Постоянен механизъм за надзор да замени мониторинга за България, предлага Европарламентът

Постоянен механизъм за надзор да замени мониторинга за България, предлага Европарламентът

© ReutersДокато от Европейската комисия и от средите на управляващите и прокуратурата в София изразяват надежди след една година да приключи продължаващият повече от десетилетие специален мониторинг на Европейската комисия, в Европейския парламент днес ще бъде подложен на гласуване проект за резолюция, в който в чл.4 изрично се предлага въвеждането на нов и с много по-широк обхват инструмент като заместител на уникалния за България и Румъния Механизъм за сътрудничество и проверка.


В текста се "призовава [Европейската] Комисия да разгледа възможността за обвързване на предложения от нея регламент относно защитата на бюджета на Съюза в случай на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки с всеобхватен, постоянен и обективен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права".


Това е част от инициативите за създаване на пространство на свобода, сигурност и правосъдие (ПССП) и се позовава както на Договора за функционирането на Европейския съюз (чл.70), така и на необходимостта от още един инструмент за защитата финансовите интереси на ЕС и в частност на бюджета на Съюза.
Най-вероятно резолюцията ще бъде одобрена, тъй като под проекта ѝ са се подписали представители на групите на Европейската народна партия, социалистите, либералите и Зелените. Контрарезолюция, в която се казва, че няма нужда от никакви допълнителни мерки, са внесли от Алианса на консерваторите и реформистите - малка група на евроскептични депутати, в която членува Николай Бареков.


Вносителите критикуват Европейската комисия и Съвета на ЕС, че не предприемат нищо в тази посока и че отказват да приемат изработването на Пакт за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. "Европейският парламент би могъл да поеме инициативата за започване на пилотен доклад за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, както и междупарламентарен дебат", се казва в проекторезолюцията.


"Такъв механизъм е спешно по-необходим от всякога", заявяват четирите парламентарни групи, обединяващи огромното мнозинство от евродепутатите. Той може да обхваща още мониторинг на плурализма в медиите, реформи в правораздаването и борбата с корупцията.


След като през последните месеци срещу две страни членки (Полша и Унгария) започнаха безпрецедентни наказателни процедури по Член 7 от Договора за ЕС, става още по-актуален проблемът със събирането на факти и професионални анализи като основание за подобни решителни действия. Според Член 70 от Договора за функциониране на ЕС "Съветът, по предложение на Комисията, може да приема мерки за установяване на реда и условията, при които държавите членки, в сътрудничество с Комисията, правят обективна и безпристрастна оценка на прилагането, от страна на органите на държавите членки, на политиките в областта на ПССП".


Днес в Европейския парламент ще бъде гласувана остра критика и за действията на Румъния в сектора на правосъдието, разделението на властите и върховенството на закона. Страната, която от 1 януари поема председателството на ЕС, може да се окаже не само под мониторинг (както беше България тази година), но и с растяща вероятност да попадне в една група с поляци и унгарци.


Инициативата за Механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права е още от 2015 г. и се позовава на първо място на Член 2 от Договора за ЕС, който определя: "Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете".


През май 2018 г. Европейската комисия предложи създаващите системна заплаха нарушители на върховенството на закона и ценностите да бъдат проверявани и, ако има основание, наказвани със замразяване на плащания или прилагането на правни и договорни ангажименти; забрана съответната страна да бъде допускана до нови правни отношения в съюза, спиране одобряването на една или повече програми, намаляване на финансовите преводи към други програми и т.н.През август 2018 г. Европейската сметна палата подкрепи предложението на Еврокомисията и потвърди, че "незаконни и произволни решения от публични власти, отговорни за управението на фондове и надзор на правораздаването, могат да ощетят финансовите интереси на ЕС". Но палатата също така посочи, че при сегашния си вид инициативата предоставя твърде много власт на Европейската комисия при все още не съвсем прецизни критерии и процедури.


Една от препоръките е толкова важни решения за въвеждане или отмяна на драстични мерки срещу страна член да включват и одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС. При това процедурата не е задължително да е продължителна - достатъчно е в рамките на 1 месец парламентът и Съветът да не оспорят решението на Европейската комисия, за да влезе то в сила след "мълчаливо съгласие".


  Всичко, което трябва да знаете за:
  Коментари (120)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на boevbisser
   boevbisser
   Рейтинг: 3076 Весело

   Ами сега? Имаме големи и вълнуващи шансове първи да влезем в такъв нов механизъм и скоро да не излезем, ако се създаде, разбира се.
   Във всеки случай шансовите ни тук изглеждат по-реалистични, отколкото за Шенген, еврозоната и банковия съюз, където уж всичко е наред и а-ха....

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Весело

   ГЕРБ няма да харесат това. Очаквам голям вой от фенгрупата им.

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Весело

   До коментар [#1] от "boevbisser":

   Както се разбра - Шенген се отлага ОТНОВО за неопределено време заради Управляващите, които пак трябва да търсят кой им е виновен, Защото те ВИНАГИ са чисти като момина сълза.

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на plamen_b
   plamen_b
   Рейтинг: 1537 Весело

   Мониторингът отпада, започва надзорът :-)

  5. 5 Профил на Игнациус Райли
   Игнациус Райли
   Рейтинг: 8 Неутрално

   ГЕРБ няма да харесат това. Очаквам голям вой от фенгрупата им.
   —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА

   Гербаджиите съвсем скоро ще реват в захлас "Да живее великия Путин", помнете ми думата. Някои започнаха вече на други места.

   "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
  6. 6 Профил на boevbisser
   boevbisser
   Рейтинг: 3076 Весело

   До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


   До коментар [#4] от "plamen_b":

   Нека да сме честни - не бяхме готови за ЕС, взеха ни по милост в оня момент, сега всеки ден трябва да палим свещ, защото съвсем спокойно могат да ни изгонят.

  7. 7 Профил на Hawaii
   Hawaii
   Рейтинг: 3912 Любопитно

   съвсем спокойно могат да ни изгонят.
   —цитат от коментар 6 на boevbisser


   Няма ли да им е по-лесно

   ДА ИЗГОНЯТ ТУКАШНАТА РУСКА ПРИСЛУГА,

   отколкото да гонят цяла България !!!!

  8. 8 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3456 Неутрално

   Постоянен механизъм за надзор да замени мониторинга за България, предлага Европарламентът"

   освен в заглавието къде в статията се споменава това?
   фактите "В текста се "призовава [Европейската] Комисия да разгледа възможността за обвързване на предложения от нея регламент относно защитата на бюджета на Съюза в случай на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки с всеобхватен, постоянен и обективен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права"."

   сериозно ли има съмнение относно фалшиви новини и кой/как добавя реалност

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3456 Любопитно

   До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

   да посочиш къде в "статията" е спомената България

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  10. 10 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 3266 Весело

   До коментар [#7] от "Hawaii":

   Няма ли да им е по-лесно

   ДА ИЗГОНЯТ ТУКАШНАТА РУСКА ПРИСЛУГА,

   отколкото да гонят цяла България !!!!
   =======
   Няма....... понеже интернационала на 21 век си има за столица Брюксел.
   Май само ти и Анжела Дейвис не го осъзнавате още....

   Bukalemun
  11. 11 Профил на boevbisser
   boevbisser
   Рейтинг: 3076 Весело

   До коментар [#9] от "дерибеев":

   добре, че не е посочена, че ако беше и посочена...
   така поне остават надеждите, че няма да ни пляснат и за това през пръстите.

  12. 12 Профил на 4ort
   4ort
   Рейтинг: 1651 Неутрално

   ГЕРБ няма да харесат това. Очаквам голям вой от фенгрупата им.
   —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


   Важното е, че на Позитано им харесва.
   Важното е, че искат да имат евродепутати , за да громят ЕС от вътре, а не с улични протести у нас.

  13. 13 Профил на Vlado Nikolov
   Vlado Nikolov
   Рейтинг: 3499 Весело

   Спокойно другаре. Ша са управиме. Мен трима папи са ме гладили по главата, затова съм винаги прав. А за положението са виновни БСП, ДПС, Путин и арменски поп.

  14. 14 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 624 Неутрално

   До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

   Кметичке, само когато вашите са на власт, България е със спрени фондове. Не им бери грижата на ГЕРБ, както виждаш умеят добре да се сработват на ниво ЕК и ЕНП. Още дълго ще има да цивриш из форума "оставка".

  15. 15 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 624 Неутрално

   До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

   Кметичке, само когато вашите са на власт, България е със спрени фондове. Не им бери грижата на ГЕРБ, както виждаш умеят добре да се сработват на ниво ЕК и ЕНП. Още дълго ще има да цивриш из форума "оставка".

  16. 16 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 624 Неутрално

   А Дневник отново са христоматиен пример за тенденциозно поднасяне на новини. В статията никъде не става дума за България, но в заглавието се натяква върху името на държавата.

   Медийната свобода това ли е? Свободата да манипулираш? С какво сте по-добри от Пеевските парацали? Само грантовете са по другата ос. Жалка картинка.

  17. 17
   ****

   Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  18. 18 Профил на niki7
   niki7
   Рейтинг: 207 Неутрално

   Това няма как да мине. Ще трябва да се одобри от всички страни членки, а това няма как да стане. Поредни сапунени мехури и вадене на плашила от евроинституциите, от които нишо няма да произлезе.
   Между другото, след като правилата в ЕС са нещо важно, от доста дълго чакам наказателна процедура срещу Германия например, за превишение за повече от десет години на критерия държавен дълг/ БВП над 60%.

  19. 19 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4099 Весело

   Добре дошли в България, скъпи еврокомисари!

  20. 20 Профил на Alexander97
   Alexander97
   Рейтинг: 2695 Неутрално

   До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":да посочиш къде в "статията" е спомената България
   —цитат от коментар 9 на дерибеев


   "механизъм за надзор да замени мониторинга за България"

   Не в ТИКВИ, а в кратуни"
   както е казал народът 🤣

   С този начин на управление, хомот е нужен на нашите управляващи.

  21. 21 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3456 Неутрално

   До коментар [#20] от "Alexander97":

   механизъм за надзор на всички членки , това с БГ е добавена реалност .

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  22. 22 Профил на BiGman1
   BiGman1
   Рейтинг: 1619 Весело

   До коментар [#16] от "niakoi_si":


   А Дневник отново са христоматиен пример за тенденциозно поднасяне на новини. В статията никъде не става дума за България, но в заглавието се натяква върху името на държавата.Медийната свобода това ли е? Свободата да манипулираш? С какво сте по-добри от Пеевските парацали? Само грантовете са по другата ос. Жалка картинка.
   —цитат от коментар 16 на niakoi_si


   Не се ядосвай...по този начин научиха много хора да четат самите статии а не само заглавията...:)

  23. 23 Профил на _imi_
   _imi_
   Рейтинг: 689 Неутрално

   Явно България ще играе ролята на кварталния идиот в ЕС. Сами си го заслужихме. И продължаваме да го доказваме с петата колона.

  24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Весело

   До коментар [#9] от "дерибеев":

   Всеки средноинтелегентен индивид може да чете и между редовете. Ти как се справяш ?

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  25. 25 Профил на дедо Андро
   дедо Андро
   Рейтинг: 618 Неутрално

   Добре дошли в България, скъпи еврокомисари!
   —цитат от коментар 19 на daskal1


   И вас сме способни да вкараме във воденицата на Кори Корупциева, нали?

   Мразя тази дума, ама ДАНО да не стане така и мелничарите да отидат там, където им е мястото.

   Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Любопитно

   До коментар [#21] от "дерибеев":

   Що бе? Нас ще ни гонят ли ???

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  27. 27 Профил на Alexander97
   Alexander97
   Рейтинг: 2695 Весело

   До коментар [#20] от "Alexander97":механизъм за надзор на всички членки , това с БГ е добавена реалност .
   —цитат от коментар 21 на дерибеев


   Смяташ, че сме страна-отличничка, та ще ни отмине контролът от ЕС!

  28. 28 Профил на selqnin
   selqnin
   Рейтинг: 1910 Неутрално

   За съжаление 30 години по-късно имаме необходимост от надзор и натиск за да се държим цивилизовано...

  29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Неутрално

   До коментар [#23] от "_imi_":

   И на белите мишки в медицината. Както експеримента с бонус-малус проекто системата.

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  30. 30 Профил на plebs
   plebs
   Рейтинг: 264 Весело

   А Дневник отново са христоматиен пример за тенденциозно поднасяне на новини. В статията никъде не става дума за България, но в заглавието се натяква върху името на държавата.Медийната свобода това ли е? Свободата да манипулираш? С какво сте по-добри от Пеевските парацали? Само грантовете са по другата ос. Жалка картинка.
   —цитат от коментар 16 на niakoi_si   До коментар [#16] от "niakoi_si":

   Медийната свобода беше, бре. Когатно имахме един СИБ. :)
   Сега е слободия някаква. То Моника, то Пеевски, то Шаренкова...

   Февруари 2009г.
   Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
   Тошо Тошев – Председател на УС
   Венелина Гочева – Зам. председател на УС
   Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
   Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
   Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
   Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
   Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
   Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
   Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
   Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
   Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
   Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“
  31. 31 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3456 Весело

   До коментар [#22] от "BiGman1":

   лоша услуга си правят .... много хора започнаха и нечии декларации да четат , и обвинения

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  32. 32 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3456 Весело

   До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

   вас не , има класации на медии

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  33. 33 Профил на Ох леле
   Ох леле
   Рейтинг: 264 Неутрално

   Бих желал, както след Освбобождението, да дойдат западняаци да ни направят хора, но едва ли ще се случи. Хората знаят, че там където е имало комунизъм трева не никне

  34. 34 Профил на Matematiks
   Matematiks
   Рейтинг: 213 Неутрално

   Бравооо ! Това е първа стъпка !
   Втората е директно да назначават министри, служебни !

  35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Неутрално

   До коментар [#33] от "Ох леле":

   Напълно съм съгласен. Само не знам защо ползвате минало време като чугуните и сега са на власт !?

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  36. 36 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3456 Любопитно

   До коментар [#33] от "Ох леле":

   я развий това със западняците

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  37. 37
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  38. 38 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#6] от "boevbisser":

   Бяхме не по-малко готови от Гърция Италия,Испания, Полша, Унгария, Естония.
   ЩЯХМЕ да бъдем напълно готови ако Костов беше останал още един мандат
   Какво толкова мислиш че има да му се готви?

  39. 39 Профил на Matematiks
   Matematiks
   Рейтинг: 213 Неутрално

   До коментар [#7] от "Hawaii":

   Точно ! И да си назначат Холандци смного власт :)

  40. 40 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#33] от "Ох леле":

   От някой(като теб), който сам се смята за маймуна, и Господ не може да направи човек

  41. 41 Профил на АзКлавдия
   АзКлавдия
   Рейтинг: 880 Неутрално

   Това би имало смисъл, ако се прави по ясни принципи.
   Ако ще създаваме хранителна среда на квази нпо да пишат безкрайни доклади, за да върви стаж за пенсия, не, мерси.

   Доброто е заразно
  42. 42 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#38] от "uq":

   Всъщност, фактът, че вместо да се върви към отпадане на мониторинга за нас, се върви към въвеждането му за всички, само потвърждава това, което казвам

  43. 43 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#41] от "АзКлавдия":

   Да, ама точно това ще стане, виж как се сещаш :) Е от мониторинга за нас и румънците ефект някакъв? КО? НьЕ

  44. 44 Профил на zle_platen_trol
   zle_platen_trol
   Рейтинг: 424 Неутрално

   До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

   Всеки средно интелигентен човек знае, че това ще се случи със сигурност само при едно положение. Власт на комунистите ( оригинала, не дубликата ) . По някаква неизвестна причина Борисов си го кътат, така че е малко излишно да се напъваш. Още повече под статия, която за жалост е поредния грандиозен фейк от страна на Дневник. Тя по- скоро е насочена срешу Унгария, Полша и Румъния, на както и да е.

  45. 45 Профил на Ох леле
   Ох леле
   Рейтинг: 264 Неутрално

   До коментар [#36] от "дерибеев":

   Разни образовани чехи да дойдат на високи постове, ама то и при тях мина комунизма, така че трябва още по-на запад да търсим - американци, англичани, германци и тн. Да ги избере на високи постове и постепенно ще се изчистим от болшевишката измет.

  46. 46 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Весело

   Механизмът е за защита на бюджета на ЕС, който се формира от вноските.
   ЕП са загрижени за парите си, след като Салвини ги заплаши да играе пиеската
   Няма да платим

  47. 47
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  48. 48 Профил на Индиана
   Индиана
   Рейтинг: 1266 Неутрално

   Това е като оня стария соц-лозунг:
   10 години ГЕРБ - 10 години мониторинг.

  49. 49 Профил на the place
   the place
   Рейтинг: 521 Неутрално

   Тези доклади са много интересни , всяка партия си прави собствени анализи , спрямо това , което искат да чуят и видят . Доколкото се тръбеше в медиите , разбрах , че специално този доклад е бил най-добрия за България откакто свят светува , но сега се оказа , че е малко по-различно. В статията пак ни се втълпява колко лоши са поляци , унгарци и румънци и как едва ли не всички други трябва безропотно да слушат , иначе и тях ги чака подобна съдба и изведниж и ние в този кюп , по подразбиране ....... Някак дотакава степен в Брюксел ни знаят , че автоматично ни включват в подобни постянни надзорни механизми . Другото което ми прави впечатление , тук мина европредседателството , стиснаха зъби всички , много било важно да не се излагаме , дрън-дрън , а в съседна Румъния , доколкото разбрах някой бил подал оставка , започнали разследване на техния президент , абе не са готови явно - та питам дали сега ще свърши света ? - Едва ли .......

  50. 50 Профил на mitakadm
   mitakadm
   Рейтинг: 321 Неутрално

   Голямо лапане беше. Досега. Сега да покажат къде са велоалеите за по 1 мил. и екопътеки за 2 мил. Да обясним как има площади по 16 мил. и стадиони в Горно Наданолнище. Освен законосъобразност има и целесъобразност. Вече и контрол на разходите. Бой по крадливата ръка.

   Колкото повече - толкова повече
  51. 51 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#46] от "Jesuit":

   ЕС е загрижен за бюрокрацията си. Сега какво лапкане ще падне.... всички членки ( и някой член тук там :)) да крадат, по-малко ще окрадат от този огган ( нещо като член предполагам ..) а ефекта от него ще е никакъв - я па че си краднем

  52. 52 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Весело

   До коментар [#46] от "Jesuit":

   Там е слабото място на ЕС. Ако влезем в глобална криза може страните да откажат да плащат и тогава ЕК ще разпрезеля дедовия.

  53. 53 Профил на АзКлавдия
   АзКлавдия
   Рейтинг: 880 Неутрално

   До коментар [#41] от "АзКлавдия":Да, ама точно това ще стане, виж как се сещаш :) Е от мониторинга за нас и румънците ефект някакъв? КО? НьЕ
   —цитат от коментар 43 на uq


   Аз не съм съгласна, че мониторингът за България беше безсмислен. Напротив даже. Извън това, че се използва винаги за политически цели и всеки си чете докладите, както му отърва.

   Доброто е заразно
  54. 54 Профил на velvoofell
   velvoofell
   Рейтинг: 622 Неутрално

   Бойко бил много влиятелен... ОплаквА се, оплаквА, че мониторингът бил дискриминационен и ЕП реши да премахне дискриминацията... Още една победа за ГЕРБ :)

  55. 55 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#50] от "mitakadm":

   Абе ама вие верно сте големи абдали. И кво, викаш да не ги бяхме вземали тия пари ? Помисли малко с лейката тези милиони са влезли в България от ЕС. Тези строежи, макар и безсмислени, сгласен съм са дали работа на строители, мениджъри надзор, тези хора са си купували с парите кафе, бензин, дрехи храна....
   Ама къде ти толко акъл у лейка. Това, че комунистическия ЕС е направил такива правила на играта е негов проблем. Всичко, което можем да вземем по тези правила, трябва да го вземем. Другия вариат е да сме "честни" да не ги правим тези проекти, които са ненужни обективно, да, гореспоменатите хора да стоят без работа, на помощи от държавата и пак да ядем шамари че сме на последно място по усвояване , понеже сме тъпи и нямаме административен капацитет
   Мислете малко бе, знам че не е за всеки ама...

  56. 56 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Любопитно

   До коментар [#51] от "uq":

   ЕС номенклатурата май даже данъци не плаща.
   А потенциала за корупция там е огромен.
   Според сметната им палата средствата просто се пилеят

  57. 57 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Любопитно

   До коментар [#51] от "uq":

   Освен пари искат и повече власт естествено
   Те обикновено вървят заедно

  58. 58 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#45] от "Ох леле":

   Ахахахахаа а знаеш ли, че имаше един чешки крал, не помня кой беше, който като теб мислел. Казал, че от чехите и чеп за зеле не става, изгонил ги от Прага и населил там немци. Та е такива ми ти работи

  59. 59 Профил на Matematiks
   Matematiks
   Рейтинг: 213 Неутрално

   До коментар [#53] от "АзКлавдия":

   Снеже, ама както виждаш по резултати си е направо БЕЗМИСЛЕН !
   Ся, вЕрно е, че тия комунистри мръсни щЕха да откраднат три пъти повече ако го имаше.... но...

   ЯВНО НЕ Е БИЛ ДОСТАТЪЧНО ЕФЕКТИВЕН !

  60. 60
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  61. 61
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  62. 62
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  63. 63 Профил на Matematiks
   Matematiks
   Рейтинг: 213 Неутрално

   До коментар [#60] от "zle_platen_trol":

   Истината боли, нали грамотен !

  64. 64 Профил на plamen_b
   plamen_b
   Рейтинг: 1537 Неутрално

   До коментар [#23] от "_imi_":И на белите мишки в медицината. Както експеримента с бонус-малус проекто системата.
   —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


   С бонус-малус не сме част от експеримент. Изостанали сме с две обиколки от практиката в други страни, която е по-справедлива.

  65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Разстроено

   Много са жалки милиционерите - държат да ги посочат изрично с пръст и да ги изкарат за мъмрене пред строя - Иначе се самосугестират - Не сме от тая како Сийке и Това за нас не се отнася !!!

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  66. 66
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  67. 67 Профил на mitakadm
   mitakadm
   Рейтинг: 321 Неутрално

   До коментар [#55] от "uq":

   Точно за това ще гласуват надзор, нали разбирате? Хубаво са усвоени едни пари, те движат икономическия растеж. Ама много се краде, ето това е истината. Ако харчиш от твоите пари, дали ще ти хрумне да инвестираш толкова нелогично, да не кажа безмислено и неефективно.

   Колкото повече - толкова повече
  68. 68 Профил на samoedin
   samoedin
   Рейтинг: 3457 Неутрално

   "Докато от Европейската комисия и от средите на управляващите и прокуратурата в София изразяват надежди след една година да приключи продължаващият повече от десетилетие специален мониторинг на Европейската комисия, в Европейския парламент днес ще бъде подложен на гласуване проект за резолюция, в който в чл.4 изрично се предлага въвеждането на нов и с много по-широк обхват инструмент като заместител на уникалния за България и Румъния Механизъм за сътрудничество и проверка."
   "Такъв механизъм е спешно по-необходим от всякога"

   Никой в Европа не си прави илюзии какво се случва у нас ! Още по - малко такива илюзии си правят мнозинството от българите. Така че това не е новина ! Без конкретни мерки и стъпки за борба с олигархичния модел у нас, България не може да се отърси от руските мафиотски зависимости и монополният модел на червената върхушка ! Това е факт повече от 30 годии !


  69. 69 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 862 Неутрално

   Моето отношение към това предложение мога да изразя само с една дума разбираема по целия свят - супер.

  70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 3802 Весело

   До коментар [#64] от "plamen_b":

   То и белите мишлета в аквариума в лабораторията мислят като теб, че не са част от експеримент !!!

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  71. 71 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2798 Неутрално

   "....всеобхватен, постоянен и обективен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права".


   Ураааа! Ще си имаме ГЛАВЕН НАДЗИРАТЕЛ! И НАМОРДНИК ще ни сложат. Радвайте се, радвайте се!

  72. 72 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#67] от "mitakadm":

   Аз ти обяснявам, ти твоето си знаеш. НЕ ТЪРСИ ефективност у пари, изхарчени от държавата ( в случая ЕС). Тези субсидии изкривяват пазара, те са априори неефективни, създаващи богата хранителна среда за измами, корупциям бюрокрация.. с две думи - социлизъм. Но такива са условията в които живеем, такъв е ЕС и ние не можем да го променим. Тоест или играем по тези правила, крадем, мамим и вземаме пари и живеем по-добре, или псуваме под мустак, губим пари и пак сме презирани от всички. Не разбирате ли, че в играта на измами, усвояване и корупция дори (на запад му викат лобизъм че по-политкоректно) ние където отиваме, старите членки на ЕС от там се връщат - хеле па австрийците.
   Ще ти дам пример със социализЪма (живял съм малко и по това време) Значи родителите ми бяха честни инженери. Работеха доста, получаваха не лоши заплатКи - по 200 лефчета (малко по-малко сумарно от един миньор) и можехме да си позволим...автоматична перална.
   Съседа беше плочкаджия. Водеше се на работа на смени в един домостроителен комбинат, от където краднеше каквото хване и бичеше частно та пушек се вдига (с материали от ДК) и освен перална имаше и цветен телевизор и нов москвич. Такава беше системата, такива правила беше изградила и той ги използваше в своя полза. Не можеш да пикаеш срещу вятъра, нито да обърнеш вятъра. По-добре опъвай платната и плавай по вятъра

  73. 73 Профил на hammurabi
   hammurabi
   Рейтинг: 316 Неутрално

   "... всеобхватен, постоянен и обективен механизъм на ЕС за защита на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права".
   Това звучи като закана. Има един обективен факт - дълги години сме под мониторинг. Очевидно ще продължи. За обикновените хора това е необходимо, за да се обуздава злият дух на политическата безнаказаност.

  74. 74 Профил на Велков
   Велков
   Рейтинг: 1292 Неутрално

   Това би имало смисъл, ако се прави по ясни принципи.Ако ще създаваме хранителна среда на квази нпо да пишат безкрайни доклади, за да върви стаж за пенсия, не, мерси.
   —цитат от коментар 41 на АзКлавдия   До коментар [#41] от "АзКлавдия":

   Аааа, ти пенсията остави на нас...

  75. 75 Профил на Plums vs ГЕРБage
   Plums vs ГЕРБage
   Рейтинг: 1625 Весело

   Тролчетата пак са полудели, хаха... Колкото повече България се отдалечава от държавите-нарушителки на правилата в посока "нагоре" - към големите развити държави от ЕС , колкото повече "любимата" им Румъния показва докъде може да доведе идиотщината и "пипането" на изпълнителната в съдебната власт, толкова повече ГЕРБ и Борисов са им в устата. Ми "виновни" ще са, ми! Целта на господарите от Позитано и Драгалевци на тукашните многознайковци беше ясна - отделяне на "бившите" социалистически страни и поставянето им открито под протектората на Кремъл. Засега само България не участва в никакви "тройки", "четворки" и се откъсва от Румъния на комунягите и Секуритате, докато последната уверено върви към т.н. "група на наказаните". Прави сте, товарищи! ГЕРБ и Борисов пречат. Затова пак ще бъдат избрани, набийте си го в кратуните!

   “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
  76. 76 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 316 Неутрално
  77. 77 Профил на БГА Балкан
   БГА Балкан
   Рейтинг: 590 Неутрално

   "в Европейския парламент днес ще бъде подложен на гласуване проект за резолюция, в който в чл.4 изрично се предлага въвеждането на нов и с много по-широк обхват инструмент"

   Джендъро-соросоидите отново пробват да оплетат Европа в паяжина. Иска им се преди да ги измете историята (на изборите 2019) да направят възможно най-много поразии за в бъдеще (като Истанбулската конвенция, "пакта за миграция и т.н.т.).

   И в морето ми е до колене .....................
  78. 78 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Весело

   До коментар [#61] от "Matematiks":

   Скрий се бе бастун.
   Кога съм агитирал за герп.
   Махаш ръце из празно пространство и
   Създаваш вятър.

  79. 79 Профил на uq
   uq
   Рейтинг: 1963 Неутрално

   До коментар [#75] от "Грозде":

   Абе хора, не мога да разбера, платени ли сте или не виждате , че Цветанов е лапсус както каза Михайлов едно време а Борисов.. не помня вече.
   Това са неграмотни хора бе, толкова са кухи че дори не могат да крадат. Като кажат нещо, започваш да се съмняваш ти ли си с ума си, или този който го говори това ( както каза Огнян Донев едно време)
   Дайте да сме реални

  80. 80 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Весело

   До коментар [#63] от "Matematiks":

   Тебе знаем къде те боли. Ще свикнеш.
   Аре.

  81. 81 Профил на Idiotoria Taurus
   Idiotoria Taurus
   Рейтинг: 219 Гневно

   Не ви ли е срам, Дневник? Това предложение е за всички държави, не специално за България. Превърнали сте се в един по-рафиниран ПИК или Блиц в манипулационното отразяване. Не ви прави чест.

  82. 82 Профил на Jesuit
   Jesuit
   Рейтинг: 268 Весело

   До коментар [#61] от "Matematiks":

   Неам време да ти праим са потрошоци.
   Друг път.

  83. 83 Профил на Plums vs ГЕРБage
   Plums vs ГЕРБage
   Рейтинг: 1625 Неутрално

   До коментар [#75] от "Грозде":Абе хора, не мога да разбера, платени ли сте или не виждате , че Цветанов е лапсус както каза Михайлов едно време а Борисов.. не помня вече. Това са неграмотни хора бе, толкова са кухи че дори не могат да крадат. Като кажат нещо, започваш да се съмняваш ти ли си с ума си, или този който го говори това ( както каза Огнян Донев едно време)Дайте да сме реални
   —цитат от коментар 79 на uq


   Платени сме, да... Ама малко, щото сме само двама-трима тука и пак ви връзваме на панделка. Нищо не става от вас - платени или не, от мен да го знаеш!

   “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
  84. 84
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  85. 85 Профил на mitakadm
   mitakadm
   Рейтинг: 321 Неутрално

   До коментар [#72] от "uq":

   Казваш, като другите крадат, ние да не сме будали. И сега те яд че ни си имал цветен телевизор, защото инженерите няма от къде да пипнат, като няма склад готова продукция? Изтрезней, другите взимат 10% комисионна, нашите 50%. Другите работят със свързани фирми, нашите с наши. Другите си подредиха държавата, нашите я разсипаха. Кое не е ясно? Затова искат контрол. Пак ще се бърка в касата, но по-умерено. С не едно, а с пет наум.

   Колкото повече - толкова повече
  86. 86 Профил на MORTAR
   MORTAR
   Рейтинг: 213 Весело

   Така както е написано заглавието, останах с впечатлението че надзора е специалво за България. Както би туитнал г-н Тръмп "Отново фалшива новина".

   А коментарите изобщо няма да ги чета. Лилавите са в ерекция, а Кмета е в делириум... знам си.

   Свободен архитект, урбанист и еколог!
  87. 87
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  88. 88 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2798 Неутрално

   ".....обективна и безпристрастна оценка...."

   Некои другаре замениха добрия дядо Иван с добрия дядо Брюксел. Добри дядовци обаче има само в къщи и......в приказките.

  89. 89 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 624 Неутрално

   До коментар [#84] от "Matematiks":

   Чете ти поста човек и се чуди, самоанализираш ли се, що ли? Виж питай доктора дали няма някакви хапчета за биполярно разстройство, че и ти май имаш сериозен проблем с оня в огледалото, хич не пеете в тон.

  90. 90 Профил на Alexander97
   Alexander97
   Рейтинг: 2695 Неутрално

   До коментар [#41] от "АзКлавдия":
   Това би имало смисъл, ако се прави по ясни принципи.
   Ако ще създаваме хранителна среда на квази нпо да пишат безкрайни доклади, за да върви стаж за пенсия, не, мерси.

   Дори човек със слабо зрение ще види корпулентните ТРИ ПРАСЕНЦА на върха на хранителната верига/среда/!
   Какви нпо, като тука се чува щракане на челюсти от грухтящите прасета. И няма нужда от доклади, защото знаем от ежедневието какво става ежедневно у нас.
   Европейците – също!

  91. 91 Профил на izbiram
   izbiram
   Рейтинг: 424 Неутрално

   До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":да посочиш къде в "статията" е спомената България
   —цитат от коментар 9 на дерибеев


   Събират се сутринта на планьорка стажанти плюс слънчасали кметове и се разбират да пуснат новината манипулирана за да може такива като слънчасалия да се изакат с едно и също ако!И така всеки ден. хахахах

  92. 92
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  93. 93 Профил на nolimit
   nolimit
   Рейтинг: 213 Неутрално

   Народи събиди се. Недей да сваляш правителства, защото всичките са едни и същи. Просто искай повече пари, нормални условия за живот и работа за България, а не за една друга страна.-

  94. 94 Профил на Поручик Балканец
   Поручик Балканец
   Рейтинг: 213 Неутрално

   Аз не разбрах този "надзор" пак ли ще бъде само за нас и румънците?

  95. 95 Профил на MORTAR
   MORTAR
   Рейтинг: 213 Гневно

   Аз съм гербер.

   Свободен архитект, урбанист и еколог!
  96. 96 Профил на MORTAR
   MORTAR
   Рейтинг: 213 Гневно

   Аз не разбрах този "надзор" пак ли ще бъде само за нас и румънците?
   —цитат от коментар 94 на Поручик Балканец


   Не бе, България ще надзирава Холандия и Швеция. Че ония съвсем са се изтолерастили.

   А пък аз съм гербер.

   Свободен архитект, урбанист и еколог!
  97. 97 Профил на MORTAR
   MORTAR
   Рейтинг: 213 Гневно

   Народи събиди се. Недей да сваляш правителства, защото всичките са едни и същи. Просто искай повече пари, нормални условия за живот и работа за България, а не за една друга страна.-
   —цитат от коментар 93 на nolimit


   Ето това е истински патриотизъм. Винаги съм смятал, че най-големите патриоти за една държава са тези които са фокусирани върху собственото си благополучие и не ги интересува нищо друго извън кръга на собственото им семейство. Затова и Америка е велика. И ще си остане такава, въпреки опитите на демократите да пълнят главите на хората с "ценности".

   Свободен архитект, урбанист и еколог!
  98. 98 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2798 Неутрално

   "Ето това е истински патриотизъм. Винаги съм смятал, че най-големите патриоти за една държава са тези които са фокусирани върху собственото си благополучие и не ги интересува нищо друго"
   До коментар [#97] от "Обществен деятел":

   Така е, така е. Човешкият егоизъм е велика движеща сила. Заложиш ли на егоизма, печелиш от волле. Ех, най-накрая егоизмът изяжда всичко, включително и собственика си, но това е нормално и поносимо.

  99. 99 Профил на Поручик Балканец
   Поручик Балканец
   Рейтинг: 213 Неутрално

   До коментар [#96] от "Обществен деятел":


   Ами нали уж унгарци, румънци и поляци сега "газят лука" сега! Защо пак нас?

   Колкото до твойто герберство, това не ти е за хвалба. Остава да заявиш, че имаш шест апартамента и че преди това си бил БСП-ар или ДПС-ар. Понеже на българите им е дошло до гуша от крадци, мошеници, тарикати и търтеи.

   Но пък може и да си джендър, изживяващ се като цвете. На мен лично не ми пречи, стига да не ми досаждаш с дженсърските си проблеми.

  100. 100 Профил на Matematiks
   Matematiks
   Рейтинг: 213 Неутрално

   До коментар [#99] от "Поручик Балканец":

   Пхахахахахха......

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK