Евродепутатите одобриха таван на цените на обажданията в ЕС от 2019 г.

Евродепутатите одобриха таван на цените на обажданията в ЕС от 2019 г.

© Анелия НиколоваЕвродепутатите приеха пакет за телекомите, който ограничава цените на обажданията, улеснява достъпа до 5G мрежите с голям капацитет до 2020 г. и създава съобщителна система за извънредни ситуации.


В сряда Европейският парламент потвърди предварително договореното през юни споразумение със Съвета на ЕС за Европейския кодекс за електронни съобщения (ЕКЕС) с 584 гласа "за", срещу 42 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се" и за Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС) с 590 гласа "за", срещу 63 гласа "против" и 23 гласа "въздържал се".


Новите правила целят да предоставят високоскоростна свързаност и сигурни и достъпни обаждания в рамките на ЕС, едновременно осигурявайки необходимата предсказуемост за телеком операторите и насърчавайки инвестициите във високоскоростния интернет.


По-ниски цени, по-висока скорост
Политиката "Роуминг като у дома" сложи край на таксите за роуминг през 2017 г. Новото законодателство ограничава цената на обажданията до други държави от ЕС на 19 цента и на 6 цента за текстови съобщения (SMS) от 15 май 2019 г.


Правилата също така защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.), и укрепват изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.


Държавите членки ще трябва също така да улеснят въвеждането на 5G мрежа чрез предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 г. с цел достигане на целта "Пътна карта за 5G в ЕС", съгласно която трябва да има 5G мрежа в най-малко един голям град във всяка страна от ЕС до 2020 г.


"Обратна връзка от номер 112"


При тежки извънредни ситуации и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупреждавани чрез SMS или чрез мобилно приложение. Държавите членки разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата след влизането в сила на директивата.


Повече предсказуемост за телеком оператори


За постигане на необходимото ниво на инвестиции в инфраструктурата и 5G мрежите новото законодателство предлага по-добра предсказуемост на инвестициите и насърчава риска и споделянето на разходи сред телеком операторите.


Следващи стъпки


След окончателното одобрение от съвета държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национално законодателство за прилагане на директивата. Ограниченията в тарифите ще влязат в сила на 15 май 2019 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK