на съдебната реформата. "Тези закони трябва да бъдат преработени, трябва да вземат предвид нашите препоръки. Трябва отново да започне процесът за назначаване на нов прокурор за борба с корупцията. Трябва да ма промени в наказателно-процесуалния кодекс и наказателния кодекс", отбеляза зам.-председателят на Комисията.


Свобода на медиите


Той обясни, че докладите за двете страни разглеждат и свободата на медиите, която по принцип е извън обхвата на механизма за сътрудничество и проверка, но влияе върху борбата с корупцията. По думите му медиите не трябва да бъдат подлагани на натиск, което е важно, за да са успешни реформите и това е една от основите на функциониращите демокрации.


Какво се казва за медиите в доклада за България четете тук.


Еврокомисията ще продължи да разглежда напредъка и в двете държави и ще го оцени преди края на мандата си, уточни Тимерманс, допълвайки: "Не го правим за да ги накажем, а за да им помогнем".


За да сложи Европейската комисия край на механизма, те трябва да изпълнят тези предложения. Ако не можем да кажем с чиста съвест, че това е постигнато, не можем да спрем механизма, подчерта още той.


Франс Тимерманс

© Reuters

Франс Тимерманс


"Виждаме напредък при България, той трябва да продължи, но през последните 12 месеца в Румъния не виждаме почти никакъв напредък, а напротив - има връщане в идеите на миналото... Утешава ме, че все още румънското общество оказва силен натиск, независимо от политическия цвят, за продължаване на реформите", допълни Тимерманс.


Той каза още, че следи събитията в двете страни от 30 години. "Ако направите снимка днес, може да си кажете "Боже, колко работа остава още". Но може да погледнете и целия филм от последните три десетилетия, и тогава ще си кажете "Невероятно е колко много беше постигнато".


По думите му "във всяка страна от ЕС има работа по върховенството на закона, борбата с корупцията и независимостта на съдебната система. Няма държава от ЕС, която да не среща такива предизвикателства".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5532 Неутрално

  Иначе казано- ОСТАВА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Едни и същи общи моабети.
  Не ви верваме вече.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 34 Неутрално

  "Тимерманс обясни, че за България докладът отбелязва стабилния напредък към постигане на препоръките, някои от които се смятат за изпълнени, а други са близо до целта."

  Въъъ... щои взехте близалката на червено-лилявите бе... сърца нямате ли...

 4. 4 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Тоест в България всичко е точно. :)
  Кой знае какви компромати сме заснели в София по време на председателството..

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 34 Неутрално

  "Тимерманс видя шанс за скрошен край на мониторинга в България, но Румъния прави стъпки назад"

  Таман се бяха засилили курнели, ради и лилявите им патерици да бутат Боко и прааас... с доклада по червените чела. Бързо сменяйте плочата, доклада не излезе както го искахте...

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Електронни обществени поръчки, електронно общуване с администрацията, мълчаливо съгласие навсякъде, където е възможно, и може да си правите мониторинг до 2070, няма да има значение.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Боже,още една опорка взехте от лилявите,че не една,ами две,защото Румъния е критикувана,а лилявите много я рекламираха.Вече-тцъ.

 8. 8 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 388 Неутрално

  То ние щото само напред и нагоре вървим! :))

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  В превод от бюрократично-дипломатичния език на Брюксел означава: Засега, не сте свършили нищо, но имате условия, за да започнете работа. Като си свършите работата и се убедим, че не лъжете за пореден път, мониторингът пада. Пожелаваме ви успех...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  С други думи - имате шанс, но ако не направите промени и не покажете резултати, ще си остане само шанс за скорошен край на мониторинга!

 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Те затова вече почнха да пишат,че нямало интерес към доклада?Не бил важен.И не го отразяват ,щото не могат да го ползват за пропаганда.

 12. 12 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Хахаха значи в България къде точно е борбата с корупцията?? Ако в Румъния имат и премиер и министри в затвора за корупцуия у нас се бъзикат по телевизята явни криминали. това ЕС е тотален прова лв сегашната си форма. Само хранилка на пияници и корумпирани политикани.

 13. 13 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Шах с шешката. Тия от ЕС май са сложили розовите очила за нашата съдебна система.
  Сега цацаров и шефа му пеефски ще се развилнеят в сталински модел на преследване. ВЯвно има нещо което само ЕС знае. Например, че ако правителството падне, путин ще изпрати зелени човечета у нас... Кой знае...

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Ааа,Добрич,взел си "бюрокраричен брюкселски" да превеждаш...

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#10] от "Наблюдател":

  Не, този път не е "шанс". Половината от наблюдаваните области са "затворени" (изчерпани).
  Което наистина е успех.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Нищо не разбира този! Ние сме най корумпирани, най крадени, най бедни, най болни, най мързеливи, най необразовани, най мръсни и миризливи.........Господине, не развалянето идилията в блатото на русофилите!

 17. 18 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2852 Весело

  "Ако тази положителна тенденция продължи и България поддържа темпото по устойчив и необратим начин, Еврокомисията е убедена, че миниторингът ще приключи преди края на мандата й"

  Ах, колко лошо! Три показателя вече затворени, три ще затворят догодина. Лошо, особено преди евроизборите. Трябва да се намали темпото, да се направи неустойчиво и някакси да се обърне.
  Знаех си, още когато "Дневник" дебело подчерта, че към доклада има нулев интерес. На кого му пука за успехите на България!?!

 18. 19 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Ами не знам за Румъния, ама сме в шаш от констатациите за БГ. Очевидно всичко е "шест", само некои идиоти тук си мислим, че прокуратура, съдебна система и прочие са пълна смрад...
  Другият вариант е да си приказват колкото да замазват положението, а след година да кажат това, дето казват сега за Румъния и - назаден... До другия път :)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 19. 20 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Бай Франсискус, че двете дунавски комшийки не сме цветя за мирисане, не е тайна.
  Но защо не кажеш, драги г-н Тимерманс, като кандидат на социалистите за поста на Юнкер, точно заради кого в Европа, която според теб и подобните ти се простира от Рейкявик до Владивосток, ти се стяга душичката и страшно ти се иска да поразхлабиш санкционната..., т.е. стегнатата си яка ?

 20. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Ключовата дума е "възможност"...
  Другото зависи от нас!!!

 21. 22 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 970 Весело

  От 10 години все сме близо - до Шенген, до Еврозоната, до отпадането на визите за САЩ. Супер близо сме. Всички условия изпълняваме.

 22. 23 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аааа така значи, че протестите са били заради хубавият доклад на ЕС, благодарение на Бацето. 😃😃😃

 23. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  АХАХАХХАХАХАХАХАХХА България трябва да бъде оставена да гние на дъното, или изритана от Европа, за да ни е гадно за винаги. Ние сме прасета, които обичат собствената си тиня.

 24. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  "Тимерманс: "Три от шестте показателя за страната се смятат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България поддържа темпото по устойчив и необратим начин ..."

  ВРЕМЕННО затворени, ако някой го чете като "изпълнени(изччерпани)", мога само да допълня - временно затворени? или временно изчерпани? И да го видим този доклад, аз освен това го чета винаги в оригинал, за да няма такива преиначени предсватяния в превода. И още по-важно е кои са тези незатворени дори и временно глави!

 25. 26 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 538 Неутрално

  По принцип ЕС подкрепя корупцията у нас а не обратното. Факт.

 26. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#14] от "yanne":

  Абе, не му разбирам чак толкова... Ама, на това ми докарва... :)

  Бивш tww09306483.
 27. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#19] от "pariah":

  "Ами не знам за Румъния, ама сме в шаш от констатациите за БГ. "

  Ами че то си е за шаш! Толкова изхабена слюнка против България да се окаже плюене срещу вятъра!

 28. 29 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 572 Весело

  Тимерманс как така си позволява положителни изказвания за България, без да се допита до президента, Корнелия и Слави Трифонов !? Не знае ли тук какъв страшен ужас е настанал с цените на горивата и че мутрите с мерцедеси с руски номера, които дирижират протестите, едвам си плащат бензина? :-)

 29. 30 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Абе този Тимерманс и хората от ЕК не четат ли спонсорираните от Сорос издания, да разберат, че тук няма правосъдие, няма демокрация, няма свобода на словото!!! Тук биват проверявани собственици на "честни" медии...

 30. 31 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 34 Неутрално

  АХАХАХХАХАХАХАХАХХА България трябва да бъде оставена да гние на дъното, или изритана от Европа, за да ни е гадно за винаги. Ние сме прасета, които обичат собствената си тиня.
  —цитат от коментар 24 на arcanum


  Добре се познаваш, това е положително.

 31. 32 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 34 Неутрално

  По принцип ЕС подкрепя корупцията у нас а не обратното. Факт.
  —цитат от коментар 26 на jobssboj


  Кое е обратното. Корупцията у нас не подкрепя ЕС. Титани на мисълта сте туй червените ушанки от край време.

 32. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  От 10 години все сме близо - до Шенген, до Еврозоната, до отпадането на визите за САЩ. Супер близо сме. Всички условия изпълняваме.
  —цитат от коментар 22 на kapitan_laino


  Ако се погледне реално нещата не са красиви...Под булото на макроикономическите показатели ние ще открием, че България е страната на мизерията, най-бедната страна в Европейският съюз, а и в огромна част от света. Да не говорим, че е най-корумпираната страна в ЕС. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Голяма част от българските пенсионери живеят с малко над 5 евро на ден, минималната заплата е малко над 8.5 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 14 евро на ден? Да, и това е държава членка на Европейският съюз....Населението на България намалява по-бързо отколкото в държави където се водят военни действия. За последните десет години, населението на България се е стопило с над един милион или близо 13%. Пенсионерите са около една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има в предвид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудосопособното, активно и интелигентно население на България. Липсата на адекватно образование, инвестиции в науката и нови технологии, както и моралният упадък в България се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации.


 33. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#25] от "Наблюдател":

  Вече е качен, аз го прочетох, виж го и ти.
  И да, много добре знам какво е "временно затворен", особено предвид факта, че планират мониторинг за целия ЕС.

  Доброто е заразно
 34. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5532 Неутрално

  До коментар [#17] от "Наблюдател":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  АХАХАХХАХАХАХАХАХХА България трябва да бъде оставена да гние на дъното, или изритана от Европа, за да ни е гадно за винаги. Ние сме прасета, които обичат собствената си тиня.
  —цитат от коментар 24 на arcanum


  Прасетата ако може да се отделите малко така настрани, че останалите не си падаме по тиня и помия.
  Мерси!

  Доброто е заразно
 36. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Доста е тегаво да не разбираш какво ти се казва. Мониторингът трябваше да отпадне сега, с тоя доклад. Не отпадна. Това са фактите.

  Има и оше един - системата в Румъния, която разгони прокуратурата им, и на която герберастите толкова се кефеха, получи шамар.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#30] от "silverman":

  Очевидно четат. Щото точно това казват.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Ох и тоя вече е враг на Ттутраканската селищна система. Горките ДСБ-ари, отиде и тая опорна точка...

 39. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#33] от "GreenEyes":

  Не, че нещо, ама ако утре вземат та ни приемат в Шенген, тогава пък какво ще правите?

  Щото това с холандците си е чиста политика и е въпрос на време да бъде спазарено. Ако си мислите, че някой в Холандия знае кой е Цацаров или Пеевски или дали въобще му пука от това, жестоко се лъжете.

  Самите холандци, много скоро ще узреят за идеята, че трябва да сме в Шенген, за да има реален контрол на границата.

 40. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Къде го видяха този "напредък", в съдебната реформа ли, в медийната среда ли, че и да "поддържа темпото по устойчив и необратим начин"!? Едно голямо необратимо нищо...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 41. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2962 Весело

  "Тимерманс видя шанс за скорошен край на мониторинга в България"
  и скоро ще каже, че само му се е привидяло.

  подпис
 42. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":

  Колкото и да ти е чудно, знаят, знаят и за КТБ, и то в подробности...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 43. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#39] от "niakoi_si":

  Що да е враг? Щото ви отвъртя поредния шамар ли? Нещо пак бъркаш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#40] от "niakoi_si":

  Това как утре ще ни приемат в Шенген го чета вече 8ма година.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 46 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2448 Гневно

  Невероятна тъпотия от страна на ЕС. Бойко е лобирал масивно да се запази "стабилната конструкция"

 46. 47 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#46] от "arcanum":

  ЕС са комунисти. Тимерманс фуражка. Оставка! Напред Корнелия! Тя ще ви оправи!

 47. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  докладът е по-скоро положителен и за България, и за правителството, не бива да се казва на черното бяло.
  на мен ми е крайно любопитно дали наистина мониторингът ще отпадне, както и дали ще ни приемат в шенген.

 48. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Вече можем да залагаме кое ще падне първо - мониторингът или самия ЕС.

 49. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  И ква стана тя? Профсъюзът на Очакващите Длъжност Когато Вземем Властта пак гузно върти очи - личи ли му с какви намерения е тръгнал и как се е върнал...

 50. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  И Станишев беше същият. Все да ебе отива, и все ебан се връща. Накрая, като минаваше край Боку, все някак си се извърташе, да не се окаже с гръб към него. Условен рефлекс, значи, според както казва Науката!

 51. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Та колкото и да го не харесваш Боку, как да повярваш на тия, дето са тръгнали да го свалят? БСП омазани до ушите, гаче ли току-що са се измъкнали през дупката на пода от онази знаменита външна постройка в Серишник. Новите им съюзници от кварталната софийска кръчма, дето и клуб не са, в 168 партии се групираха, и прегрупираха, и пак си останаха гола вОда. Малко ми е мъчно за тях, наистина, все добри момчета са, ако бях триесе години по-млад, сигурно приятели щяха да ми бъдат, ама то едно е да си свестен, друго е да разбираш. Трето - да не те мързи.

 52. 53 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Колкото и да са умни, мили, интелигентни и честни, задачата, с която са се захванали, е непосилна... Да убедиш сичкото българин - от циганските маали през що-годе живналите села и крайните градски квартали, че при Боку му е по-зле, отколкото е било при БСП - и коги сами са били на власт, и коги - в някаква кокалиция с процентно разпределение на откраднатото. И че те са пенкилера и последният некадърник богат да стане, и което е най-важното - да натрие носа на комшията, дето все по-добре се урежда.

 53. 54 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Тотално компрометиране на механизма на мониторинг на ЕК. Да кажеш, че нещата се развиват в добра посока е съвсем меко казано дебелоока лъжа. После защитавай европейската кауза. Потресен съм. Аз бих написал два пъти по-критичен доклад от последната година.

  generator
 54. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  А безумната надежда, че Боку Тиквата някой друг ще им го свали - я лумпените, че им скъпнало нещо, я ЕК, я путиноидите, пък веднъж като го свалят, тях - само като ги видят какви с умни и хубави, и веднага ще им рекнат: "Елате да ни поуправлявате, че други таквизи лични юнаци като вас хептен, съвсем и изобщо си нямаме!", тя тая надежда само в дни и години на върховно отчаяние се явява в душите на хората. Коги сами са се направили безполезни, защото нито знаят какво да искат, нито знаят как да го вземат, пък как да не се и излагат - хабер си нямат. Тъжно наистина, много тъжно... Простаци, копеле, няма да те разберат... - както казваха ялтаджиите преди близо половин век.

 55. 56 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Пълен триумф на Бойко Борисов. Тоя наистина надмина учителя си бай Тошо. Че ние не живеем добре, това ясно. Но, че такава лисица на власт не е имало цялата Трета българска държава, също не е лъжа.

 56. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#56] от "Alex Prime":

  Това за лисицата е напълно вярно, никой от премиерите последните 29 години не може да му стъпи на левия пръст, поне по хитрост.

 57. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#24] от "arcanum":

  Добре сте се описали,но защо смятате,че всички са като вас??

 58. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Е, нищо, нищо... Те силните страсти затуй са силни - щото бързо отслабват...

 59. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Е,ти и статия за пингвинитв в Антрактида да прочетеш,все на това ще ти изглежда.

 60. 61 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  През цялото време на профсъюзна превъзбуда обаче най-много ме кефеше кмета. Беше направо побеснял, горкият. Все едно, че мъжки хипопотам е видял Илиана Йотова... Или Корнито, преди да й направят липосукция...

 61. 62 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Европа унищожи надеждите на българите за нещо по-добро...за някаква промяна.

  После, защо имало евроскептицизъм.

  Празни приказки, вместо да ошамарят тези, които заслужават и да ги поставят на място.

 62. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#33] от "GreenEyes":

  България е в златния милиард,това е 10-15% от световното население,което живее най-добре.Стига с глупостите!

 63. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  В крайна сметка се оказа, че Европейският съюз за нищо не става. Един Боку не може да свали... А хората страдат ли, страдат под сатрапския му чепик. Само че, нали са дебили, категорично отказват да го разберат. Не случихме на народ, и това си е.

 64. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#37] от "Darth Plagueis":

  В Румъния просто разкараха соросоидите,които се бяха окопали в Специализираната Прокуратура и от там се опитваха да кадруват.Това ви беше мечта и за тук,ама тцъ-не стана.

 65. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#33] от "GreenEyes":България е в златния милиард,това е 10-15% от световното население,което живее най-добре.Стига с глупостите!
  —цитат от коментар 63 на yanne


  Гербер, давам ти факти за състоянието на татковината. Ако на герберските тролове не им изнася, аз не мога да им помогна. България на последно място ли е в ЕС по изнесените от мен данни? На последно място е. Айде сега вторият ешелон на БКП (пазачи, бодигардове, шофьори и пр. прислуга мна лукановския ешелон) да си направи сметката.

 66. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#47] от "zle_platen_trol":

  Къде е разликата между Корнелка и Баце?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#65] от "yanne":

  Разкараха ги, ма ЕК ги критикува баш затова. Нещо?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#64] от "gr52":

  Същото като с Тпшо, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Нищо не разбира този! Ние сме най корумпирани, най крадени, най бедни, най болни, най мързеливи, най необразовани, най мръсни и миризливи.........Господине, не развалянето идилията в блатото на русофилите!
  —цитат от коментар 16 на ralita68


  Умно момиче!

 70. 71 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenEyes":

  Много зависи от базата за сравнение. България със сигурност е, ако не най- лошото, то едно от най- лошите места за живеене в ЕС. В България обаче, слава Богу, се живее много по- добре от почти всички европейски държави извън ЕС. Да не говорим за Африка и голяма част от Азия. Съвсем друг въпрос е, че ние трябва да се сравняваме с развитите държави, а там нещата не изглеждат добре, меко казано. И все пак, когато видиш малко повече свят извън туристическите маршрути се убеждаваш, че тук не е чак толкова зле. Повярвай, има места, където се чудиш, как е възможна такава потресаваща мизерия.

 71. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#54] от "conTXT":

  Никой никъде не казва такова нещо. Докладът е поредният такъв, който казва - нема да ти свалим мониторинга, сядай си, двойка. Нищо друго няма като послание в него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#47] от "zle_platen_trol":Къде е разликата между Корнелка и Баце?
  —цитат от коментар 67 на Darth Plagueis


  Баце няма навика да пърди шумно на публични места, при наличие на много хора. Е, сигурно и други разлики има, но тази е най-очевадната. :)

 73. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#73] от "gr52":

  Е, радвам се, че имаш близки впечатления от Корни. Все пак, не е малко, признавам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 75 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#67] от "Darth Plagueis":

  Разликата драги, я четеш в заглавието. Лично аз никога не съм можел да си обясня, защо, но е факт, че в Брюксел си затварят очите за Боко. При Корнела това няма да е така. С други думи разликата е в отношението към България. Не е кой знае, какво, но е е и малко. Друга разлика, мисля за всеки е ясно, няма.

 75. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":

  Предполагам, че сгрешената дума е "Тошо". Ми за него не знам. Те Жельо Бойчев и Таско Ерменков бяха тръгнали като улави да мъкнат по улиците на Гошо и Тошо портретите. На мен и двамата не са ми любимци. :)

  ………………….

  П.П. Предполагам, си забелязал, че за повечето неща сме съмишленици. Ма то не може за всичко! И не, не съм гербер... Просто не вярвам в печеливши сделки от рода на куц кон за умряла кокошка... Пък и... то бива ли човек все за бизнес да мисли? :)

 76. 77 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenEyes":Много зависи от базата за сравнение. България със сигурност е, ако не най- лошото, то едно от най- лошите места за живеене в ЕС. В България обаче, слава Богу, се живее много по- добре от почти всички европейски държави извън ЕС. Да не говорим за Африка и голяма част от Азия. Съвсем друг въпрос е, че ние трябва да се сравняваме с развитите държави, а там нещата не изглеждат добре, меко казано. И все пак, когато видиш малко повече свят извън туристическите маршрути се убеждаваш, че тук не е чак толкова зле. Повярвай, има места, където се чудиш, как е възможна такава потресаваща мизерия.
  —цитат от коментар 71 на zle_platen_trol


  Ако можеше, щях да ти пиша повече от един плюс. Абсолютно си прав за мизерията по света. Наскоро бях в Шанхай, китайската витрина, и там видях такава мизерия, каквоато не съм виждал никъде по света, а аз пътувам наистина много. Мизерията в гетата на Шанхай е в пъти повече от тази в циганските квартали на големите български градове. Но..., това не означава че не сме на почти на дъното. Сравнявам с Тайланд, Мароко, Чили, Уругвай, държави в които съм бил и съм се чудил колко са напред от България. Ние сме на ниво Черна гора, БЮРМ, Албания и много по-зле от Хърватско, Словакия, Естония и пр. Наистина картинката не е красива. А ми се искаше след почти 30 години да "литнем" поне малко. Ама с руски монополи и прилежащите им слуги е много трудно. Всички, които се отърваха от комунистите си и руските слуги дръпнаха, всички, които са още с тях са на нашето ниво. Язък за пропуснатите възможности. Да се надяваме, че в следващите 30 години ще имаме повече късмет.

 77. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#74] от "Darth Plagueis":

  Бе, не са съвсем близки... Гледам да съм по-далеч, че като изтрещи като разпран чаршаф и пусне фосгена... никак не е приятно...

 78. 79 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Добре е да се прочете доклада преди да коментираме:

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/progress-report-bulgaria-com-2018-850_en.pdf

  Далеч съм от правните материи, но доклада ми се струва доста повърхностен. Говорят за някакви реформи във ВСС, хвалят новите антикорупционни агенции появили се след предишния доклад (КОНПИ, МОНПИ и не знам какви други), хвалят специализирания съд и прокуратура.

  Явно демонстрационната пушилка с Иванчева, Арабаджиев и Банев е дала плодове. Струва ми се, че ЕК проявява дълбоко неразбиране относно кампанийността на всички публични действия в България.

 79. 80 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Бивши комунисти на власт - виж Румъния, мисли за България!

 80. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#56] от "Alex Prime":

  Нали уж беше еднокнижник,помпиер,тиква,прост?!Сега бил хитър...

 81. 82 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#66] от "GreenEyes":

  Да си най-беден от най-богатите,не те прави най-беден изобщо!

 82. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#67] от "Darth Plagueis":

  Е,сега къде разликта между "Корнелка" и "Баце" ?!Ти кажи,нали си гласувал за кандидата на единия на последните избори,ти обясни защо си го предпочел!

 83. 84 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#68] от "Darth Plagueis":

  Е,ЕС критикува и Полша и Унгария.Само вие се подмокряте,когато някой ви критикува родината.За жалост,при вас е от радост.

 84. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3457 Любопитно
  До коментар [#77] от "GreenEyes":

  Ето,добре са ти описали в тоя пост.

 85. 86 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Ха, тоя Тимерцван не е ли виждал Бойкикиев да го светне за Шиши?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 86. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Ако България продължи да работи и полага същите усилия, има възможност да приключи мониторинга преди края на мандата на тази Европейска комисия следващата година. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс при обявяването на докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

  Тимерман казва право куме та в очи , но в иезуитски стил - Работете така , както до сега и ИМА възможност да падне мониторинга . Но . Което означава , че работили - не работили ПО СЪЩИЯ начин , има възможност ДА НЕ ПАДНЕ . Витиевато , нали ? А мъжката дума е - Ако РАБОТИТЕ ТАКА - ще падне , - . Но де ти мъже на брюкселската зеленчукова борса . Където се е пръкнала и позицията за Конвенцията ...

 87. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#82] от "yanne":Да си най-беден от най-богатите,не те прави най-беден изобщо!

  Но съвсем другояче звучи , когато се каже истината - че най-богатите българи са по- бедни от бедните на най- богатите . Дано
  разбереш за какво иде реч .

 88. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#56] от "Alex Prime":Пълен триумф на Бойко Борисов. Тоя наистина надмина учителя си бай Тошо. Че ние не живеем добре, това ясно. Но, че такава лисица на власт не е имало цялата Трета българска държава, също не е лъжа.

  Наивно венцехвалене . Едва ли имаш по- големи впечатления от Простия , отколкото баща му . А той е човека , произнесъл оценката за отрочето си - "Як си , сине , ама си будала . Това не ефолклор . Признание е на самия оценяван , и то пред българските медии . След неговото собствено признание в Мадан -" Аз съм Прост, и вие сте прости . Затова се разбираме добре . И това не е лъжа .

 89. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#16] от "ralita68":

  "Нищо не разбира този! Ние сме най корумпирани, най крадени, най бедни, най болни, най мързеливи, най необразовани, най мръсни и миризливи.........Господине, не развалянето идилията в блатото на русофилите!"
  ===========
  Пусни едно весело или заядливо настроение, иначе трябва да ти сложа минус.

  Еретик
 90. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#89] от "papуre":

  При теб, таковата…. по рождение ли е?

 91. 92 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#48] от "boevbisser":

  "на мен ми е крайно любопитно дали наистина мониторингът ще отпадне, както и дали ще ни приемат в шенген."
  ==================
  На мен също, но въпреки всичко го намирам за потупване по рамото. В Гърция ходя рядко, за Централна и Западна Европа трябва да мина Сърбия, така че не ме радва прекалено.

  Еретик
 92. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#16] от "ralita68":"Нищо не разбира този! Ние сме най корумпирани, най крадени, най бедни, най болни, най мързеливи, най необразовани, най мръсни и миризливи.........Господине, не развалянето идилията в блатото на русофилите!"===========Пусни едно весело или заядливо настроение, иначе трябва да ти сложа минус.
  —цитат от коментар 90 на Костадин Иванов


  Е, тя иронията буквално просветва под всяко изречение! Ти какво искаш - в скоби да отбелязваме: "Това е смешно. Смейте се!!! Хи-хи-хи!!!" ли?

 93. 94 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#52] от "gr52":

  "Та колкото и да го не харесваш Боку, как да повярваш на тия, дето са тръгнали да го свалят? БСП омазани до ушите, гаче ли току-що са се измъкнали през дупката на пода от онази знаменита външна постройка в Серишник. Новите им съюзници от кварталната софийска кръчма, дето и клуб не са, в 168 партии се групираха, и прегрупираха, и пак си останаха гола вОда. Малко ми е мъчно за тях, наистина, все добри момчета са, ако бях триесе години по-млад, сигурно приятели щяха да ми бъдат, ама то едно е да си свестен, друго е да разбираш. Трето - да не те мързи. "
  ==========================
  ++++++++++++++++
  Утрепа ги! Нямаш милост!

  Еретик
 94. 95 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Благодаря. :) С това си изкарвах хляба, преди да ме пенсионират. С трепане, демек.

 95. 96 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#24] от "arcanum":

  "Ние сме прасета, които обичат собствената си тиня."

  Че стой си там! И продължавай да се хвалиш!

 96. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#24] от "arcanum":

  "Ние сме прасета, които обичат собствената си тиня."

  Че стой си там! И продължавай да се хвалиш!

 97. 98 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9189 Любопитно

  Нашата конструкция е по здрава от влашката :-).

 98. 99 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  С 2 думи - от нас до края на мандата на тази Европейска комисия това е. За следващата не гарантираме.
  Лицемери.

 99. 100 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#34] от "АзКлавдия":

  Мдааа "can be considered provisionally closed", provisionally - под условие .... и продължава тъй като са в развитие, необходомо е наблщдение за да се потвърди този тази оценка. А за останалите има даже влошаване (significant deterioration)...

  http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-6363_en.htm
  The Commission has concluded that three benchmarks out of six (benchmark 1 on judicial independence; benchmark 2 on legislative framework; and benchmark 6 on organised crime) can be considered provisionally closed. Given that in some cases developments are ongoing, continued monitoring is required to confirm this assessment. In addition, the Commission's report notes a significant deterioration in the Bulgarian media environment over recent years which risks restricting the access of the public to information and can have a negative impact on judicial independence, with targeted attacks on judges in some media. More widely, the ability of the media, as well as of civil society, to hold those exercising power to account in a pluralistic environment free from pressure is an important foundation stone to pursue the reforms covered by the CVM, as well as for better governance more generally.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK