Заради законови забрани популисткият експеримент на Банън в ЕС върви към провал

Заради законови забрани популисткият експеримент на Банън в ЕС върви към провал

© ReutersСтив Банън си мислеше, че предложението му да помага на националистки популистки партии за евроизборите догодина ще бъде неустоимо. Проучване на "Гардиън" обаче показа, че в повечето страни, където той иска да действа. избирателните закони не позволяват на бившия главен стратег на Доналд Тръмп да предоставя социологически услуги или друга подкрепа за кампаниите.


Банън прекара месеци, опитвайки се да привлече европейски партии към базираната си в Брюксел група, "Движението", която обеща да действа като нещо подобно на политически консултант за сходно мислещи партии, водещи кампания за изборите за Европейски парламент през май 2019 г.


Според анализа на "Гардиън" обаче организацията на Банън е напълно забранена или няма възможност да извършва каквато и да е значима дейност в девет от 13-те страни в списъка му. Така се оказва, че само четири държави могат да бъдат част от експеримента – Италия, Дания, Швеция и Холандия.


Пречките
Чуждестранни организации не могат да оказват подкрепа за политически партии във Франция, Белгия, Испания, Полша, Чехия, Унгария и Финландия.


В Германия и Австрия даренията от чуждестранни източници са разрешени, но таваните са толкова ниски, че щедростта на Банън би била на практика безполезна. В Австрия чуждестранните донори могат да предоставят на политическите партии до 2641 евро, а в Германия лимитът е 1000 евро. Германското законодателство дава право на компании със седалища където и да е в ЕС да правят дарения, но това няма да помогне на Банън, защото неговата организация е регистрирана като такава с нестопанска цел - категория, която не е включена в германските изключения за чуждестранно финансиране.


Ограниченията важат дори и в Белгия, където фондацията на Банън бе регистрирана през януари 2017 г. от Микаел Модрикамен, лидер на периферна крайнодясна партия. В Белгия частни лица може да даряват до 500 евро или еквивалента им под формата на услуги на политическа партия всяка година, но на организации е забранено да правят дарения. Политическите партии рискуват да бъдат глобени с до 100 хил. евро, ако нарушат правилата. Затова Народната партия на Модрикамен не може да получава средства от "Движението".


Законите са още по-стриктни във Франция и Испания: даренията под формата на пари или услуги са позволени само ако идват от граждани или пребиваващи в съответната страна. Полша, Унгария и Чехия имат подобни стриктни закони, които отразят историческите страхове от чуждестранно влияние.


Във Финландия има потенциална дупка. Чуждестранното финансиране на политически партии е забранено, но "сходно мислещи групи" от чужбина могат да предоставят до 10 хил. евро на всеки кандидат, участващ в надпреварата за даден пост. Популистката партия "Истински финландци" обаче заяви, че "вероятно ще отхвърли" помощта на Банън.


В Швейцария, която Банън посети, няма ограничения за чужди дарения, но като страна извън ЕС тя няма да участва в европейските избори. Норвегия, друга държава извън ЕС, има по-строги правила.


Позволено, но...


На теория партиите в Дания, Швеция, Италия и Холандия могат да бъдат част от европейския парламентарен експеримент на Банън.


Дания и Швеция нямат никакви ограничения за чуждестранно финансиране, макар шведският наказателен кодекс да забранява на партиите да получават пари от всеки, "действащ в интерес на чужда сила", който се опитва да повлияе на общественото мнение по въпроси, свързани със сигурността или с "основите на монархическата форма на управление".


Но и Датската народна партия, и "Шведски демократи", двете десни популистки партии, които Банън се надяваше да привлече, отхвърлиха помощта му.


Някои експерти са на мнение, че е възможно отделни хора да избегнат законовите ограничения. Заемите за партии не са регулирани в Австрия, което означава, че забраната за чуждестранни дарения "може лесно да бъде заобиколена", коментира Матиас Хутер от независимия институт "Партайшпенден". И двете австрийски партии, които екипът на Банън се надяваше да привлече обаче – Народната партия и коалиционният й партньор, Партията на свободата, дадоха знак, че не са заинтересовани от подкрепата му.


Така единствените останали възможности са Холандия и Италия. Досега Банън насочи усилията си основно към Италия, която определи като основния фокус на усилията си. Матео Салвини, вътрешният министър и лидер на крайнодасната партия "Лига", е най-високопоставеният европейски политик, който недвусмислено се включи в проекта.


Италианското правителство обаче обсъжда забрана за чуждестранно финансиране на фона на растящите опасения от чуждестранно влияние откакто ограниченията бяха премахнати през 2013 г. Според Франческо Галиети, експерт по италианска политика в базираната в РИм консултантска фирма "Полиси Сонар", Италия има "огромна дупка" в изборния си закон в сравнение с повечето останали страни в Европа. Той обаче очаква забраната за чуждестранно финансиране да бъде прокарана през декември или януари.


По-рано тази година холандското правителство също обеща да забрани чуждестранното финансиране на политически партии след препоръка от независима комисия. "Вече има широка подкрепа в парламента за тази мярка", каза Сара де Ланге, преподавател по политически науки в Университета в Амстердам и член на комисията. Подобен закон обаче не се очаква да влезе в сила навреме за европейски избори. Така че ако Италия приеме новото законодателство, ще остане една единствена европейска държава, където Банън има желаещ партньор, който законно може да приеме помощта му – Холандия.


Не е чуждестранна намеса


В отговор на анализа Банън призна, че получава правни съвети по въпроса. "Не съм напълно несъгласен с вас", каза той на "Гардиън" в Париж. "Мисля, че има повече гъвкавост в някои области. Но няма начин да нарушим закона".


Намесата на Банън в европейската политика идва на фона на засилената чувствителност за чуждо влияние в изборите. В интервю за "Гардиън" обаче той отхвърли сравнението между неговото движение и намесата на други държави. "То е много различно от Русия, китайци или други хора, опитващи се да имат влияние, защото аз съм частно лице. Не съм свързан с Белия дом".


Бивш инвестиционен банкер с предполагаемо състояние, възлизащо на 50 милиона долара, Банън финансира лично европейската си инициатива. Той обеща да похарчи милиони долари, за да предостави на националистки и ултраконсервативни европейски партии свободен достъп до специализирани социологически данни, анализи, съвети за социалните медии и помощ с избора на кандидати.


Когато изборите приключат през май 2019 г., по изчисления на Банън по проекта ще са били похарчени между 5 и 15 милиона долара. Той многократно говори за други неидентифицирани донори, които "са доста заинтересовани от случващото се в Европа". Попитан наскоро дали някой от тях е руснак, Банън отговори: "Всички те ще са европейци. И аз".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  У нас савецкката помощ се изразява в създаването на партии, избор на президент и икономически лобита.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Банън се увлече със своя "износ на революция". спокойно можеше да го прави онлайн. Пречките от юридическа страна са едната страна на проблема, съвсем немаловажно в момента е негативното отношение към Тръмп в Европа.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Я да видим какво е обещал Банън:

  "Той обеща да похарчи милиони долари, за да предостави на националистки и ултраконсервативни европейски партии свободен достъп до специализирани социологически данни, анализи, съвети за социалните медии и помощ с избора на кандидати.'

  А сега - какво преписва милото дневниче от любимият си "Гардиън":

  "Според анализа на "Гардиън" обаче организацията на Банън е напълно забранена или няма възможност да извършва каквато и да е значима дейност в девет от 13-те страни в списъка му"
  "В Германия и Австрия даренията от чуждестранни източници са разрешени, но таваните са толкова ниски, че щедростта на Банън би била на практика безполезна"
  "Някои експерти са на мнение, че е възможно отделни хора да избегнат законовите ограничения. Заемите за партии не са регулирани в Австрия, което означава, че забраната за чуждестранни дарения "може лесно да бъде заобиколена"

  Той предлага "безплатен достъп до проучвания и консултации" а "Гардиън" ни уверява, че се провалил, щото нямало как да "финансира" партии.
  Ами няма как, само че той няма и такива намерения.

  Съвсем за идиоти си вземате читателите, не е хубаво това. До един момент е забавно, после обаче омръзва и читателите съвсем изчезват.
  А няма ли читатели, няма и, о, ужасТ, паринки.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Слугите на Тръмп до един са крайно компрометирани - това е истинският му проблем..
  .. другият е че само голям глупак ще реши да дойде да учи германци австрийци шведи и други на расово превъзходство и фашизъм..

 5. 5 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Като ви чете човек статията и аха да реши, че в политиката се въртят само легални пари.
  Обидно.
  И САЩ не се месят в европейската политика.....

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Като ви чете човек статията и аха да реши, че в политиката се въртят само легални пари.Обидно.И САЩ не се месят в европейската политика.....
  —цитат от коментар 5 на tos_buratino


  Явно не си осмислил статията. Точно и ясно е написано, че БанАн иска да се меси, но в нормалните държави има някакви пречки за такива като него.
  Виж у нас за савецкото влияние има ли ограничения?
  Имаме си библиотекарски институт, Решетников посочва пРезидент, икономически и енергийни лобита и ти нито дума не повдигаш!!!
  А питаш, защо бият негрите?

 7. 7 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 252 Весело

  Той многократно говори за други неидентифицирани донори, които "са доста заинтересовани от случващото се в Европа".
  ____________________

  Донори, или доста заинтересовани инвеститори? 😉😏

  reductio ad absurdum...
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Точно така. Като не могат да оборят идеята на интелектуално ниво, да я спрат на легално. Как така политиците ще се вслушват в желанията и нуждите на немития си електорат.

  Най-забавното е допускането либералната върхушка, че либерализмът им автоматично ги прави прави. Живееха си щастливо в топлата тиня, и колкото по-дълго си плюеха един други в устата, толкова по-умни и превъзходни се усещаха. А сега един доста отблъскващ характер като Банън ги кара да обосновават и защитават това, дето го смятаха за очевидно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 279 Весело

  Не всеки ден е Великден.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Само "филантропа" има право да кадрува в Европа!!! Никой друг! До пълна съсипия!!!

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gretel":

  Не може да се усетите но сте същите като провалените социалисти -комунисти....едностранчиви,закостенели , озлобени и повърхностни...либерализма това,онова ..либералболшевики,либерал ИДИЛ, либерал тоталитаризъм и прочие глупости..

  Имате един и същ електорат с комунетата и затова ще имате техните успехи..

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#11] от "lynyrds":

  мда, особено прогресивно е да не вземаш най-добрите на работа, а най-тъмнокожите, да имаш закони за преминаване на границата, които да не важат за определени групи, да искаш да допуснеш в държавата си, всеки пожелал да влезе откъдето си иска, без да си му проверил дори документите, да искаш да даваш колективни права на разни групи граждани, мда особено прогресивно е, чак толкова прогресивно, че се чудим още каква поредна простотия ще измислите утре като се събидите!!!

 13. 13 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#12] от "xox55541929":

  Като говориш за това да те светна че да си огрян от най -елементарната пропаганда и да те запенват с каквото им падне -вчера с евреите днес с тъмнокожите утре с някои друг не те прави много разбуден

 14. 14 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да, нормалните държави все пак има как да защитават демокрацята си засега.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 15. 15 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Злобен, агресивен алкохолик с болни амбиции таргетирал облъчването си към групите от пропаднали маргиналчета намиращи в подобни на неговите движения смисъла на безполезното си съществуване.
  Подобни на него в ислямистките държави създават терористични групировки.
  Този човек цял живот се е занимавал с подривни дейности за лични облаги.

 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#13] от "lynyrds":


  До коментар [#12] от "xox55541929":Като говориш за това да те светна че да си огрян от най -елементарната пропаганда и да те запенват с каквото им падне -вчера с евреите днес с тъмнокожите утре с някои друг не те прави много разбуден
  —цитат от коментар 13 на lynyrds


  Пропагандата идва предимно от либералните медии. ;-) Не знам точно кой е запенен, не съм аз този който им вярва. ;-)

 17. 17 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Екзистенциалната същност на живота е основана на постоянен сблъсък между варвари и цивилизация. За варварите всички средства са приложими. В края на краищата цивилизацията винаги печели, но да не се забравя, че интелекта е константа, а глупостта е с постоянен ръст. Стара истина е, че ума винаги е красив, колкото и изкуствена ирония да влагат в това тези, които са от варварската страна на барикадата. Колкото и да се изрусяват, далече са от красотата.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Европа е достатъчно объркана и Банън ще и дойде в повече.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Банън е дошъл в Европа да руши.
  Банън е куче на тръмп, а Тръмп недвусмислено и съвсем директно е заявил, че ЕС му е най големия враг.
  Че в такъв случай дори и популистите в ЕС ще се отдръпнат от него. Дори да не им пука за Европа, със сигурност им пука за собствения им рейтинг.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2099 Весело

  Ахахаха! Демокрация! Със закони - макар и индиректни - се определя правилното мислене.
  Кучета и котки може, прасета не може!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#3] от "pag":

  Как е дефинирано “финансиране” в тези държави? Ако ти предоставиш офис сграда на някоя партия “безплатно”, това не е ли финансиране? Или за теб финансиране значи единствено и само пари в брой?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#3] от "pag":

  Как е дефинирано “финансиране” в тези държави? Ако ти предоставиш офис сграда на някоя партия “безплатно”, това не е ли финансиране? Или за теб финансиране значи единствено и само пари в брой?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Поначало популизма трябва да бъде забранен със закон и да се наказва. Това на практика си е лъжа.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7148 Неутрално

  Руснаците не действат на светло :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#15] от "tri":

  боже, колко си елементарен, бе!

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Екзистенциалната същност на живота е основана на постоянен сблъсък между варвари и цивилизация. За варварите всички средства са приложими. В края на краищата цивилизацията винаги печели, но да не се забравя, че интелекта е константа, а глупостта е с постоянен ръст. Стара истина е, че ума винаги е красив, колкото и изкуствена ирония да влагат в това тези, които са от варварската страна на барикадата. Колкото и да се изрусяват, далече са от красотата.
  —цитат от коментар 17 на Анти Шишковци


  Умът е красив,но не винаги е умен,този,който се е обявил за такъв .Или използва умът си за други цели,а не за заявените.

 27. 27 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 356 Неутрално

  И тогава , защо реват , че Орбан гони Сорос от Унгария.

 28. 28 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Между проектите на Сорос и Банън няма никаква разлика , и двата целят намеса във вътрешните работи, проста за левичарите няма проблем стига да е в синхрон с техните убеждения.

 29. 29 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#20] от "dgd":

  Точно така. Прасета не може!

  Демокрацията не е беззаконие, а една от технологиите за създаване на закони и тяхното спазване.

 30. 30 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#22] от "vesolr":

  Добре тогава , защо ревете за Сорос в Унгария ....

 31. 31 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Каква радост струи от тази статия....
  Дето Сорос обаче няма проблем да финансира всякакви партии и подривни елементи цяла Европа. Ама той е филантроп и може...щом финансира нас :)

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Сорос как не го ловят тези закони?
  В крайна сметка каква толкова прави Банън, проучвания и информация.
  И няма нищо общо с Тръмп. Като изгонят Банън,трябва да изгонят и Сорос от Европа.

 33. 33 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 353 Весело

  Значи не можело да се финасират политически партии, но нямало проблем да се финансират НПО-та, които агитират за политически партии. Поредното евролицемерие.

  А тая снимка отгоре, какво трябва да ми внуши?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#30] от "Иван К.":

  Защото гонят университет?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Фалшивите новини в Дневник и Гардиън достигат нови висоти :)

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":
  ти пък си кученце на Сорос, който за разлика от Банън се е доказал в провалянето на държави заради алчността си

  -voxy
 36. 36 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Най-забавното е допускането либералната върхушка, че либерализмът им автоматично ги прави прави.
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Именно Банън е либерал, превърнал политиката в бизнес.

  I had a dream, Joe
 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Има ли партия в България,която да се подкрепя от Банън?

 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#35] от "voxy":

  Няма такова нещо. Става въпрос за принципи, права и свобода, не за алчност.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#11] от "lynyrds":

  “едностранчиви,закостенели , озлобени и ”
  ——
  Така е. Досега беше позволено. Досегашната версия на “либералната” демокрация изповядва толерантност. Сега вече, след като либералната идея победи навсякъде, повече няма нужда от толерантност. Ще ни направите всички “ многостранни, разкрепостени, щастливи” ... и със един и същ цвят айФони.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1603 Весело

  Свобода, свобода и принципи, ама ако може процентче за праг в парламента, процентче за финансиране от държавата и едно законче за финансиране от частни лица. След това черни касички и безотчетно финансиране на статуквото. Всички тези благинки на демокрацията ги получаваме за да няма шанс някоя идея да разтърси.... стабилността... на свободата и принципите.
  Може да гледаме отстрани, ама не ядем доматите с колците.... ;)

 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1442 Весело

  До коментар [#17] от "Анти Шишковци":

  “Екзистенциалната същност на живота е основана на постоянен сблъсък между варвари и цивилизация. ”
  ——
  Може и да сте прав за същностната същност на живота, но ме подсещате, че варварството на варварите предполага гледна точка, която е не- или анти- варварска по същество ... нали самата дума произхожда от “бъра - бъра” — това, което са чували/разбирали оцивилизованите от речта на чужденците/различните от тях. Каква ли дума щяхме да използваме сега ако китайците не бяха закъснели две хилядолетия с експанзията си?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#17] от "Анти Шишковци":

  Намесата на понятия цивилизация и варварство поражда необходимостта от критерии, с които да ги различаваме.

  Можеш ли да дефинираш цивилизация и варварство.
  Има ли "чиста" цивилизация и "чисто" варварство?
  Нима най големите ужасии в историята не са извършвани именно от "цивилизации"?

  Цивилизацията една ли е? В една посока ли върви всяка цивилизация?
  Рим цивилизация ли е бил?
  За да процъфти Рим колко цивилизации е затрил?
  А гладиаторските игри цивилизация ли са били или варварство?
  Изтребването на даките от страна на Римската империя, за да им се вземат златните мини, цивилизация или варварство е било?
  Или варварство, "оправдано" "в името на цивилизацията"?

  Днес не тълкува ли всеки тези понятия според собствения си интерес?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Отлична новина за Обединена Европа!

 44. 44 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

  поне се запознай с историята на Сорос като ще проповядваш идеите му, изключително неприятен и зъл дребен комплексиран и неблагодарен човечец

  -voxy
 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Банън е наивник. Ама нищо да опита. Проблемите са доста по-дълбоки.

  "Bannon thinks there is a democratic solution to the inherent defects of democracy. He’s not alone. Most white people think the same thing. Thirty years of watching people try to pick that lock, only to make things worse, tells me there is no democratic solution to our problems."

 46. 46 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Поредният епик фейл на кафевите. Когато си роден да ядеш лайна е трудно да продаваш идеи за расово превъзходство, какво да се прави.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 47. 47 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Поначало популизма трябва да бъде забранен със закон и да се наказва. Това на практика си е лъжа.
  —цитат от коментар 23 на today


  Всички популисти в Сибир.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#36] от "Ослик, суслик, паукан":

  “Именно Банън е либерал, превърнал политиката в бизнес.”

  И Путин е либерал, превърнал бизнеса в политика.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#23] от "today":

  “Поначало популизма трябва да бъде забранен със закон и да се наказва”

  За да няма дискриминация или прост расизъм, това “поначало” трябва да се приложи и към комунизма, и към либерализма, и към демократизма. Тъй де, “оригиналната демокрация”, атинянската, се крепяла на робите. Отделно, че Солон като им е натрапил демокрацията, атиняните отма са избрали ... диктатурата, три мандата. Явно не са се разбрали кой в коя демократична прослойка влиза. Няма съмнение, че хетерите са им объркали демократичното мислене и превилегированите слоеве.

 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Ей, колко било лесно! Какво значение има кой ще управлява, когато уж управляващият изобщо не управлява? Някое правителство да има лиценз за печатане на пари? Йок! В когото парите, в него хляба, в него и ножа! Останалото са пиари и обиращи плюнките. Срещу добро заплащане и балсам за егото.

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на rpd32585105
  rpd32585105
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тоя ще консултира и помага, а не е направил елементарно проучване позволяват ли това законите в отделните държави. Май не е много умен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK