Европарламентът поиска общи правила, гарантиращи правата на малцинствата в ЕС

Европарламентът поиска общи правила, гарантиращи правата на малцинствата в ЕС

© Надежда Чипева, КапиталВ отговор на продължаващата дискриминация Европейският парламент настоява за общи правила, гарантиращи правата на всички национални малцинства, които да се спазват в целия ЕС, предаде пресслужбата на институцията.


Евродепутатите призовават Европейската комисия да изготви директива за минимални стандарти за малцинствата в Европа, която да съдържа измерими етапни цели и мерки за прекратяване на дискриминацията от страна на държавите членки.


В незаконодателна резолюция, приета във вторник с 489 гласа "за", срещу 112 гласа "против" и 73 гласа "въздържал се", евродепутатите настояват за общо определение за малцинства и препоръчват приемането на дефиницията, залегнала в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).
Те подчертават, че държавите на ЕС трябва да гарантират равни културни, езикови и образователни права на националните малцинства, които представляват 8% от гражданите на ЕС. В резолюцията те посочват нуждата от реформа на системата на ЕС за защита на малцинствата, която трябва да бъде съпроводена от оценка на политиките в държавите членки в тази област.


Правата на ромите


Резолюцията изразява дълбока загриженост заради броя на ромите без гражданство в Европа, които често биват маргинализирани. Евродепутатите призовават държавите членки да сложат край на случаите с липсата на гражданство на тази малцинствена група, за да гарантират, че те могат да се ползват с основните си човешки права.


Защита на малцинствените езици


Евродепутатите подчертават важността на защитата и популяризирането на регионалните и малцинствените езици. Около 10% от населението на ЕС говори малцинствен език. Текстът насърчава Европейската комисия и държавите членки да предприемат мерки, които да гарантират, че регионалните и малцинствени езици са представени в учебните програми и медиите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK